Stortinget - Møte onsdag den 5. mai 1999 kl. 10

Dato: 05.05.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til justisminister Dørum:

«Bigami er straffbart i Norge. Likevel klarer muslimske menn og andre å importere flere kvinner til landet som man er gift med, eller blir gift med under oppholdet i landet. Jungeltelegrafen går i særdeleshet i innvandrermiljøene om de aktuelle metodene for å omgå lovene. Statsråden vil etter sigende kartlegge problemets omfang.

Hva vil statsråden gjøre utenom kartleggingen, slik at norsk lov om forbud mot bigami kan forsterkes og så etterleves?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det følger av ekteskapsloven § 4 at det er et absolutt forbud mot å inngå nytt ekteskap så lenge det tidligere ekteskapet består. Bigami er straffbart etter straffeloven § 220 og kan straffes med fengsel i inntil fire år, eller inntil seks år dersom den andre ektefellen var uvitende om at ekteskapet var i strid med bigamiforbudet. Medvirkning er også straffbart. Bestemmelsen får også anvendelse når personer bosatt i Norge unndrar seg de norske vilkår ved å inngå ekteskap i utlandet. Det er offentlig påtale i slike saker. Falsk forklaring og bruk av falske eller forfalskede dokumenter – eller medvirkning til det – vil dessuten kunne rammes av straffeloven §§ 166 og 182, som har strafferammer på henholdsvis to og fire år. Også her er påtalen ubetinget offentlig.

De offisielle tallene over bigamisaker er lave. I perioden 1990-1999 har Barne- og familiedepartementet hatt 14 mulige bigamisaker til behandling, hvorav 8 ble oversendt fylkesmannen for videre behandling. Siste gang var i 1996. Presseoppslagene i det siste tyder imidlertid på store mørketall. Det er derfor et behov for å få kartlagt omfanget av bigami, i den grad det er mulig. Justisdepartementet vil samarbeide med andre departementer og nødvendige instanser for å forsøke å få dette til.

Presseoppslagene om bigami omhandler også situasjoner som ikke er i strid med norsk ekteskapslovgivning. Dette er de tilfeller hvor en person er lovlig skilt etter norsk rett, men ikke etter muslimsk rett, og som så gifter seg på nytt i Norge. I henhold til norske regler er dette ikke bigami.

Når det gjelder forstandere som har foretatt vigsler i strid med norsk regelverk, har Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet nedsatt en arbeidsgruppe med representanter fra Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet og Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Gruppen skal vurdere hva som kan gjøres for å forsterke myndighetenes oppfølging ved godkjenning av forstandere og sanksjoner ved mislighold av offentlig myndighetsutøvelse, herunder ekteskapssaker.

Jeg vil understreke at etter mitt inntrykk handler dette om et mindretall av tilfeller blant innvandrere. Jeg tror de aller fleste, et overveldende flertall, vil være innstilt på å bekjempe dette ondet, og jeg vil derfor be norske imamer ta et ansvar for å rydde opp i problemene med bigami. Jeg har selvfølgelig også med stor glede registrert de sterke reaksjonene som i det siste er kommet fra viktige talspersoner i innvandrermiljøet i denne sammenhengen.

Jeg vil understreke at det er viktig at imamene sammen med norske myndigheter tar fatt i problemene. Jeg vil også se nærmere på hvordan fylkesmannen og utlendingsmyndighetene bør følge opp bigamisaker med anmeldelse. Etter min oppfatning er først og fremst oppfølging og sanksjoner etter det regelverket vi allerede har, og informasjon om dette, veien å gå for å få løst problemet.

Enkelte tiltak i handlingsplanen mot tvangsekteskap kan utvides til også å omfatte bigamiproblematikken. Dette vil kunne gjelde tiltak innen informasjon, dialog og samhandling, hjelpetiltak, opplæring, utenriksstasjoners rolle, forskning og dokumentasjon.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Hvis ikke utlendinger som kommer til landet, følger norsk lov, og at eksempelvis imamer, som også statsråden var inne på, ikke rydder opp i problemene med flerkoneri, bør vel norske myndigheter se på moskeenes vigselsrett. Det er vel egentlig den farbare vei å gå for å hindre flerkoneri i et sivilisert samfunn.

