Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1999 kl. 10

Dato: 03.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Rolf Terje Klungland til helseministeren, blir teke opp av representanten Torny Pedersen.

Torny Pedersen (A): På vegne av representanten Rolf Terje Klungland vil jeg stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Kommune-Norge sliter i dag med sykepleiermangel. Tidligere fikk assistenter med medisinkurs lov til å dele ut medisiner fra dosetter. Fylkeslegen i Vest-Agder har innskjerpet dette etter at assistentene har tatt omsorgsarbeiderfaget. Når de har blitt fagarbeidere, får de ikke lenger lov til å håndtere disse dosettene.

Mener statsråden dette er en fornuftig bruk av omsorgsarbeiderne i kommunene, og hva vil statsråden gjøre for å løse opp i denne «profesjonskampen»?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er kjent med undersøkelser som viser at feil bruk av legemidler er et problem både i helseinstitusjoner og i primærhelsetjenesten. I primærhelsetjenesten er det ofte stor mangel på personale med nødvendig kompetanse, og dette fører igjen til utstrakt delegering av oppgaver til personell med begrenset kunnskap om legemidler. Jeg har fått opplyst at Statens helsetilsyn stadig mottar spørsmål fra helsetjenesten og fylkeslegene om hvordan kvaliteten ved denne type delegering skal sikres, hvordan ressursene bør utnyttes best mulig i en presset situasjon, og hva slags opplæring som ligge til grunn før delegering med en sikker kvalitet.

Legeloven § 17 bestemmer at en lege har rett til å benytte annet helsepersonell som medhjelper, hvis legen vurderer det forsvarlig ut fra vedkommendes kvalifikasjoner, arten av de oppgaver det gjelder, den instruksjon som gis, og den kontroll som føres m.v. Det er i legeloven brukt uttrykket «helsepersonell», men det sies uttrykkelig i forarbeidene til loven at en lege også kan bruke annet enn autorisert helsepersonell som medhjelpere, da det er medhjelperens kvalifikasjoner og opplæring som her er viktig for at den medisinske virksomheten skal være forsvarlig. En lege står derved fritt til å kunne velge å delegere oppgaver knyttet til legemiddelhåndtering også til en omsorgsarbeider. Omsorgsarbeider er i den nylig vedtatte lov om helsepersonell klassifisert som autorisert helsepersonell.

Det følger av forskrift om legemiddelforsyningen i den kommunale helsetjeneste av 18. november 1978 at legemiddelhåndtering er en oppgave som bare unntaksvis skal utføres av andre enn offentlig godkjent sykepleier/vernepleier. Forskriften kan imidlertid ikke gjøre innskrenkninger i den generelle delegeringsadgang legen har i medhold av legeloven. Det presiseres at utdeling av legemidler også innebærer observasjon av virkning/bivirkning og eventuelle komplikasjoner, og at dette er en oppgave som krever nødvendig faglig kompetanse.

Forutsetningen for at hjelpepleiere, omsorgsarbeidere eller pleieassistenter skal kunne dele ut legemidler, er altså at de som en leges medhjelper har fått den nødvendige opplæring til å kunne utføre oppgavene på en forsvarlig måte. Gjennomgått kurs i legemiddelhåndtering gir imidlertid ikke automatisk rett til å delta i legemiddelhåndtering. I den kommunale helsetjeneste er det stor variasjon i hvilke oppgaver en leges medhjelper får. Det er bare sykepleiere og vernepleiere som med bakgrunn i utdanning kan benyttes til legemiddelhåndtering uten individuell opplæring og personlig delegering. Dette følger av nevnte forskrift § 8 nr. 4-6. Det følger videre av forskriften at kommunehelsetjenesten for annet personell skal sette opp skriftlige retningslinjer og gi opplæring og instruksjon til dem som skal dele ut legemidler. Dette skal tilpasses de kvalifikasjoner de har, og de oppgaver de skal utføre. Omsorgsarbeidere kan derved etter tilpasset opplæring få personlig myndighet til å dele ut legemidler.

