Stortinget - Møte onsdag den 2. juni 1999 kl. 10

Dato: 02.06.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jon Olav Alstad til kulturministeren, vil bli besvart av arbeids- og administrasjonsministeren som rette vedkommende.

Jon Olav Alstad (A): Jeg har skjønt at jeg skal stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Statens annonsepolitikk har vært under press, og blir stadig utfordret av annonsører.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at lover og regler blir fulgt på dette området?»

Statsråd Laila Dåvøy: Statlig annonsering i dagspressen er regulert gjennom retningslinjer vedtatt ved kgl. resolusjon av 18. mai 1979.

Retningslinjene regulerer flere sider ved statlig annonsering, også det spørsmålet representanten Alstad tar opp, nemlig hvilke aviser statlige etater kan bruke når de annonserer ledige stillinger og orienterer befolkningen om lover og administrative tiltak.

Arbeids- og administrasjonsdepartementet har ansvaret for forvaltningen av disse retningslinjene, og har delegert oppgaven til Statens informasjonstjeneste. Det har flere ganger vært vurdert å gjøre forandringer i disse retningslinjene, bl.a. av det såkalte Viksveen-utvalget i deres NOU 1992:37, Statlig annonsepolitikk, og også av Statskonsult i deres rapport om den statlige pressestøtten fra 1998. Kulturdepartementet har nylig nedsatt et utvalg som skal vurdere pressens økonomiske rammebetingelser, inkludert statlig annonsering. Men la det være helt klart at det pr. i dag er retningslinjene fra 1979 som gjelder på dette området.

Når det gjelder spørsmålet om hvilke tiltak som skal settes i verk for å få etatene til å følge disse retningslinjene, er det viktig å være oppmerksom på at Arbeids- og administrasjonsdepartementet i denne saken ikke har instruksjonsmyndighet direkte overfor etater under andre departementer. Det er den enkelte statsråd og fagdepartementene som kan instruere sine etater om å overholde disse retningslinjene.

For å minne departementene om denne oppgaven har Statens informasjonstjeneste flere ganger, og senest i brev til departementene i juni 1998, minnet om de aktuelle retningslinjene og bedt om at underliggende etater blir orientert.

Retningslinjene er nå også elektronisk tilgjengelige på SIs hjemmeside.

Trass i denne spredningen av kunnskap om retningslinjene får Arbeids- og administrasjonsdepartementet enkelte klager fra aviser som mener at de ikke får de statlige annonsene de har krav på etter retningslinjene. Dette gir anledning til å presisere retningslinjene overfor de aktuelle departementene, etatene og avisene.

Siden det fortsatt er noen problemer med å få etatene til å følge retningslinjene, vil Arbeids- og administrasjonsdepartementet igjen be Statens informasjonstjeneste om å minne departementene om de gjeldende retningslinjene, og be dem instruere underliggende etater.

Jon Olav Alstad (A): Jeg takker for svaret.

Jeg vet at disse påminnelsene virker, så det er bra at arbeids- og administrasjonsministeren vil følge opp på denne måten.

Det slår meg av og til når det gjelder debatten om annonsepolitikk, at det er et visst behov for å minne oss om hva som er målsettingen for den kgl. resolusjonen som er vedtatt. Målet er for så vidt tredelt. Det er for det første å sikre hver enkelt innbygger og virksomhet reell tilgang på informasjon om hva det offentlige driver på med. Det er for det andre å sikre hver enkelt innbygger informasjon om deres rettigheter, plikt og muligheter. Og det er for det tredje å sikre lik og alminnelig tilgang til å delta aktivt i den demokratiske prosessen. Vår annonsepolitikk er altså demokratisk begrunnet, og ikke pressepolitisk. Det er ikke til å legge skjul på at det stadig vekk kommer innspill, også til oss, som viser at den kgl. resolusjonen som er vedtatt, ikke følges fullt ut, men det er tydelig at situasjonen har bedret seg siden sist vi diskuterte dette. Det viser seg derfor at det er nyttig å presisere regelverket. Men en del instanser har bl.a. gjennom pressen gitt uttrykk for at man aktivt velger å se bort fra den resolusjonen som er vedtatt, og det er vel ikke en holdbar situasjon.

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg kan i alle fall være enig med representanten i at det er bedre enn det har vært tidligere. I den grad noen aktivt har gått ut og sagt at de ikke vil følge annonsepolitikken, har vi umiddelbart grepet fatt i det, og disse vil få direkte tilbakemelding om at de skal følge det regelverket som gjelder. Ellers kan jeg også love, som jeg sa i sted, at vi skal ta kontakt med Statens informasjonstjeneste og be om at de nok en gang henvender seg til alle departementene.