Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

«Av alkohollovens kap. 10 «Kommunale kontrollutvalg» fremgår det av § 10-4: «Kommunestyret er ansvarlig for at utvalgets medlemmer og kontrollører får den nødvendige opplæring for å kunne ivareta sine oppgaver.»

Vil statsråden sørge for at vi i forbindelse med kap. 12 får inn i forskriften at de kommunale kontrollørene må ha avlagt og bestått «kunnskapsprøven»?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Ordninga med dokumentasjon av kunnskapar vart innført i alkohollova på bakgrunn av behovet for å auka kunnskapsnivået hos dei som er ansvarlege for sal og skjenking. Som representanten Johnsen sjølv peikar på, har kommunane etter alkohollova ansvaret for at dei som skal utføra kontrollen med sal og skjenking av alkoholhaldig drikk, får nødvendig opplæring. Eg kjenner meg trygg på at kommunane tek dette ansvaret utan nærare detaljregulering i lovverket. Eg har difor ikkje planar om å ta initiativ til reglar om kontroll med at kommunale kontrollørar har den nødvendige kunnskapen om alkohollova.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, som jeg ikke var fornøyd med. Det er nemlig det stikk motsatte av det ministeren sier, som er tilfellet. Disse kontrollørene har ikke kunnskap. De har heller ikke fått kunnskap, så det er snakk om å klare å gi dem kunnskap nå når vi har en prøve som de kan gå opp til.

I Sirdal kommune hadde Securitas ansvaret for kontrollen, og der ble det da en sak: To steder ble stengt, i henholdsvis en uke og 14 dager. Dette var oppe til behandling i kommunestyret, og jeg må få lov å referere:

« Ordfører Torjus Kvæven fortalte at han hadde stusset straks han leste befaringsrapportene. Han reagerte på at de virket både rotete og selvmotsigende:

– Jeg har blant annet forhørt meg om hva slags skolering kontrollørene har som gir dem kompetanse til å gjøre denne jobben. Det tok sin tid å få svar på dette hos Securitas. Men til sist fikk jeg vite at de ikke har gjennomgått noen spesifikke kurs, opplyste Kvæven.»

Kommunen hadde altså ikke gjort noen ting i denne saken. Dette er problemet, sosialminister!

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Representanten Jan Johnsen brukte uttrykket «stikk motsatte», altså at det eg sa var feil. Eg forstår på hans tilleggsspørsmål at spørsmålet ikkje går på handteringa av lova eller forståinga av den, men på kunnskapsnivået hjå kontrollørane. Eg skjønar av hans spørsmål at han har meir inngåande kjennskap til dette, eksempel på at kunnskapen ikkje er tilfredsstillande. Det har eg ikkje brakt i erfaring.

Når ordføraren i Sirdal sjølv finn ut at i hans kommune er ikkje kunnskapen tilfredsstillande, er altså Stortingets intensjon at ordføraren i Sirdal skal treffa dei nødvendige tiltak. Det er det eg legg til grunn.