Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato: 19.01.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ved Løten Nærstasjon har salget av billetter for NSB økt betraktelig. Agentene har inngått en avtale med NSB som gir agentene 10 pst. provisjon av billettsalget. Nå har agentene fått melding om at provisjonen vil bli redusert til 8 pst. fra 1. januar 2000.

Hva kan statsråden gjøre for å forhindre at de ubetjente stasjonene mister sine agenter?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som ansvarlige for økonomien er det styret i NSBs oppgave å fastlegge strategien for hvordan selskapet på best mulig måte skal nå kundene for å få solgt flest mulig billetter. Slik jeg ser det, vil det i den forbindelse være naturlig at det foretas avveining mellom kostnadene ved administreringen av salget og muligheten for inntekter. På denne bakgrunn føler jeg meg sikker på at det er styrets hensikt å utvikle serviceapparatet på en slik måte at dette tilfredsstiller kundenes behov. Dette gjelder også i forhold til jernbanereisende i Løten-området.

Ved stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 19 for 1998-99, Om NSB BAs virksomhet, jfr. Innst. S. nr. 138 for 1998-99, ble det fastsatt avkastningskrav overfor NSB som innebærer krav til driftsmessige forbedringer innen NSBs person- og godstrafikk, herunder kostnadseffektivisering som bl.a. kan ha betydning for salgs- og distribusjonsapparatet.

Til orientering kan jeg opplyse at når det gjelder den aktuelle saken på Løten, har NSB i påvente av en total gjennomgang av salgs- og distribusjonskostnadene meddelt agenten at reduksjonen i provisjonen ikke blir gjennomført fra 1. januar 2000, som tidligere varslet.

Eirin Faldet (A): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg tolker svaret positivt.

Jeg er selvsagt klar over at det er NSBs styre som er ansvarlig for økonomien, men jeg mener å ha dekning for å si at dette med agenter er en meget god løsning, og jeg håper statsråden overfor NSBs styre kan understreke hvor viktig det er at servicen er god. NSBs agenter yter nemlig en god service overfor kundene. Denne provisjonen betyr lite økonomisk for NSB, men svært mye for at agentene skal bidra til et godt tilbud for de reisende. Det burde være viktig for NSB at de har fornøyde kunder.

NSB kan ikke si opp avtaler gjennom media, det bør være likeverdige avtaler rundt om i landet, og agentene har i høyeste grad krav på forutsigbarhet.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg tar med meg representanten Eirin Faldets gode råd og påpekinger, og skal bringe det videre til styret i NSB.

Jeg er enig i et vesentlig poeng, at god service er stikkordet for både offentlige etater og offentlig eide bedrifter – selvfølgelig på lik linje med privateide bedrifter.

Jeg tar også med tilrådingen og reklamen for private agenter som en god løsning i forhold til omsetning av billetter, i tillegg til at de er gode ambassadører på det stedet de har sitt arbeid og sin forretning. Jeg deler representanten Eirin Faldets syn på dette.

Eirin Faldet (A): Jeg er takknemlig overfor statsråden for at han tar mine synspunkter med seg, for jeg har fått henvendelser fra mange som blir berørt av dette.

Det er klart at gulroten for disse såkalte agentene er at de tjener på det. Det gjør også at de oppmuntres til å yte så god service at de reisende kommer tilbake. Jeg synes ikke 10 pst. er en ublu provisjon, de fortjener faktisk det. På kalde dager holder de stasjonen åpen, mange av dem har utsalg, og det har faktisk også blitt et senter på Løten for brukskunst. Det skaper litt aktivitet også i Løten sentrum.

Jeg tror at NSB – når styret får tenkt seg om – finner ut at dette er en meget god løsning, og at de ikke går til noen reduksjon av provisjonen.