Stortinget - Møte onsdag den 12. april 2000 kl. 10

Dato: 12.04.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Sonja Irene Sjøli (H): «Fra befolkningen i en del kommuner og en del ansatte i politi- og lensmannsetaten på Romerike er det uttrykt meget sterk misnøye med måten polititjenesten er organisert på.

Vil statsråden sørge for at den omorganiseringen av polititjenesten som er foretatt i Romerike politidistrikt, blir justert slik at publikum får den nødvendige og forventede politiservice, og slik at Stortingets intensjoner og klare forutsetninger om fortsatt å ha et lokalt forankret nærpoliti blir gjennomført?»

Statsråd Hanne Harlem: I ethvert politidistrikt er det politimesteren som har ansvaret for å planlegge oppgaveløsningen slik at innbyggerne kan få best mulig polititjeneste innenfor de ressursene som til enhver tid er til disposisjon.

Politimesteren på Romerike har organisert den operative polititjenesten i Romerike politidistrikt i tre soner. Målsettingen med dette har vært å få en lik polititjeneste og en god faglig styring av ressursene i hele distriktet. Omorganiseringen med bl.a. en felles operasjonssentral med meldingsmottak innebærer vanligvis ingen praktiske endringer i polititjenesten for publikum. Det vil primært være lensmannsbetjenter innen etablert samarbeidssone som tar de oppdrag som kommer innenfor sonen.

Jeg er klar over at i enkeltstående tilfeller, særlig når arbeidsbelastningen i Romerike politidistrikt har vært stor, har publikums behov for politiservice fra sitt nærpoliti vært følt lite tilfredsstillende. Når det er sagt, må jeg også understreke at politiet skal rykke ut i saker som ikke tåler utsettelse, men av og til kan det være slik at politiet og den som melder fra om uregelmessigheter, kan ha ulik oppfatning om hva som kan utsettes.

I Romerike politidistrikt er det to politistasjoner og ti lensmannskontor. Hvis hvert enkelt lensmannskontor skulle hatt vakt og reservetjeneste for bare sitt eget distrikt, ville dette medført atskillig større kostnader og gitt en dårligere ressursutnyttelse enn ved samordning av polititjenesten. Derved ville også det totale tjenestetilbudet i politidistriktet blitt dårligere.

Forholdet mellom ressursutnyttelse og ønsket publikumsservice er et stadig dilemma for en politimester, som derfor både må vise rimelig grad av imøtekommenhet overfor publikum og samtidig ha nødvendig kontroll over budsjettet.

Organiseringen av polititjenesten på Romerike må være under kontinuerlig evaluering for på best mulig måte å tilfredsstille publikums behov. Departementet følger nøye med i denne utviklingen, men vil la den nye ordningen få noe lenger tid på å gå seg til før det eventuelt drøftes justeringer med politimesteren.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at statsråden vil følge med, men det er ikke nok. Det har aldri vært mer ressurser i polititjenesten på Romerike enn det er nå, men det har heller aldri vært flere klager enn etter omorganiseringen. Nå kreves det aktiv handling og medvirkning for å få bedret situasjonen for befolkningen og de ansatte. Det er rett og slett uholdbart, noe jeg også vet statsråden er orientert om fra befolkningen og fra ansatte i lensmannsetaten.

Både meldinger til politiet og styring av tjenesten er sentralisert til Lillestrøm utenom ordinær kontortid, dvs. 80 pst. av ukens timer, en tid da det er mest behov for det lokale politi til å skape trygghet i nærmiljøene. Lokalkunnskap og kjennskap til behovet for polititjeneste lokalt må være utslagsgivende for hvordan tjenesten skal organiseres. Er statsråden enig i dette? Ser ikke statsråden at slik organiseringen er i dag, går det ut over tilbudet til befolkningen?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg kan i grunnen ikke gjøre noe annet enn å vise til det jeg sa i svaret. Det vil alltid måtte være en avveining mellom imøtekommenhet overfor publikum og en best mulig organisering av tjenesten, basert på en effektiv ressursutnyttelse. Å samordne i en mottakssentral er i utgangspunktet en bedre ressursutnyttelse. Departementet må følge med i situasjonen, men denne omorganiseringen er såpass ny at det er ingen grunn til umiddelbart å gjøre noe. Vi ønsker å følge med i utviklingen før vi eventuelt tar dette opp med politimesteren på Romerike.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg kunne tenke meg å høre hvor lenge statsråden har tenkt å la denne situasjonen fortsette. Det er slik at alle endringer bør ta utgangspunkt i hva som eventuelt er feil med dagens løsning. Det må være en klar forutsetning at tilbud og service skal bli bedre, og ikke dårligere, slik som det nå har blitt. Det er ikke egnet til å skape gode arbeidsforhold for de ansatte når det hele er organisert slik at det lokale politiet gir så klart uttrykk for frustrasjon over at det ikke gis anledning til å gi den servicen de mener de kan gi, og som publikum har fått i alle år. Dette handler om å oppfylle Stortingets intensjoner og klare forutsetninger om fortsatt å ha et lokalt forankret nærpoliti, og at det skulle bli gjennomført. Her er det tid for handling, og jeg forventer at statsråden følger nøye med. Men jeg hadde også forventet at det kunne gjøres noe nå.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er selvfølgelig helt enig med representanten Sjøli i at man fortsatt må holde veldig klart fast at polititjenesten skal være nærtjeneste og at det skal være et desentralisert politi med politi nær befolkningen. Det dette er en diskusjon om, er hvordan man organiserer dette best mulig innen politidistriktet. Jeg er overbevist om at også politimesteren er opptatt av å ha en best mulig organisering, som gjør at man både gir et best mulig tilbud til publikum, og utnytter resurssene på best mulig måte. Jeg kan ikke her og nå gi noe svar på hvor lenge departementet eventuelt vil vente med å gripe inn, for det er jo avhengig av hvordan saken utvikler seg. Mitt svar foreløpig er at jeg kommer til å følge nøye med og eventuelt ta en samtale med politimesteren på Romerike dersom det viser seg nødvendig.