Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 29

Olaf Gjedrem (KrF): «Aqua klubben på Ogna i Rogaland driv trial-opplæring for ungdom.

Vil statsråden gi dispensasjon frå medlemskap i Norges Motorsykkelforbund eller Norges Bilsportforbund slik at dei kan driva denne opplæringa utan slikt fordyrande mellomledd?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Samferdselsdepartementet er kjent med Aqua klubben på Ogna fra tidligere. Klubben har søkt om dispensasjon for trialopplæring. Søknaden ble avslått av Vegdirektoratet, og avslaget ble deretter klaget inn for Samferdselsdepartementet. Departementet avslo klagen ved brev 17. august 1995.

Adgangen til å drive trialopplæring er regulert i Forskrift om organisert motorsport på lukket område. Forskriftens § 1 fastsetter at organisert treningskjøring og konkurransekjøring, bl.a. med trialmotorsykkel, må skje i regi av klubb tilsluttet Norges Bilsportforbund eller Norges Motorsykkelforbund og etter reglement fastsatt av disse forbundene.

Det at opplæringen skjer i regi av erfarne og ansvarlige klubber og etter et teknisk reglement, gjør at man har trygghet for at opplæringen skjer på en forsvarlig måte. Dette er viktig, spesielt fordi forskriften tillater treningskjøring for utøvere helt ned til 10 års alder.

Vegdirektoratet kan i særskilte tilfeller dispensere fra bestemmelsene i forskriften – også fra bestemmelsen om at organisert trening og konkurransekjøring med trialmotorsykkel bare skal skje i regi av klubb tilsluttet de to forbundene. Noen slik dispensasjon er hittil ikke gitt. Ved en vurdering av om dispensasjon skal gis, vil det måtte legges vekt på om søkeren kan dokumentere de samme kvalifikasjoner og et tilsvarende reglement som Norges Bilsportforbund og Norges Motorsykkelforbund har.

Ved behandlingen av klagen fra Aqua klubben la Samferdselsdepartementet – i likhet med Vegdirektoratet – vekt på kontrollhensyn i forhold til både kjøretøy og fører, samt at Biltilsynets tilsynsarbeid ville måtte økes vesentlig ved en endring av den restriktive praksis som har vært gjeldende.

Representanten Gjedrem har tidligere tatt opp spørsmålet om dispensasjon for Aqua klubben med Samferdselsdepartementet. I brev til representanten av 5. mars 1998 svarte departementet at de samme hensyn til sikkerhet og kontroll gjorde seg gjeldende da som ved klagebehandlingen, slik at det ikke var grunnlag for omgjøring av vedtaket.

Forskriften om organisert motorsport på lukket område er gitt for å ivareta kontroll- og sikkerhetshensyn overfor motorsporten. Disse hensyn er så viktige at de økonomiske hensyn representanten Gjedrem påpeker, vanskelig kan være avgjørende. Jeg har derfor kommet til at det ikke bør gis dispensasjon fra forskriften for Aqua klubben, og at det ikke vil skje en ny vurdering før regelverket for motorsport er gjennomgått.

Jeg kan således opplyse at Samferdselsdepartementet har gitt Vegdirektoratet i oppdrag å foreta en gjennomgang av regelverket for motorsport. I denne forbindelse vil det også bli vurdert hvilke krav som bør stilles til organiseringen av treningskjøring og konkurransekjøring.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg takkar for svaret. Det var relativt negativt, men med ei positiv opning.

Eg har eit engasjement for dette, fordi det er eit høgverdig tilbod til ei svært viktig gruppe. Det dekkjer spenningsbehov og er ein positiv fritidsaktivitet under sosialt trygge forhold.

Departementet opplyste på min førespurnad at dei truleg ville ha ferdig gjennomgangen av forskrifta i august 1998. Eg har gjeve dei eitt år ekstra for å klargjera dette, men pr. dato er det altså ennå ikkje avklart. I dag har me ein situasjon der ungdomen må betala ca. 400 kr pr. år. I tillegg må klubben betala 4 000 kr. Det blir såpass dyrt at det er vanskeleg å få drifta til å gå i hop.

I dette tilfelle har politiet, Trygg Trafikk og Vegkontoret i Rogaland støtta dispensasjonssøknaden. Alle har støtta det i Rogaland. Det er etter mi vurdering gale å gje idretten monopol på dette, for det vil ha ringverknader: Mange andre vil ta fatt dersom det blir ei ordning, og mange flinke fagfolk vil støtta opp om det.

Eg vonar at statsråden kan gje positive signal når me har fått ein gjennomgang av forskrifta.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som jeg sa i mitt første svar, er oppdraget gitt til Vegdirektoratet. Vegdirektoratet er imidlertid sterkt presset på grunn av arbeidet med Nasjonal Transportplan, som Stortinget har fremskjøvet behandlingen av med ett år. Imidlertid vil jeg gi signaler tilbake til Vegdirektoratet om at denne saken har vært underveis såpass lenge at vi må få en avklaring på den. Hvis det ikke er mulig å få avsluttet den i løpet av året og få en avklaring på endringer i forskriften, er det naturlig at vi tar dispensasjonsmulighetene opp til vurdering.

La meg igjen understreke at det som er viktig her, er kontroll, oppfølging og sikkerhet, og at det kreves et betydelig oppfølgingsansvar hos dem som skal ha kontroll, dersom dette mer eller mindre slippes fritt til organisasjoner som ikke er landsomfattende, og som ikke har et eget kontrollansvar. Her er det vesentlig at vi ikke legger økonomiske vurderinger til grunn, men kontrollmessige og sikkerhetsmessige vurderinger.