Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2000 kl. 10

Dato:
President: Hans J. Røsjorde
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Lisbet Rugtvedt (SV) : Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Oslo Racing Festival planlegger et billøp i Oslo fra 30. juni til 2. juli 2000 i området fra Oslo S til Gamlebyen. Bydelsutvalget i Gamle Oslo har gått sterkt mot arrangementet på grunn av støyproblemene som er forbundet med dette. I 1999 uttalte Riksantikvaren seg sterkt negativt om lignende planer.

Anser statsråden at Gamlebyen med middelalderruiner og boliger er egnet for billøp?»

Statsråd Hanne Harlem: Vedrørende forholdet til middelalderruinene og Riksantikvarens holdning i saken vil jeg opplyse følgende:

Etter søknad fra Oslo Racing Festival gav Riksantikvaren ved vedtak av 13. april i år dispensasjon fra kulturminneloven for gjennomføring av billøpet. Riksantikvaren la bl.a. vekt på at de tilleggsbelastninger billøpet vil medføre på kulturminnene, ikke gir grunnlag for å nekte gjennomføringen av dette med hjemmel i kulturminneloven, samt at søknaden dreier seg om et midlertidig engangstiltak. Riksantikvaren har satt vilkår for dispensasjonen for å forhindre skader på middelalderruinene i området.

Interesseforeningen Oslo Middelalder har påklaget Riksantikvarens vedtak til departementet. Klagen er under behandling, og jeg ønsker derfor ikke nå å kommentere forholdet til kulturminneverdiene i området nærmere.

Når det gjelder støyproblemene forbundet med billøpet, vil jeg vise til at kortvarige arrangementer av denne karakter ikke behandles etter forurensningsloven. I prinsippet bør dette håndteres av kommunale instanser som et lokalt problem, og bydelsutvalget i Gamle Oslo har uttalt seg negativt om de følger billøpet Oslo Racing Festival vil få for beboerne i bydelen. Utvalget mener at støy fra racerbilene og innleide helikoptre samt omdirigering av trafikk i boliggatene vil påføre beboerne for store plager.

Videre vil bydelsutvalget vurdere om det er grunnlag for å gripe inn og stanse virksomheten med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven dersom nærmere anbefalte støygrenser overskrides. Men det bør være kjent for representanten at et eventuelt vedtak med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven ikke ligger inn under Miljøverndepartementets virkeområde.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker statsråden for svaret, og forstår at vi må se an en ankebehandling i departementet.

Riksantikvaren har i sitt svar på søknaden fra Oslo Racing Festival gitt uttrykk for at det er en rekke problemer knyttet til å avvikle billøp i et fornminneområde. Det ligger jo også i sakens natur. Når en likevel i første omgang har gitt tillatelse til billøpet under forutsetning av at det er et engangstiltak og i en situasjon hvor området preges av anleggsarbeid fra før, vil jeg spørre om det i den første runden ble gjort klart og tydelig overfor søkerne at en vil svare nei på en ny søknad, at dette ettertrykkelig må sies å være et engangstiltak, og at en ikke kan forvente å få tillatelse neste år. Jeg mener nemlig å ha registrert at Oslo Racing Festival planlegger dette som et årlig foretak.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er ikke kjent med om det er gjort klart for søkerne at de ikke kan påregne å få tillatelse til et nytt løp neste år, men det høres ut som om representanten sitter med et brev fra Riksantikvaren foran seg og dermed kan se hva som er sagt fra Riksantikvarens side. Men uansett vil jeg si at en eventuell ny søknad senere år vil måtte behandles i henhold til de krav som forvaltningsloven stiller. Jeg har i hvert fall ikke her og nå tenkt å ta stilling til en søknad som eventuelt vil komme på et senere stadium.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

For oss som ivrer for Gamle Oslo med middelalderpark, vannspeil og Middelaldermuseet, og som er glad for den store satsingen som er gjort bl.a. gjennom Miljøbyen Gamle Oslo, er det litt av et paradoks og ikke så lite av en nedtur dersom området skal bli arena for årlige billøp. Når billøpet overhodet er aktuelt, viser jo det hvor forsømt området er – altså at det fremdeles ligger der som et anleggsområde, selv i det året da Oslo fyller 1000 år.

Jeg vil spørre statsråden til slutt om Regjeringen nå vil arbeide for å få fortgang i arbeidet med å synliggjøre Middelalderbyen på en skikkelig måte, inkludert spørsmålet om Middelaldermuseet. Kan vi vente at vi nå får fortgang i den saken?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg tror jeg må få lov til å overbringe ønskene og synspunktene om å satse på Middelalderbyen, og på hvilken måte, til miljøvernministe- ren.

: