Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 2000 kl. 10

Dato: 25.10.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Norske snusbokser har en advarsel fra Sosial- og helsedepartementet om at snus er kreftfremkallende og alvorlig helseskadelig. Den svenske Socialstyrelsens rapport 1997:11 viser at det ikke finnes en sikker sammenheng mellom snus og kreft. I Sverige har myndighetene besluttet å fjerne advarselsmerkingen på snusboksene. Effektivt folkehelsearbeid er avhengig av vitenskapelig holdbar informasjon fra myndighetene.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at departementet gir korrekt informasjon om snus?»

Statsråd Tore Tønne: Dagens regler for helsefaremerking av tobakk, inkludert snus, er basert på EU-direktiver. Både Sverige og Norge er forpliktet til å oppfylle disse bestemmelsene. Gjeldende EU-direktiv inneholder bestemmelser om at snusbokser skal merkes: «Tobakk gir alvorlig helseskade» og «Kreftfremkallende». Dette er gjennomført ved nasjonal lovgivning både i Sverige og Norge.

Svenske myndigheter har arbeidet aktivt i forhold til EU for å endre dagens regler for merking av snus.

Det foreligger i dag et utkast til nytt EU-direktiv om tobakk, som inneholder nye bestemmelser om merking av snus. Forslaget til nye advarselsmerkinger er at dette tobakksproduktet «kan skade din helse og skape avhengighet». Dersom direktiv med et slikt innhold blir vedtatt, vil også Norge måtte endre regelverket i samsvar med dette.

Det foreligger en rekke uttalelser fra helsemyndigheter som klassifiserer snus som kreftfremkallende. Den amerikanske helsedirektøren utgav i 1986 en stor rapport om snus og skrå. Rapporten sammenfatter en rekke undersøkelser som har vist at snusing gir kreft. Rapporten konkluderer med at bruken av slik tobakk

«utgjør en klar helsefare, og er ingen trygg erstatning for sigarettrøyking. Snus og skrå kan forårsake kreft og andre sykdommer i munnhulen, og kan føre til avhengighet av nikotin».

Det internasjonale kreftforskningsinstituttet under WHO, IARC, vurderte snus i 1985. Kreftforskningsinstituttet uttalte da at

«det er tilstrekkelig bevis for at bruk av snus av de typer som er vanlig i Nord-Amerika og Vest-Europa er kreftfremkallende for mennesker».

IARC har ikke revidert denne klassifikasjonen, og snus er derved fortsatt på IARCs liste over kreftfremkallende stoffer.

Den svenske Socialstyrelsens rapport nr. 11 fra 1997 kommenterer to nyere svenske undersøkelser om snusbruk. Begge disse undersøkelsene er helt eller delvis finansiert av svensk tobakksindustri. Disse to undersøkelsene gir ingen klare holdepunkter for en sikker sammenheng mellom snusbruk og økt kreftrisiko. Socialstyrelsen viser imidlertid forsiktighet i tolkingen av resultatene fra disse to undersøkelsene, og angir at man ikke på grunnlag av undersøkelsene kan trekke slutningen at snus ikke øker kreftrisikoen. Svensk snus inneholder imidlertid mindre mengder kreftfremkallende nitrosaminer enn amerikansk snus. Dette kan bety at svensk snus medfører mindre fare for kreft enn amerikansk snus.

Amerikanske helsemyndigheter har i Report on Carcinogens fra mai 2000 på ny vurdert røykfri tobakk. I denne rapporten er snus klassifisert som årsak til kreft hos mennesker. Myndighetene i USA går nå inn for at helsefaremerkingen på snuspakkene skal være: «Advarsel: Dette produktet kan forårsake munnkreft.»