På et lukket møte om flerkoneri i Oslo er det blitt sagt av en politisjef at det er hevet over enhver tvil at bigami og polygami blir praktisert i stor skala over hele landet. Dette skyldes familielovene som innvandrere bringer med seg til landet, og som de praktiserer når det gjelder flerkoneri.

Vil statsråden vurdere å utvise ikke-norske statsborgere til sitt opprinnelsesland hvis man ønsker å praktisere flerkoneri i fremtiden?

Statsråd Odd Einar Dørum: La meg på grunn av spørsmålets karakter si følgende: En borger er en borger uansett hudfarge og bakgrunn, og en kriminell er en kriminell uansett hudfarge og bakgrunn. Jeg går ikke inn på generaliseringer i forhold til lovbrudd.

Jeg har som utgangspunkt at de fleste borgere er lovlydige – også innvandrere. Jeg har som utgangspunkt at et overveldende flertall imamer vil være med på å rydde opp i dette, som ikke har dekning i forhold til norsk lov, men heller ikke i forhold til muslimsk forståelse av muslimsk lov, hvor det klart fremgår at man skal rette seg etter lovene i det landet man er i. Jeg går ut fra at det er et stort antall mennesker som vil stille opp sammen med meg for å rydde opp i dette. Det er mitt utgangspunkt. Bryter man norsk lov må man ta følgene i henhold til den lovgivning vi har på alle konkrete punkter. Det er slik jeg tenker. Og jeg forutsetter selvfølgelig at alle mennesker som har sterk moral og god vilje, stiller opp for å rydde opp i noe som må være en provokasjon.

Jeg vil også tilføye at det er viktig at vi i konkrete tilfeller går fram på en slik måte at ikke bigamisten sitter igjen med alle rettighetene, mens f.eks. kvinner til slutt sitter igjen med alle problemene. Jeg er mot enhver form for kvinneundertrykkelse, også i de sammenhenger som her er trukket fram, enten den er direkte eller indirekte. Og man kan stole på at jeg kommer til å forfølge dette med betydelig engasjement og intensitet.

Jørn L. Stang (Frp): Det er godt at statsråden og jeg har samme kvinnesyn på dette området, det lover godt.

Omfanget av bigami som følger en del fjernkulturelle gir grunn til de betraktningene som også statsråden var inne på. Først og fremst utgjør bigami et klart lovbrudd i seg selv, og det blir ikke mer moralsk hvis flergifte utnyttes til ytterligere omgåelse av lovene. Det som er et etisk problem, er effekten av bigami. De som begår lovbruddet har de beste utsikter til å profittere på det. Uansett religion eller livssyn bør en ha en absolutt plikt til å melde fra til norske myndigheter om inngått ektepakt. Jeg regner med at statsråden ikke synes det er urimelig eller diskriminerende å forlange at norsk lov følges på alle punkter, også når det gjelder bigami.

Statsråd Odd Einar Dørum: I Norge gjelder en enkel spilleregel: Bor du her, så må du rette deg etter norsk lov, uansett hvem du er og hvilken bakgrunn du har. Det er veldig enkelt, og slik det må være.

Det som kan være spesielt utfordrende og krenkende i forbindelse med bigamisaker, er at det kan se ut som bigamisten sitter med alle rettighetene, mens den som er blitt misbrukt, sitter med alle pliktene i forskjellige sammenhenger. Det er helt selvsagt at vi ikke kan leve med at regler omgås eller misbrukes, uansett hvilken sammenheng det skjer i. Så enkelt, tydelig og klart må det være.

Mitt utgangspunkt er at alle mennesker som er gode borgere vil stille opp sammen med meg for å rydde opp i dette. Og det er det helt nødvendig å gjøre. Det var selvfølgelig derfor jeg engasjerte meg i saken, ut fra min generelle grunnholdning at vi ikke kan akseptere den krenkelsen av kvinner som dette handler om. Og jeg må gjenta at det spiller ingen rolle hvor den kommer fra, kvinneundertrykkelse vil jeg bekjempe enten den har en direkte eller indirekte form. Det er like uspiselig uansett.