Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Petter Rasmussen til justisministeren, vil bli besvart av helseministeren som rette vedkommende.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«6. mars 1998 vedtok et enstemmig Storting: «Stortinget ber Regjeringen utrede og fremme forslag til hvordan en kan unngå økonomiske interessekoblinger mellom forsikringsselskapene og sakkyndige leger i forbindelse med personskader og forsikring.»

Når vil Regjeringen fremme forslag i denne sammenheng?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Stortinget har de siste par årene truffet flere vedtak knyttet til den problemstillingen som representanten Rasmussen tar opp og til tilgrensende spørsmål. Som følge av forslag i Dokument nr. 8:32 for 1996-1997 og innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen av 17. april samme år, fattet Stortinget den 15. mai 1997 følgende vedtak:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere endringer i gjeldende lovverk som regulerer forsikringsselskapenes adgang til innhenting, bruk og lagring av helseopplysninger og å fremme forslag i henhold til dette.»

I forbindelse med Odelstingets behandling av ny helsepersonellov den 22. april 1999 ble Regjeringen også bedt om å fremlegge et dokument med nevnte vurderinger.

For øvrig har jeg også svart på spørsmål i spørretimen i januar 1998 om eventuell regulering av koblinger mellom lege og forsikringsselskap. Dette viser at det er stor interesse for et viktig felt, hvor det reises omfattende og vanskelige spørsmål av juridisk, økonomisk, administrativ og etisk karakter.

Jeg har fulgt opp stortingsvedtaket av 15. mai 1997 ved å nedsette et utvalg som bl.a. skal vurdere disse spørsmålene. Problemstillingen i stortingsvedtaket av 6. mars 1998, som representanten viser til, inngår i utvalgets mandat, idet utvalget skal vurdere

«forsikringsselskapers praksis ved bruk av sakkyndig lege i forbindelse med skadeerstatningssaker, herunder foreslå eventuelle tiltak som kan styrke forbrukernes tillit til samarbeidsformen mellom selskap og sakkyndig lege».

Når det gjelder utvalgets sammensetning, kan jeg opplyse at det ledes av professor dr.jur. Erik Røsæg. Det er bredt sammensatt med representanter fra pasientforeninger, forbrukere, forsikringsbransjen, Lægeforeningen, Datatilsynet, Kredittilsynet og helsemyndighetene. Utvalget startet sitt arbeid i oktober 1998, og jeg regner med å motta utvalgets innstilling på nyåret i år 2000. Deretter er det planlagt en bred høring. Jeg regner det som sannsynlig at utredningen og påfølgende høringsrunde kan medføre forslag til lovendringer. Jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte etter at høringsrunden er gjennomført.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker helseministeren for svaret.

I flere sammenhenger har dette tema vært oppe i Stortinget. Vi hadde en interpellasjon i fjor vår hvor man tok for seg hele bredden i det som går på rettssikkerhet for forsikringskunder. Vi vet at ofte har det vært en ulik kamp mellom forsikringsselskap og skadelidende i denne type saker. En del brikker begynner å falle på plass i form av saker som Regjeringen har kommet tilbake med til Stortinget.

Når det gjelder dette feltet, er jeg litt forbauset over tidsbruken her, for allerede i august 1997 sa daværende helseminister Gudmund Hernes i et svar til Arbeiderpartiet at han var i ferd med å oppnevne dette utvalget som helseministeren i dag refererer til. Det var bl.a. også grunnen til at denne interpellasjonen ble fremmet i fjor, og et enstemmig storting vedtok dette forslaget. Det jeg ønsker når dette er på beina, er helseministerens forsikring om framdriften i dette arbeidet, og jeg vil be han si litt mer om hvordan han tenker seg at dette skal gjøres videre, og hvilken framdrift han legger opp til.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg skal svare for min egen håndtering av denne saken.

Sakens kompleksitet og sakens mange sider og mange parter har tilsagt et grundig arbeid med å forberede utvalgsoppnevningen, mandatet og ikke minst sammensetningen. Nå er utvalget godt i gang. Som nevnt i mitt hovedsvar, regner jeg med å få en innstilling over nyttår, og deretter vil det være en tre måneders høringsrunde på vanlig måte. Hvordan jeg da vil komme tilbake til Stortinget, vil jeg vente med å ta stilling til til jeg ser utvalgets forslag. Men at jeg vil komme tilbake til Stortinget, vil jeg bekrefte.