Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato: 17.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 49

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Dagens tilbud av lokale nyheter til befolkningen på Svalbard er nyheter fra Enebakk og Romerike, ikke et eneste ord eller bilde fra lokale begivenheter på Svalbard eller i Nord-Norge. Om lag 60 pst. av de 1 400 norske innbyggerne på øygruppen har tilknytning til Nord-Norge, og har derfor liten interesse av Østlandssendingen.

Hva vil statsråden gjøre for at beboerne på Svalbard får lokale nyheter fra NRK Troms?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg har i samsvar med vanlig praksis innhentet en uttalelse fra NRK om spørsmålet som representanten Korsberg stiller. NRK uttaler følgende:

«Svalbard mottar NRK1s digitale TV-signal. Det sendes opp fra Nittedal og den regionale versjon som foreligger er NRKs sendinger fra Oslo og Akershus. Alle som tar imot NRK1s digitale satellittsending, enten de bor på Svalbard eller Oslo, får det samme signal. Det betyr at hvis man ved hjelp av betydelige ekstrakostnader skulle legge inn sendingen fra Nord-Norge i satellittsendingen, ville for eksempel store kabelselskaper i Oslo måtte distribuere den nord-norske sending i stedet for sendinger for Oslo og Akershus. Dette anses lite hensiktsmessig.»

Jeg er først ganske nylig blitt kjent med problemstillingen som representanten Korsberg tar opp. Jeg vil derfor drøfte saken nærmere med NRK, bl.a. for å finne ut om det er mulig å få overført distriktssendingene fra Nord-Norge til Svalbard uten for store kostnader.

La meg for ordens skyld påpeke at Svalbard ikke er uten nyhetssendinger fra Nord-Norge, idet radioens distriktssendinger fra NRK Troms blir distribuert til Svalbard.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som gir rom for å se lys i tunnelen. Jeg vil bare minne statsråden om at redaksjonssjef for programpresentasjon i NRK, Oddvar Kirkebakk, ifølge avisa Nordlys den 3. november sier at

«forklaringen på at Østlandssendingen sendes ut til Svalbard, dels er en prioriteringssak, dels en teknisk og dels en økonomisk sak».

Med andre ord: Man har muligheter for å bøte på det problemet som jeg har tatt opp i spørsmålet. Og så er det viktig å minne statsråden om at kringkastingsavgiften flere ganger er økt med sikte på å øke distriktsfjernsynssendingene.

Jeg tolker statsrådens svar slik at statsråden vil forfølge denne saken og gjøre det som er nødvendig for at befolkningen på Svalbard får inn Nordnytt i fremtiden.

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg er enig med representanten Korsberg i at vi må søke å tilstrebe sendinger til Svalbard som er mest mulig relevante for beboerne der. Og jeg vil bekrefte at jeg vil drøfte saken med NRK ved første naturlige anledning. Jeg vil bare legge til at vi selvsagt er nødt til å se på de kostnadsmessige sidene ved saken.