Jeg er, som representanten Skogholt spør om, særdeles opptatt av at all helseopplysning og helsefaremerking skal funderes på trygg vitenskapelig grunn, og Statens tobakksskaderåd følger nøye med på nye forskningsresultater, også når det gjelder snus. Men så lenge IARC klassifiserer snus som kreftfremkallende, og de amerikanske helsemyndigheter så sent som i vår har skjerpet sin klassifikasjon av røykfri tobakk, er det min oppfatning at Norge ikke nå bør ta initiativ til å endre dagens advarselsmerking av snusbokser.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få takke statsråden for svaret.

Jeg er noe overrasket over at Statens tobakksskaderåd og departementet overser resultatene fra forskningen i Sverige på dette området. Med bakgrunn i dette arbeidet har de svenske myndighetene besluttet å endre dagens regler for merking av snus, altså fjerne merkingen om at snus er kreftfremkallende. Jeg vil også få vise til en rekke studier foretatt av professor i odontologi ved Universitetet i Oslo, Tonny Axell. Hans konklusjon er at det ikke er noen sammenheng mellom bruk av snus og kreft. Jeg er opptatt av at effektivt folkehelsearbeid skal være avhengig av vitenskapelig holdbar informasjon. Har statsråden ingen tiltro til resultatene fra den forskningen svenskene har foretatt på dette området? Og mener statsråden at svenske myndigheter overser den påståtte kreftfaren i sitt aktive arbeid i forhold til EU for å endre dagens regler for merking av snus?

Statsråd Tore Tønne: Det er ikke slik at departementet eller Statens tobakksskaderåd på noen måte overser de forskningsresultater og forskningsrapporter som kommer i denne saken. Tvert imot har vi både god informasjon om den og følger, som jeg sa i mitt innlegg, nøye med i all ny forskning som skjer på området, og vil ta hensyn til det i vårt videre arbeid med dette.

Jo, jeg har tiltro til den forskningen som skjer rundt omkring, også den som representanten Skogholt her viser til. Men jeg understreker at før vi eventuelt tar noe initiativ til å endre bestemmelsene, er det nødvendig at alle disse forskningsresultatene søkes sett i sammenheng, slik at vi nettopp kan være sikre på at den helsefaremerking som vi driver med, er basert på tryggest mulig vitenskapelig grunn. Og det er vel også slik at i dette arbeidet vil svenske myndigheter først måtte arbeide i forhold til EUs organer med hensyn til endringer i direktiver. Vi kommer til å ha et nært samarbeid med svenske myndigheter i dette spørsmålet.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få takke for svaret.

Jeg er glad for at statsråden i sitt første svar uttalte bl.a. følgende:

«Dersom direktiv med et slikt innhold blir vedtatt, vil også Norge måtte endre regelverket i samsvar med dette.»

Jeg er kjent med at Sosial- og helsedepartementet den 4. oktober sendte et brev til EU, til Cathrine Steinsland, om advarselsmerking på snusbokser med tanke på det svenske initiativet. I det brevet går det klart fram at departementet iallfall ikke ønsker å etterkomme eller være positiv til et samarbeid med svenskene for å få en slik merking av snusboksene. Mitt tilleggsspørsmål til statsråden må da bli: På hvilken måte vil statsråden følge opp det foreslåtte endrede EU-direktivet og eventuelt være med på å påvirke det endelige direktivet?

Statsråd Tore Tønne: Det som er gjort hittil i denne saken, er basert på det som har vært norsk holdning i dette spørsmålet frem til nå. Som jeg har sagt tidligere, vil vi følge nøye med i all den forskning som skjer, og har skjedd, på dette området, og vi vil ha et nært samarbeid med svenske myndigheter i spørsmålet for å forsikre oss om at vi har det samme grunnlag for å vurdere disse spørsmålene som det svenske myndigheter baserer seg på. Når det gjelder å følge opp EU-direktiver, er det slik at vi aktivt vil følge opp de direktiver som måtte bli vedtatt i denne sammenheng, men, som jeg sa, jeg finner ikke nå noen grunn til på det grunnlag vi har, å ta noe særskilt initiativ til å endre den praksis som er nedfelt i vår lovgivning.