Stortinget - Møte onsdag den 3. november 1999 kl. 10

Dato: 03.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 28

Presidenten: Dette spørsmålet, som er stilt til miljøvernministeren, vil bli svara på av sosialministeren på vegner av miljøvernministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«I forbindelse med utarbeidelse av forskjellige verneplaner og planer for naturreservater i tråd med revidert landsplan for naturparker av 1993, opererer planleggerne med foreløpige ytre plangrenser som vanligvis ikke gjøres offentlig kjent.

Synes statsråden at denne måten å drive saksbehandling på er i tråd med Stortingets forutsetninger?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Innledningsvis vil jeg presisere at den saksbehandling som er iverksatt av miljøvernmyndighetene siden 1993, da meldingen om ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder ble behandlet av Stortinget, har fulgt de retningslinjer som er fastlagt gjennom naturvernloven § 18 med tilhørende rundskriv. Som en del av saksbehandlingen bad departementet i brev av 22. desember 1992 fylkesmennene om å lage forslag til framdriftsplaner for behandlingen av den enkelte vernesak. På denne bakgrunn sendte Direktoratet for naturforvaltning i 1993 ut et brev til samtlige fylkesmenn med anmodning om at det ble utarbeidet foreløpige arbeidsgrenser for de verneforslag landsplanen omfatter. Ved en inkurie ble dette brevet unntatt offentlighet, noe Miljøverndepartementet i brev til Norske Fiskeoppdretteres Forening i mai i år har gjort oppmerksom på. Miljøvernministeren har redegjort for saken i brev av 3. mai, 20. mai og 15. juni i år til Stortingets presidentskap på bakgrunn av spørsmål 260, 279 og 325, fra representanten Bastesen.

Derimot er det ikke riktig som representanten Bastesen hevder, at de foreløpige ytre plangrensene som oftest ikke offentliggjøres. Hensikten med grensene er jo nettopp at de skal være kjent for alle parter, slik at andre sektorinteresser ikke iverksetter tiltak i områdene til skade for verneinteressene i planleggingsperioden.

La meg understreke at Regjeringen er svært opptatt av at verneplanarbeidet skal omfattes av åpne, demokratiske prosesser som sikrer bredest mulig lokal medvirkning, også når det gjelder fastsettelse av foreløpige arbeidsgrenser. Dette skal synliggjøres enda bedre i det nye rundskrivet om saksbehandlingsregler etter naturvernloven.

Steinar Bastesen (TF): Da revidert verneplan ble vedtatt i 1993, forutsatte en vern av 10-12 pst., ca. 900 000 dekar. I dag er det vernet 3,5 mill. dekar. Vi har en utvikling som løper løpsk, og det er bare et tidsspørsmål når departementet må komme til Stortinget og be om enda mer utvidede fullmakter. Til sammenligning har vi dyrket landskap i dette landet på 4 pst. Vi er altså helt på ville veier.

Når det gjelder dette med ytre plangrenser, kan jeg betro statsråden at jeg måtte foreta tre henvendelser til fylkesmannens miljøvernavdeling i Bodø for å få de ytre plangrenser, som var tegnet med tusj, og som utvides etter behov og etter konsulentenes frie fantasi.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: I mitt førre svar nemnde eg eit rundskriv som Miljøverndepartementet no arbeider med, som gjeld sakshandsamingsreglar etter naturvernlova, og som er meint å ivareta endå betre enn i dag opne og demokratiske prosessar som sikrar breiast mogleg lokal medverknad. Dette rundskrivet vil bli ferdig i god tid før jul. Då vil kommunar og fylkeskommunar si deltaking i planprosessen styrkjast, og òg grunneigarar og andre rettshavarar sin rett til deltaking i planprosessen.

Steinar Bastesen (TF): Som jeg redegjorde for i sted, har vi fått en utvikling der ca. 3,5 mill. dekar allerede er fredet. I tillegg kommer de foreløpige ytre plangrenser som de sitter og tegner med tusj. Jeg må igjen si: Jeg tviler sterkt på at dette er i tråd med Stortingets forutsetninger da man vedtok revidert landsplan for naturparker i 1993, der forutsetningen var å verne 10-12 pst. av landet og ca. 90 000 dekar. Hva er det vi her snakker om? Det er snart en tidobling i forhold til Stortingets forutsetninger, og det tror jeg ikke Stortinget la inn i planene.

Da er spørsmålet: Er dette etter retningslinjene?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Eg forstår det slik at representanten Bastesen òg er oppteken av omfanget av vern, og ikkje berre, som han har tatt opp i spørsmålet sitt, måten sakshandsaminga er driven på, altså om førebels ytre plangrenser er offentleg kjende. Eg har svara på spørsmålet, eg har gjort greie for miljøvernministeren sitt engasjement for å sikra ytterlegare openskap og demokratiske prosessar i samband med planarbeidet. Eg set pris på at representanten Bastesen, liksom Regjeringa, er opptatt av openskap og demokrati. Eg skal ta med meg hans synspunkt tilbake.

Presidenten: Dermed er sak nr. 1 ferdig handsama.