Departementet har gitt tilskuddsmidler for å starte opp et prosjekt med sikte på å utarbeide en handlingsplan for «Sikrere legemiddelbruk, med spesiell fokus på primærhelsetjenesten». Handlingsplanen tar sikte på å øke sikkerheten, oppnå en mer optimal legemiddelbruk, prøve ut nye tiltak og evaluere disse med hensyn til medisinske og helseøkonomiske konsekvenser. Handlingsplanen vil også bli sett i nær sammenheng med vedtatte satsinger innen eldreomsorgen og i psykiatrien, fastlegereformen og handlingsplanen for helse- og sosialpersonell.

Jeg er opptatt av at legemiddelhåndtering foregår på en forsvarlig måte. Både omsorgsarbeidere og hjelpepleiere kan som en leges medhjelper få nødvendig opplæring til å kunne utføre disse oppgavene. Den enkelte kommune er nærmest til å yte slik opplæring.

Torny Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er delvis fornøyd med det, men ikke helt. Jeg syns ennå at det er et stykke igjen til vi kan få nytte det helsepersonellet som vi har.

Med den store mangel på helsepersonell som vi har, mener jeg at det må gå an å få til fleksible løsninger i trygg forvissning om at syke mennesker får den medisin som de skal ha. Jeg syns det er litt underlig at det lages regelverk som på en måte egentlig fungerer bare på papiret. Vi vet at kommunelegen kan delegere rundt omkring. Vi vet også at både omsorgsarbeidere og assistenter må gjøre denne jobben, fordi det til de ulike tidspunktene ikke er tilstrekkelig med sykepleiere som kan gjøre den.

Jeg mener det må være riktig å bruke sykepleierne til det sykepleiere skal gjøre, og at de ikke må springe rundt med piller i dåser. Mener statsråden at det er riktig bruk av sykepleierne at de skal gjøre dette, i tillegg til de mange andre oppgavene de har? Jeg ser fram til å få den handlingsplanen som statsråden nevnte, slik at vi kan få til en helhet i dette.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er enig med representanten Pedersen i at vi må nytte det helsepersonell vi har, på en mest mulig fleksibel måte.

Det er slik at både omsorgsarbeidere og assistenter kan dele ut medisiner når de har den nødvendige kunnskap og kompetanse til det, og når det skjer på legens delegerte ansvar. Det er en ordning som jeg mener åpner for fleksibilitet på den ene siden, men som samtidig tar høyde for det som er enda mer grunnleggende enn fleksibilitet, nemlig forsvarlighet i tjenesten. Vi vet at feilmedisinering er et problem i den norske helsetjenesten, og vi løser ikke det ved en mer lemfeldig omgang med det regelverk vi har. Etter mitt syn løser vi det ved å øke kompetansen og ved å benytte de muligheter som regelverket gir.

Torny Pedersen (A): Jeg er enig med statsråden i at det er svært viktig at vi får kompetanse. Og når det gjelder medikamenter, har vi det systemet som går på kurs i medikamentutdeling. Kan det utvides slik at flere får dette kurset? Kan kommunelegen gis enda større fleksibilitet med hensyn til å bruke det personalet som fins? Jeg vet at det er svært viktig at det er under kontroll, det er jo et kjempeansvarsområde. Men når det gjelder å legge i dosetter, er det jo engang slik at det er to – det skal være en sykepleier og en kontrollør – som legger i disse dosettene, og da skal det godt gjøres at det blir feil i utdelingen.

Så jeg vil spørre statsråden: Er det mulighet for at flere kan få dette kurset?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som jeg sa i mitt første svar, er det fullt mulig for kommunen å gi slik opplæring til andre grupper helsepersonell enn dem som har en rett til å administrere medisin med basis i sin utdanning, og som da må gjøre det med legens delegerte fullmakt. Det er ikke noen begrensning i den forstand.

Men jeg har lyst til å markere en viss distanse til den oppfatning som jeg fornemmet fra representanten Pedersens side, at dette å administrere medisin, er en oppgave som er enkel, og som man dermed kan ta lett på. Det er en oppfatning jeg ikke kan dele. Det er etter min mening en sentral sykepleieroppgave vi her snakker om, som sykepleierne er spesielt utdannet for. Jeg tror vi alle er tjent med at vi balanserer hensynet til enkelhet mot hensynet til forsvarlighet. Og da er det forsvarligheten som skal være overordnet.