Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 41

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Torbjørn Andersen til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren på vegne av kommunal- og regionalministeren.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren – som på grunn av omstendighetene blir besvart av miljøvernministeren:

«I Fyresdal i Telemark skal en stor gård deles opp i mange småbruk. Småbrukene skal legges ut til salg slik at man kan styrke bosettingen på bygdene. Det har vist seg å være betydelig interesse for dette prosjektet.

Anser statsråden dette som en ny form for distriktspolitikk som kan øke interessene for bygdene, og som vi kan forvente flere liknende eksempler av i fremtiden?»

Statsråd Guro Fjellanger: I den distrikts- og regionalpolitiske redegjørelsen kommunal- og regionalministeren holdt i Stortinget 20. april 1999, gikk det fram at vi nå er godt i gang med vår distriktspolitiske snuoperasjon og nye grep i distriktspolitikken. Et viktig ledd i dette arbeidet er økt personretting av tiltakene. Særlig viktig er innsatsen rettet mot ungdom, kvinner og fraflytting. Mange unge flytter til sentrale strøk for å få seg høyere utdanning, men for få kommer tilbake. Mange innser at distriktene representerer livskvaliteter og muligheter for et godt liv som det er høyst fremtidsrettet å ta vare på. Men det er mange stengsler for å få dette til i praksis. Dette er vi nå i ferd med å gjøre noe med på mange felt.

Jeg mener at prosjekter av den karakter som er planlagt i Fyresdal, vil kunne bidra til økt interesse for bygdene. Et slikt tilbud som Fyresdal vil gi, representerer etter min vurdering viktige knappe attraktive ressurser for unge i etableringsfasen. Dette prosjektet kan derfor være et godt eksempel på tiltak som vil kunne påvirke en tilflytting av denne gruppen. Det kan komme flere eksempler av ulike typer tiltak for å utnytte denne interessen fra ungdommen.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til konkret medvirkning fra departementene. En naturlig oppfølging fra sentralt hold kan være møte/høring med de ulike partene i prosjektet, både kommunen og andre interessenter. De mange ulike eksemplene på personrettede tiltak vil bli vurdert i samband med neste distriktsmelding våren 2001, som grunnlag for ny satsing i distriktspolitikken.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden så mye for svaret, og skjønner at Regjeringen er interessert i å varsle nye grep i distriktspolitikken. Jeg er faktisk ganske fornøyd med at det nå fra Regjeringen varsles at den er velvillig innstilt til en noe mer nyansert holdning til den rådende norske landbruks- og distriktspolitikken. Så jeg synes det var hyggelig og oppmuntrende å få dette svaret.

Idéen som er lansert på bakgrunn av dette nybyggerprosjektet i Fyresdal, er etter mitt syn svært interessant, i alle fall dersom man ønsker å bidra til å snu denne flyttestrømmen fra bygdene som vi har vært vitne til. Her går statsråden nye veier, og hun vil nå forsøke å åpne distriktene for nye innbyggere istedenfor å stenge dem, slik den rådende landbrukspolitikken delvis har medvirket til.

Men kunne statsråden svare litt nærmere på det jeg spurte om: Kan vi vente noen flere lignende prosjekter, altså etter kopi av det som skjer i Fyresdal – etter Fyresdal-modellen? Har Regjeringen planer om noen lignende prosjekter, og synes den at idéen er så god at det er verdt å følge den videre opp og kopiere den?

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg tror at både representanten og jeg er enige om at det er et problem i mange lokalsamfunn at det er vanskelig for unge å få tilgang på eiendommer og bruk. Derfor synes vi at dette eksemplet fra Fyresdal er så bra som det er.

Når representanten spør om vi kan forvente liknende eksempler i framtiden, vil jeg si at det i stor grad er opp til kommunene og lokalsamfunnene selv, for dette er initiativ som jeg tror det er best kommer nedenfra, og som ikke skal trekkes ned over hodet på folk. Men hvis det kommer liknende prosjekter, vil jeg tro at Regjeringens håndtering av denne saken gir signaler om at vi ikke er interessert i å sette stengsler i veien for tilsvarende kreativitet i andre lokalsamfunn. Så får vi komme tilbake til en mer grundig gjennomgang av saken i den meldingen som kommer våren 2001.

Presidenten: Sak nr. 1 på dagens kart er dermed ferdigbehandlet.