Stortinget - Møte onsdag den 17. november 1999 kl. 10

Dato: 17.11.1999

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Vil Regjeringen endre reglene for utbetaling av verftsstøtte via Eksportfinans ASA, slik at norske verft som mottar subsidier, slipper å vente opp til ni måneder etter at levering har funnet sted?»

Statsråd Lars Sponheim: Fram til sommeren i fjor ble verftsstøtten utbetalt fra sju til tretten måneder etter levering. I de halvårlige møtene vi har med næringen, kom det opp et spørsmål om det var mulig å endre på dette. Vi fant det av hensyn til verftsindustrien ønskelig å komme fram til en løsning hvor verftsstøtten kunne utbetales tidligere. Reglene ble derfor endret slik at verftsstøtten nå blir utbetalt fra tre til ni måneder etter levering.

Grunnen til at det tar tid fra levering til utbetaling av verftsstøtten, er at Eksportfinans først kan beregne hva som skal utbetales i støtte etter at de har gjennomgått kontraktene når fartøyet er levert. Dette arbeidet har blitt stadig mer tidkrevende, bl.a. fordi flere av verftene velger å bygge deler av fartøyene ute, som f.eks. skrog. I tillegg er det ikke uvanlig med tilleggskontrakter i byggeperioden.

Nå, et år etter forrige forbedring i utbetalingsrutinene, kan det være naturlig å se på dette på nytt. Jeg vil derfor ta saken opp med Eksportfinans for å se om vi kan få til ytterligere forbedringer.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil takke statsråden for svaret.

Som kjent er situasjonen for norsk verftsindustri for tiden vanskelig, og dagens regelverk skal virke med henblikk på å tilføre norske verft skipsbyggingsoppdrag. Tidspunktet for utbetaling har påført en del verft problemer, og jeg er veldig fornøyd med at statsråden vil ta initiativ overfor Eksportfinans for å få til forbedringer i utbetalingstidspunktet, for det er departementet som er nødt til å ta initiativ og foreta nødvendige presiseringer i regelverket overfor Eksportfinans. Et slikt initiativ fra statsrådens side vil selvfølgelig Eksportfinans ASA følge opp, så vi får dermed håpe at utbetalingstidspunktet for norske verft kan bli framskyndet raskest mulig.

Statsråd Lars Sponheim: Som jeg sa i mitt svar, er jeg enig med replikanten i at vi må stadig bli bedre. Det har vi blitt fra i fjor til i år ved å sette ned maksimaltid fra 13 til 9 måneder. Jeg skal følge opp spørsmålet ved å se på ytterligere muligheter til å kunne redusere maksimaltid. Nå må det være slik, både på dette og alle andre områder, at vi må finne den gode kombinasjonen av en grundig og skikkelig saksbehandling og en kortest mulig tid, og jeg er sikker på at vi skal kunne klare å få til forbedringer på dette området.