Stortinget - Møte onsdag den 12. januar 2000 kl. 10

Dato: 12.01.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Presidenten: Dette spørsmålet, frå Hallgeir H. Langeland til miljøvernministeren, vil bli svara på av arbeids- og administrasjonsministeren som rette vedkomande.

Hallgeir H. Langeland (SV): Som presidenten seier, var spørsmålet opphavleg stilt til miljøvernministeren, men arbeids- og administrasjonsministeren vil heller svara på det.

Statsråd Guro Fjellanger (fra salen): Hun er konstitusjonelt ansvarlig.

Hallgeir H. Langeland (SV): «Ifølge Aftenposten 6. januar 2000 snakker statlige ledere gjerne om miljø, men i praksis gjøres lite for at virksomheten skal være miljøvennlig. Undersøkelsen det vises til, hevder at lederne har begrenset forståelse for miljøutfordringen og eget ansvar for å møte denne.

Hva er årsaken til at Regjeringen etter så lang tid i posisjon ikke har ryddet i eget hus, eventuelt hva vil statsråden gjøre for å rydde opp i denne fadesen?»

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg går ut fra at artikkelen i Aftenposten som representanten Langeland refererer til, baserer seg på en undersøkelse utført i egen regi av PricewaterhouseCoopers.

Jeg kjenner ikke til hvilke etater som omfattes av undersøkelsen, da PricewaterhouseCoopers har lovet deltakerne anonymitet. Jeg vet imidlertid at den kun omfatter statlige etater med mer enn 50 ansatte, men ingen av departementene.

Regjeringen tar miljøutfordringen på alvor, noe som også har kommet klart til uttrykk ved flere anledninger, senest i forbindelse med fremleggelsen av St.meld. nr. 8 for 1999-2000 om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.

Målet er først og fremst å stimulere alle aktører i samfunnet til å endre produksjons- og forbruksmønstre i bærekraftig retning. Dette er også noe av bakgrunnen for Regjeringens engasjement bl.a. i satsingen på elbiler, og jeg viser her til en artikkel i Aftenposten den 7. januar i år.

Det er derfor etter min mening noe urimelig av representanten Langeland å påstå at Regjeringen ikke har «ryddet i eget hus». Jeg vil i den anledning også få peke på at miljøtanken så langt fra er ny i staten.

Jeg er likevel enig med PricewaterhouseCoopers når de hevder at mange offentlige ledere fortsatt tenker kanskje gammeldags og defensivt når det gjelder miljøarbeidet.

Dette ønsker Regjeringen å gjøre noe med. Det vil derfor i tiden som kommer, bli lagt større vekt på arbeidet med å få til holdningsendringer når det gjelder miljøutfordringene i staten, gjennom bl.a. å

  • aktivt bruke prosjektet «Grønn stat» som en brekkstang for en bedre miljøforståelse i all statlig virksomhet

  • sikre at miljøhensyn blir integrert som en del av virksomhetenes strategiske tenkning. Her vil alle departementene bli pålagt et direkte ansvar for oppfølgningen av egne etater

  • sørge for at miljøhensyn blir en integrert del av virksomhetenes innkjøpspolicy. Mitt departement arbeider for tiden med utformingen av en helhetlig innkjøpspolicy med sterk miljøprofil i staten

Som det også fremgår av artikkelen i Aftenposten, har jeg allerede tatt opp betydningen av at staten opptrer som miljøkrevende kunde i et eget brev i begynnelsen av desember til mine kolleger i Regjeringen.

La meg på nytt slå fast at Regjeringen tar miljøutfordringen på alvor. Staten bør og skal etter min mening være i fremste rekke på dette området. Dette skal oppnås gjennom holdningsskapende tiltak og konkrete aktiviteter som utarbeidelse og iverksettelse av miljøhandlingsplaner, «Grønn stat»-prosjektet og en ny helhetlig innkjøpspolicy med miljøprofil.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg takkar for svaret.

For så vidt er det visse offensive element i svaret, men som eg peika på i mitt spørsmål, har Regjeringa sete i posisjon i lang tid, og på denne tida har den altså ikkje gjort noko med haldningane på dette området. Før i tida hadde ein noko som var å kalla folk inn på teppet for å seia at nå får dei jammen sjå å gjera jobben sin. Det er jo det dette dreiar seg om, om ein har intensjonar om å følgja opp sin eigen politikk – ikkje minst, som ein var inne på i svaret, når det gjeld innkjøpspolitikk. Det er jo òg noko som ein har jobba med i lokalpolitikken, m.a. eg – å få gjort noko med innkjøpspolitikken. Det er relativt enkle grep, og då er utfordringa til arbeids- og administrasjonsministeren at nå må noko konkret gjerast i forhold til innkjøp, i forhold til energimerksemd, i forhold til å følgja opp det poenget at dette skal vera den første miljøregjeringa – og der saknar me ein del ting.

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg er enig med representanten Langeland i at vi trenger en offensiv. Vi trenger konkrete tiltak, og vi trenger at statsråder og regjering er offensive for å få dette gjennomført i staten på en god måte. Det var også bakgrunnen for mitt brev til alle statsrådene i begynnelsen av desember, der jeg ganske konkret sier at vi bør ikke og skal ikke vente på den nye loven, vi kan sette i gang offensive miljøinnkjøp allerede. Vi vil kjøpe for godt over 100 milliarder kr i staten neste år, og jeg ønsker at staten skal være en mer målrettet miljøkrevende kunde. Derfor bad jeg også i brevet om at alle departementene heretter gir arbeidet med å få integrert innkjøp og miljø høyeste prioritet.

I tillegg til det er det faktisk utført en del konkrete tiltak. Jeg har lyst til å berømme en av mine egne etater, nemlig Statsbygg, som har laget sin egen miljøplan, og som allerede har en del prosjekter å vise til; jeg tenker på Pilestredet Park og etterbruken av Fornebu. Og jeg håper at de andre kommer etter så fort som mulig.

Hallgeir H. Langeland (SV): Eg har då eit siste spørsmål til statsråden som er knytt til tilbakemelding om resultata. Ein kjem jo med ei melding ein gong i året når det gjeld Regjeringas miljøvernpolitikk, og den er nå framlagd. Kan statsråden tenkja seg å få ei rapportering på dette spesielle feltet til Stortinget på eit tidlegare tidspunkt, slik at me frå Stortinget si side ser at dette nå blir tatt alvorleg, og at me ikkje må venta eitt år til før me får vita om noko har skjedd?

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg tar med meg representanten Langelands ønske om å få en tilbakemelding. I alle fall er det ikke vanskelig å komme tilbake og si hva vi gjør.

Når det gjelder konkrete resultater, er det noen områder som kan nevnes. På området som går på innkjøpspolitikk, har vi også når det gjelder utprøving av incentivordninger, tenkt å se om man kan etablere en del slike ordninger, som f.eks. at disse elbilene nå får fritak for både bompenger og parkeringsavgifter. Men jeg vil ikke få på mitt bord før ved utgangen av neste år et forslag på ulike incentivordninger som vi kan sette i gang for virkelig å få fart i dette arbeidet.

Jeg må bare ta med meg ønsket fra Langeland og vurdere om vi kan komme tilbake på et tidligere tidspunkt dersom vi har noe å rapportere som er mer direkte.

Presidenten: Dermed er vi ferdig med handsaminga av sak nr. 1.