Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato: 17.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 36

Einar Olav Skogholt (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Hjertesenteret i Oslo, som må flytte fra det gamle Rikshospitalet, skal leie lokaler i Revmatismesykehuset.

Vil statsråden bidra til at Hjertesenteret i Oslo får refundert 37,5 pst. av ombyggingskostnadene?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Hjertesenteret er en viktig del av helsetilbudet til hjertepasienter i Norge. Senteret startet sin virksomhet i 1989 og er organisert som en stiftelse på grunnlag av avtale mellom Akershus fylkeskommune og staten.

På anmodning fra Sosial- og helsedepartementet har Statens helsetilsyn innhentet uttalelser fra landets regionsykehus om behovet for hjertekirurgisk virksomhet av den type som Hjertesenteret utfører. Undersøkelsen viser at det fortsatt vil være behov for et supplement til regionsykehusenes hjertekirurgiske virksomhet, vesentlig i helseregionene øst og sør.

Hjertesenteret står imidlertid ikke på noen offentlig helseplan. Med utgangspunkt i någjeldende forskrift om refusjon av godkjente kapitalutgifter, med hjemmel i sykehusloven § 10, er det derfor normalt ikke grunnlag for refusjon av Hjertesenterets kapitalutgifter. Det er imidlertid ingen tvil om at Hjertesenteret har en viktig rolle i forhold til det offentlige helsetjenestetilbudet. Også den pågående debatt om tilknytningsformer for sykehus er et forhold som gjør saken spesiell. Derfor vil departementet vurdere søknaden i lys av disse forhold.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil takke statsråden for svaret, som jeg er meget tilfreds med.

Jeg tolker statsrådens svar slik at Hjertesenteret i Oslo vil få refundert 37,5 pst. av ombyggingskostnadene.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er alltid en glede når representanter er svært tilfreds med det svaret de får. Og jeg takker også for en særdeles velvillig fortolkning av svaret.

Jeg skal arbeide med denne saken ut fra den positive intensjon som jeg gav uttrykk for i mitt hovedsvar. La meg bare for ordens skyld få presisere at saksbehandlingen ikke foregår her, og at saksbehandlingen, hvis en skulle gi en slik kapitalrefusjon, faktisk også fordrer en regelendring, slik at det også må vurderes. Men i lys av det jeg sa, skal vi vurdere dette på en konstruktiv måte.