Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Inger Lise Husøy (A): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Uorganiserte lastebileiere har gjennom ulovlige aksjoner den siste tiden lammet viktige transportveier rundt Oslo. Mange fikk problemer med å komme seg til jobb, og vareleveranser ble stoppet. Blokadene forstyrret gateorden og nødvendig trafikk.

Mener statsråden at politiets opptreden er akseptabel ved ikke å forsøke å bryte opp, bøtelegge eller tiltale aksjonistene for gateuorden, slik vi har sett ved mindre demonstrasjoner tidligere?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er ikke riktig at politiet ikke har bøtelagt aksjonister som deltok i lastebilaksjonen. To av aksjonene i Oslo var varslet til politiet på forhånd, i tråd med bestemmelsene i politiloven. Politimesteren nedla ikke forbud mot disse to aksjonene, og hun satte heller ikke vilkår for gjennomføringen av aksjonene. Én av aksjonene var ikke meldt til politiet på forhånd, og flere av deltakerne i denne aksjonen ble bøtelagt.

Politimesteren må på selvstendig grunnlag avgjøre om en varslet aksjon skal forbys, eller om det skal settes vilkår for gjennomføringen. Som jeg sa i spørretimen forrige uke, som svar på spørsmål fra representanten Kenneth Svendsen: Politimesteren i Oslo så at demonstrasjoner kunne aksepteres til et visst punkt, gitt at de var meldt. Fra et visst punkt mente hun at ytringen var sett og hørt, og hun gav da en klar beskjed om at nok var nok.

Politiet må foreta en løpende vurdering av aksjonsformene og de skadevirkningene aksjonene kan få. Politiet kan forby aksjoner dersom det er grunn til frykt for at de kan forårsake alvorlig forstyrrelse av den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel. Alternativt kan politiet sette vilkår for gjennomføringen av aksjonen, slik at hensyn til den offentlige ro og orden og den lovlige ferdsel ivaretas. Politiet kan dessuten stanse eller oppløse demonstrasjoner og aksjoner dersom de avvikles i strid med nedlagt forbud eller fastsatte vilkår. Jeg har tillit til at politiet er i stand til å vurdere og behandle disse sakene på en forsvarlig og fornuftig måte. Justisdepartementet sendte for øvrig et rundskriv til landets politimestre sist uke for å vise til de hensyn som skal ivaretas ved anvendelse av politiloven § 11, og som berøres av representantens spørsmål.

Dersom aksjonen gjennomføres til tross for at politiet har nedlagt forbud, eller i strid med gitte vilkår, kan aksjonistene bli stilt strafferettslig ansvarlig for sine handlinger. Dette er imidlertid spørsmål som hører under påtalemyndighetene og som jeg ikke finner det riktig å gå nærmere inn på.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig at det i ettertid har kommet fram at det var åtte stykker som ble bøtelagt under den første aksjonen, men spørsmålet er om det er tilstrekkelig i forhold til at trafikken faktisk stod rundt hele Oslo.

Statsråden sa i sitt svar til meg at politimesteren i Oslo må vurdere på selvstendig grunnlag hvordan de skal reagere. Og det er nettopp det som er poenget med mitt spørsmål, for professor Johs. Andenæs har uttalt at dette er en form for ettergivenhet overfor folk som bryter straffelovens forbud mot tvang overfor andre ved å hindre folk i å kjøre på veiene.

Jeg har også et spørsmål om hvilke konsekvenser en slik ettergivenhet vil ha for senere aksjoner og demonstrasjoner.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg konstaterer at da Oslos politimester etter den sist meldte demonstrasjonen, tror jeg, mandag for godt over en uke siden sa at nok var nok, ble det tatt til etterretning og respektert. Jeg konstaterer også at politimesteren i Halden politidistrikt mente at de aksjoner som forelå der, var ulovlige, og jeg konstaterer også at de opphørte dagen etterpå. Jeg vil videre understreke at i skrivet hvor departementet har vist til politiloven § 11, har vi klart sagt om eventuelle nye lastebilaksjoner at aksjoner som blokkerer hovedferdselsårer, viktige innfartsårer og terminaler, må ikke antas å kunne aksepteres, og at man forutsetter at det også reageres på dette. Jeg føler derfor at det er satt en grense, men jeg har tillit til at politiet alltid håndterer den grensen.

Jeg har videre konstatert at Oslo politimester i de senere år har utøvd en større romslighet og liberalitet i forbindelse med demonstrasjoner generelt enn det som kanskje har vært vanlig tidligere, og jeg tar en slik praksis til etterretning. Jeg føler at det er å holde en linje, slik politimesteren selv har svart i flere offentlige sammenhenger.

Jeg vil til slutt kommentere at i forbindelse med samtale mellom statssekretær Solbakken og Andenæs var det også enighet om at det måtte settes grenser, og departementet har konstatert at politiet har gjort det.

Inger Lise Husøy (A): Jeg takker statsråden for svaret.

I sitt svar gir ministeren uttrykk for at han konstaterer og tar til etterretning det politimesteren i Oslo og Halden har sagt og gjort. Men mitt spørsmål er: Hva er justisministerens mening om og holdning til de mer prinsipielle sidene, bl.a. når det gjelder likebehandling, men også det prinsipielle i forhold til at man aksjonerte første gang og la seg flat de senere gangene?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er slik at i ytterste fall kan en justisminister instruere politidistrikter. Men det er ikke nødvendig å gjøre det så lenge man oppfatter at politidistriktene forvalter skjønn på en riktig og bra måte. Det er hovedregelen.

Det er ikke riktig at man la seg flat. Man aksepterte to lovlige demonstrasjoner, men reagerte mot én ulovlig, og sa etter at dette hadde hatt et omfang som politiet oppfattet som uakseptabelt, at nok var nok. Det er en usedvanlig klar melding. Det er slik at politiet må utøve skjønn i hvert eneste tilfelle. Det gjelder for politiet som for alle andre at de følger de meningsytringer som følger i kjølvannet.

Jeg synes på det tidspunkt da det ble sagt at nok var nok, at det var en adekvat reaksjon. Og jeg har selvfølgelig vært innforstått med det rundskriv som Justisdepartementet har sendt ut, hvor vi har resonnert over politiloven § 11 og hva som eventuelt vil bli situasjonen ved nye lastebilaksjoner. Jeg tror ikke noen skal være i tvil om det. Budskapet som er sendt, er at nok er nok. Man kan ikke påregne å få tillatelse til omfattende aksjoner som blokkerer hovedveier, hovedferdselsårer, terminaler osv.