Stortinget - Møte onsdag den 19. januar 2000 kl. 10

Dato: 19.01.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille finansministeren følgende spørsmål:

«I Forbrukerrapporten nr. 1/2000 kan vi lese om en person som kom i skade for å betale veiavgift på en bil som skulle vrakes, i stedet for på familiens nye bil. Hun ringte straks til Oslo og Akershus tolldistrikt, som lovet at dette skulle ordnes. Etter snart 2 år har ingenting skjedd.

Er dette forsvarlig saksbehandling?»

Statsråd Gudmund Restad: Etter forvaltningsloven skal en sak forberedes og avgjøres uten ugrunnet opphold. Etter forvaltningsloven er det videre et krav om at det snarest mulig skal gis et foreløpig svar dersom det må forventes at det vil ta uforholdsmessig lang tid før henvendelsen kan besvares.

Årsavgiften på bil skrives ut til et stort antall avgiftspliktige, om lag 2 millioner hvert år. Det store antallet avgiftspliktige gjenspeiles i mengden av henvendelser og spørsmål til Tollvesenet om avgiften. På denne bakgrunn vil også saksbehandlingstiden fra tid til annen kunne bli lengre enn ønskelig.

Når det gjelder den aktuelle saken det her vises til, har jeg fra Oslo og Akershus tolldistrikt fått opplyst at det var flere årsaker til forsinkelsen. Dels var det problemer ved overgangen fra ett datasystem til et annet, og dels var det mangelfulle rutiner for å avdekke om saken var ferdig behandlet som forutsatt.

På denne bakgrunn vil tolldistriktssjefen i Oslo og Akershus gå gjennom sine rutiner for å unngå liknende problemer i framtiden. Toll- og avgiftsdirektoratet vil dessuten følge opp saken både konkret og generelt. Jeg legger derfor til grunn at liknende problemer vil kunne unngås i framtiden.

Etter det jeg har fått opplyst, er den konkrete saken nå i ferd med å bli løst med en snarlig utbetaling til søkeren.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret og for at saken nå er i ferd med å bli løst med en snarlig utbetaling til søker.

Det er også bra at tolldistriktssjefen i Oslo og Akershus vil gå gjennom sine rutiner for å unngå liknende problemer i fremtiden. Det som ikke er så bra, er at en slik enkel sak må ta to år, med mange purringer og ergrelser for dem som er blitt rammet av en slik situasjon. Ser statsråden mulighet for at man i tillegg til den innbetalte summen også yter en rentekompensasjon, slik som det offentlige pålegger oss forbrukere når vi er for sent ute med å betale regninger til det offentlige? I tillegg følger det fra det offentlige også med et ekstra gebyr.

Kan finansministeren dessuten antyde hva «uforholdsmessig lang tid» er i henhold til forvaltningsloven?

Statsråd Gudmund Restad: Jeg er enig i at det ikke er tilfredsstillende at det skal ta to år å få avklart en sak som burde være såpass enkel som den vi nå snakker om. Men jeg forsøkte i mitt første svar å forklare – i hvert fall gi noen forklaringer på – hvorfor det kunne ta så lang tid som to år. Det er nå først vi for vår del har fått rede på dette. Nå vil saken i hvert fall bli løst, og utbetalingen vil skje med det aller, aller første i den konkrete saken. Så får vi også gå ut fra at de tiltak som nå iverksettes, både fra direktoratet og konkret fra tolldistriktet, vil medføre at man ikke skal oppleve slike forsinkelser i framtiden.

Spørsmålet om hvorvidt det i tillegg til tilbakebetalingen av beløpet skal betales renter, vil jeg ikke ta noe standpunkt til her og nå. Jeg ser at det spørsmålet kan reises. For det er jo ubestridt slik at når folk skylder staten penger, påløper det relativt fort renter, mens det er noe mindre automatikk i det når penger skal tilbakebetales.