Stortinget - Møte onsdag den 26. januar 2000 kl. 10

Dato: 26.01.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Man begynner nå å se resultatene av at politiet ikke får tildelt de ressurser de trenger for å kunne ivareta den jobb de er satt til å gjøre. Ifølge Sunnmørsposten 14. januar 2000 ble bare 1/3 av vinningssakene i distriktet oppklart. Dette sett i relasjon til at dersom dette distriktet skal ha en bemanning på landsgjennomsnittet, så må det tilføres nærmere 50 nye stillinger.

Hva vil statsråden gjøre for å rette på dette?»

Statsråd Odd Einar Dørum: De siste årene er politi- og lensmannsetaten tilført betydelige ressurser. Antall tilsatte i etaten er økt med ca. 33 pst. i løpet av 1990-tallet.

I ordinært budsjett for politi- og lensmannsetaten ble det i 1999 tildelt 15 nye polititjenestemannsstillinger som ble fordelt mellom politidistriktene. Av disse ble to stillinger fordelt til Sunnmøre politidistrikt. Videre ble det i revidert nasjonalbudsjett for 1999 opprettet 275 stillinger som ble tilbudt ferdigutdannede politihøgskolestudenter. Av disse stillingene fikk Sunnmøre politidistrikt 12 tjenestemannsstillinger. Sunnmøre politidistrikt fikk således tilført 14 tjenestemannsstillinger i 1999.

Når det gjelder oppklaringsprosenten, er landsgjennomsnittet 36 pst. For Sunnmøres del er denne 34,2 pst.

I tillegg til politidistiktenes bemanningssituasjon er det også andre forhold som har betydning for hvor mange saker et politidistrikt oppklarer. Viktige faktorer her er organisering, strukturering og ledelse av selve etterforskningen, og ikke minst samarbeidet mellom jurister og etterforskere. God kommunikasjon mellom aktørene i straffesaksbehandlingen kan være avgjørende for resultatene. Hvis et politidistikt har forbedringspotensial når det gjelder disse forholdene, vil ressurstilførsel ikke alltid gi de forventede resultater.

I et politidistrikt vil det av og til kunne oppstå saker som gjør at en må foreta omprioriteringer av ressursene for kortere eller lengre perioder. For Sunnmøres del har det vært tilfellet flere ganger i løpet av året som gikk.

I St.prp. nr. 1 for 1999-2000 er det tatt inn at Regjeringen vil komme tilbake i forbindelse med opprettelse av nye stillinger i revidert nasjonalbudsjett. Det er anslått at behovet vil ligge på ca. 280 stillinger. Stillingene vil bli fordelt til de distrikter hvor behovet er størst. Det vil i den forbindelse bli vurdert om nye stillinger skal tildeles Sunnmøre politidistrikt.

Stillingsfordelingen til politidistriktene beregnes hovedsakelig på bakgrunn av befolkningsmengde, kriminalitet og botetthet. Etter oppdrag fra Stortinget har Justisdepartementet utarbeidet en bemanningsplan for politiet fram mot år 2005. Den vil bli drøftet i en stortingsmelding om politiet som etter planen skal legges fram høsten 2000.

Etter min mening vil også det politidirektorat som snart vil bli opprettet av Stortinget, gi en bedre mulighet til å følge opp det som skjer i politidistriktene. Jeg vil også følge opp det som justiskomiteen sa i forbindelse med budsjettbehandlingen for i år, at vi skal se på om det er spesielle flaskehalser i de ulike politidistrikt når det gjelder evnen til å foreta effektiv kriminalitetsbekjempelse.

Harald T. Nesvik (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Men jeg merket meg også at man ikke nå – i hvert fall ikke på dette tidspunkt – er villig til å gå inn og love nye stillinger til dette politidistriktet. Bare hver tredje vinningssak blir løst på Sunnmøre.

«Volda-politiet i krise» er overskrift lørdag 15. januar – løste fem av 127 saker når det gjelder vinningskriminalitet. Oppklaringsprosenten er så lav at det egentlig snart bare er å si vær så god til kriminelle, vi har ingen anledning til å oppklare disse sakene likevel.

Spørsmålet mitt til statsråden er som følger: Bekymrer denne utviklingen i dette distriktet statsråden, og føler man at man har en tilstrekkelig bemanning på Sunnmøre når man setter inn de tiltakene som statsråden nevner, og får et større tverretatlig samarbeid?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten kan vel neppe forvente at man i januar, etter budsjettbehandling i november–desember, skal operere med andre rammer og en annen fordeling enn det som der lå til grunn. Det jeg imidlertid har sagt, er at vi skal følge opp det som justiskomiteen har sagt – og dermed Stortingets behandling, hvor vi er helt enige om at vi skal se på flaskehalser i de ulike politidistrikt, og da må vi se på forskjellige faktorer. Vi må selvfølgelig se på bemanning, men vi må også se på organisering og andre former for mulige flaskehalser. Det vil vi gjøre uten omsvøp i alle deler av landet. Hvis det da opptrer behov, vil jeg, som jeg sa, komme tilbake til det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, hvor vi har en plikt til å se på spørsmålet om hvordan nye politihøyskolestudenter skal sikres jobb. Da vil også fordelingsspørsmålet komme opp på nytt.

Harald T. Nesvik (Frp): Det er riktig, som statsråden sier, at man ikke bør kunne forvente at man skal kunne gå inn og se på dette nå. Men jeg hadde egentlig forventet, når man har sett utviklingen de senere årene, at man hadde gjort noe med dette for lenge siden.

Jeg var tidligere i dag i kontakt med Stranda lensmannskontor, som har et rimelig stort distrikt, det grenser mot Oppland, det grenser mot Sogn og Fjordane og også mot Geiranger, og for å komme dit må man ta ferge. På det kontoret er det fire lensmannsbetjenter på jobb, og det er ingen der etter kl. 15. Man har kontortid fra kl. 08-15. Etter den tiden har man såkalte hjemmevakter der man kan bli ringt opp. Jeg må si at dette er en utvikling som bekymrer meg.

Vil statsråden, når man fordeler disse stillingene, ta hensyn til at også polititjenestemennene skal ha en arbeidsordning som er til å leve med?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kjenner selvfølgelig ikke alle detaljer med hensyn til vaktordningene ved alle de ca. 350 lensmannskontorene i Norge, og jeg kjenner derfor heller ikke situasjonen i Stranda konkret. Men det jeg vet, er at det i store deler av landet er utviklet et godt vaktsamarbeid, som nettopp sørger for at polititjenestene er tilgjengelige på en effektiv måte mesteparten av døgnet.

Jeg vil bl.a. se på slike spørsmål i alle politidistrikt, også på Sunnmøre, når vi vurderer spørsmålet om ressurser, og jeg vil se på de faktorene som knytter seg til organisering, og da sikter jeg bl.a. til omfanget av vaktsamarbeid.

Når det gjelder stillinger på kort sikt, så er det et spørsmål som vil bli tatt opp i revidert nasjonalbudsjett. Når det gjelder stillinger prinsipielt, omfordeling mellom distriktene, er det et tema for den stortingsmeldingen som kommer til høsten, hvor vi vil legge fram både bemanningsbehov i politiet og fordelingen mellom politidistriktene. Jeg vil likevel bemerke at når man vurderer det slik at man ligger under landsgjennomsnittet, så er nok det ensidig knyttet til folketall, for når det gjelder også kriminalitetsbildet, ligger man også under landsgjennomsnittet på Sunnmøre. Men det er ikke noen trøst. Det er en dårlig oppklaringsprosent, og den er vi tjent med å få opp alle sammen.