Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 40

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren:

«Et ektepar eier tomt gnr. 66 bnr. 639, Slevik, kommunedel Onsøy, Fredrikstad, som var klarert til boligformål. Før huset var byggeklart, ble tomten omgjort til såkalt LNF-område (landbruk, natur og friluft) i kommunens arealplan. Boligtomten familien kjøpte for hundre tusen kroner er nå verdiløs for eierne fordi den nektes bebygd.

Mener statsråden familien har krav på erstatning?»

Statsråd Guro Fjellanger: Den tomten representanten Hedstrøm omtaler i sitt spørsmål, er i arealdelen til kommuneplanen for Fredrikstad lagt ut til LNF-område, såkalt landbruks-, natur- og friluftsområde. Dette innebærer at tomten i utgangspunktet kun kan bebygges med landbruksbygg.

Unntak fra dette kan skje ved dispensasjon fra planen. Slik dispensasjon er det her søkt om, men den er avslått av kommunen.

Kommunens avslag er påklaget, og saken er for tiden til behandling hos fylkesmannen i Østfold. Fylkesmannen skal ved sin behandling vurdere om det foreligger særlige grunner for å meddele dispensasjon.

Da saken foreligger som klagesak hos fylkesmannen, finner miljøvernministeren det ikke riktig å gå nærmere inn på realiteten i denne.

Etter gjeldende rett er det for øvrig generelt sett ikke erstatningsansvar for kommunene ved planendringer, unntatt i helt spesielle tilfeller. Spørsmål om eventuell erstatning vil det være opp til domstolene å avgjøre.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det dette dreier seg om, er en lite hyggelig historie for familien Ronny og Siw Ørebekk, som må streve for å få etablert sitt eget hjem. Tomten, som skriftlig er klarert til boligtomt, får en helt annen og lavere verdi når kommunen endrer planstatus. Det betyr et stort økonomisk tap. I den forbindelse vil jeg sitere fra Grunnloven § 105:

«Fordrer Statens Tarv, at Nogen maa afgive sin rørlige eller urørlige Eiendom til offentlig Brug, saa bør han have fuld Erstatning af Statskassen.»

Likevel bekrefter statsråden at kommunene generelt ikke har erstatningsansvar. Jeg vil til det si at i 1814 satt det 112 menn på Eidsvoll og vedtok Norges grunnlov, og på den tiden var tyveri av annen manns eiendom en simpel forbrytelse. Så nå bør i hvert fall Fremskrittspartiet se på dette igjen, slik at vi får et system i tråd med eidsvollsmennenes mening.

Statsråd Guro Fjellanger: Representanten Hedstrøm har rett i at området tidligere var lagt ut til byggeområde for bolig, men det forelå ikke byggetillatelse for boligen. Det er også slik at etter kommunesammenslåingen mellom Onsøy og Fredrikstad ble tomten i ny kommuneplan for Fredrikstad, vedtatt 18. juni 1997, lagt ut til landbruks-, natur- og friluftsformål. Prosessen rundt en kommuneplan er demokratisk, og jeg tror man skal være forsiktig med å dra en slik prosess så langt som det representanten Hedstrøm her gjorde.

Som jeg sa i mitt første svar, vil jeg ikke forskuttere om dette kommer inn under erstatning eller ikke, det er det eventuelt opp til en domstol å avgjøre. Men jeg tror nok at kommunen her står på relativt trygg grunn, også i forhold til eidsvollsmennene.