Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato: 17.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«I forbindelse med den nye anbudsrunden for kortbanenettet ble det fra Samferdselsdepartementets side lagt inn i forhandlingene med Widerøe"s Flyveselskap ASA at direkteruta fra Helgeland til Oslo og retur skulle legges ned mot at frekvensen mellom Helgeland og Trondheim skulle økes. Direkteruta til Oslo har vært en suksess med 85 pst. belegg og må være en av de mest lønnsomme rutene til Widerøe.

Hva er årsaken til at denne lønnsomme ruta nå planlegges nedlagt, og vil statsråden medvirke til at så ikke skjer?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Først vil jeg benytte anledningen til å foreta en liten presisering. Samferdselsdepartementet er ikke i forhandlinger med anbudsoperatøren om nedleggelse av denne ruten. Det er nedfelt i anbudsspesifikasjonen at det ikke er såkalte FOT-krav om direkteflyging mellom Brønnøysund og Oslo, men at denne forbindelsen skal ivaretas opp mot det kommersielle tilbudet mellom Trondheim og Oslo, eventuelt Bodø og Oslo, slik det òg har vært for de andre kortbaneplassene mellom Trondheim og Bodø.

Når det ikke er FOT-krav til direktetilbud fra Brønnøysund til Oslo, men statens økonomiske innsats prioriteres mot å gi et bedre tilbud til Bodø og Trondheim, innebærer dette at alle operatører som ønsker det, på kommersiell basis kan etablere seg med et direkte rutetilbud mellom Brønnøysund og Oslo. Baneforlengelsen på Brønnøysund bidrar også til at antallet potensielle operatører og flytyper skulle sikre en viss konkurranse om å tilby en slik rute, hvis det er riktig som representanten Bastesen hevder, at dette er en lønnsom rute.

Widerøe kan selvfølgelig også tilby en slik rute hvis selskapet ønsker det og ruta er bedriftsøkonomisk lønnsom for selskapet. Anbudet på kortbanenettet vil ikke være til hinder for en slik løsning. Men staten har ikke ønsket å bruke offentlige midler på dette rutetilbudet. Dersom direkteruten mellom Helgeland og Oslo blir nedlagt, er det en avgjørelse Widerøe tar og ikke staten.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

For folk på Helgeland, og spesielt i Brønnøysund, vil det etter de store investeringene som er foretatt i Brønnøysund Lufthavn, virke litt rart at tilbudet nå blir trappet ned. Og det er ingen tvil om at departementet la føringer i forhandlingene om at ruten der skulle legges ned mot at frekvensen til Trondheim ble økt. Det går vel på Statoils behov for flyginger fra helikopterbasen og ned til Trøndelag. Men de har jo løst sitt behov med privatfly. Er det kanskje heller tanken på SAS" lønnsomhet på ruten mellom Trondheim og Oslo som er grunnen til at anbudsdokumentene var utformet slik de var?

Ellers vil jeg gjerne ha en presisering av hva statsråden mente med «FOT-krav».

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Til det siste er det å opplyse – det har vært diskutert mange ganger i denne sal – at det menes de krav som stilles til de ruter der staten kjøper tjenester hos flyselskapene. Det betyr ruter der det av kommersielle grunner ikke flys ruter, men der det offentlige mener det bør være ruter.

Når det gjelder forbindelsen mellom Brønnøysund og Oslo, var det ved forrige anbudsrunde på grunn av Fornebus situasjon i anbudsmateriellet en valgsituasjon der man kunne strukturere mellom ruter mellom Helgeland og Værnes og Helgeland og Oslo, og det var tilbyderne som da strukturerte rutetilbudet. Ettersom Gardermoen har kapasitet og slotstid nok til alle, er det ikke naturlig å bruke samme valgmulighet. Når det gjelder Brønnøysund-anbudet, som er et eget ruteområde, var det flere tilbydere. Ikke minst fordi banen er forlenget, er det klart at det er større interesse også hos andre flyselskaper for å fly på denne strekningen, og jeg ser derfor ikke bort fra at direkterute mellom Brønnøysund og Oslo kan være interessant for andre selskaper.