Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Ågot Valle (SV): Det er en ære å ha det siste spørsmålet.

Jeg har dette spørsmålet til kulturministeren:

«Kulturbåten «Innvik» er Norges flytende kulturhus. I 12 år har den fungert som arena for kunst- og kulturformidling for hele kystnorge. Det er fare for at Kulturbåten A/S må avvikle drifta dersom den ikke lenger får statstilskudd. Konsekvensen blir at folk langs kysten får dårligere muligheter til å oppleve kunst og kultur. Det vil også gå utover satsinga på den «kulturelle skolesekken» i kystkommunene.

Hvorfor mener statsråden at det ikke er et statlig ansvar å sikre drifta til Kulturbåten A/S?»

Statsråd Ellen Horn: Forslaget om å avvikle det øremerkede tilskuddet til Den Norske Kulturbåten A/S er prinsipielt begrunnet. Som kjent fremmet Regjeringen forslaget om å avvikle tilskuddet i kommuneøkonomiproposisjonen for 2001. Forslaget er et ledd i arbeidet med å redusere antallet øremerkede tilskuddsordninger for å minske statens detaljstyring av kommuner og fylkeskommuner. Øremerkede tilskudd har vært begrunnet i viktige nasjonale hensyn.

I proposisjonen er det lagt vekt på at Stortinget ved flere anledninger har understreket at det viktigste inntektsfundamentet for kommunene og fylkeskommunene skal være de såkalte frie inntektene, det vil si skatteinntekter og rammetilskudd.

Det ble også vist til at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite ved behandlingen av Riksrevisjonens undersøkelse om øremerkede tilskudd selv konstaterte at Stortinget ikke har fulgt flertallets målsettinger for overføringer mellom stat og kommune.

Under Stortingets behandling av kommuneøkonomiproposisjonen støttet kommunalkomiteen forslaget om ytterligere innlemming/avvikling av øremerkede tilskudd, og komiteens flertall hadde ikke merknad til at tilskuddet til Den Norske Kulturbåten A/S blir avviklet.

Det er således en overordnet vurdering som ligger bak forslaget om å avvikle det øremerkede tilskuddet. Jeg er kjent med at båten har en viktig funksjon når det gjelder kunst- og kulturformidling langs store deler av kysten. Først og fremst er det Hordaland og Sogn og Fjordane som er de store brukerfylkene, men også andre fylker har hatt glede av besøk fra Den Norske Kulturbåten. Av mange er båten omtalt som et flytende kulturhus, og etter min mening må derfor drift av båten være et regionalt ansvar.

Ågot Valle (SV): Jeg takker først for svaret. Men jeg synes jo det er veldig leit at en overordnet vurdering skal ramme kystfolket på denne måten. Jeg synes også det er leit at ikke Kulturdepartementet og Regjeringa etter hvert begynner å innse at dette ikke har dreid seg om øremerkede tilskudd til to fylker, men at disse to fylkene har fungert som en slags postkasse for tilskuddet til kulturbåten.

Jeg vil gjerne utfordre statsråden på dette: Er statsråden enig i at kulturbåten er avgjørende for at unger langs kysten skal kunne ta del i den «kulturelle skolesekken», eller «kulturnista», som den heter i Møre og Romsdal? Møre og Romsdal fylke har jo kalkulert med «Innvik» i fylkets videre oppfølging av «kulturnista». Hvis vi så er enige om det, kan vi så også være enige om at de andre fylkene og kulturinstitusjonene ikke må være avhengige av Hordalands og Sogn og Fjordanes disposisjoner for å få tilgang til båten? For det er jo det som er realiteten dersom statstilskuddet opphører og drift skal være opp til fylkene. Jeg vil oppfordre statsråden til å gi sine egne partifeller råd om å være med på å bidra til at statstilskuddet skal kunne opprettholdes.

Statsråd Ellen Horn: Jeg er helt enig med Ågot Valle i at i alle de årene «Innvik» har vært på sjøen med kulturprogrammer, har den representert et viktig supplement til den øvrige kulturaktiviteten i Kyst-Norge, både for barn og unge. Den har tilbudt musikk, teater og litteratur på steder hvor det ellers ikke alltid har vært like lett å få et slikt tilbud.

Likevel må jeg understreke det som Regjeringen har foreslått, at den videre driften av kulturbåten «Innvik» er et fylkeskommunalt ansvar. Som vi vet fra før, er det jo kommet betydelige økte rammer for kommuneøkonomien. Jeg tror at de lokale kulturpolitikerne er de beste til å vurdere hvem som skal få støtte i framtiden.