Stortinget - Møte onsdag den 1. november 2000 kl. 10

Dato: 01.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Robert Eriksson (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Oppgradering av farleden på vestsiden av Vikna kommune vil være av stor betydning for å trygge lokale og tilreisende fiskeres hverdag.

På bakgrunn av at Vikna kommune har fått avslag fra Kystdirektoratet på søknad om midler til oppgradering av ytterligere to områder på vestsiden av Vikna, vil jeg spørre om statsråden er villig til å iverksette de nødvendige tiltak, slik at samarbeidet mellom Vikna kommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Kystverket 3. distrikt kan videreføres.»

Statsråd Otto Gregussen: Vikna kommune tok denne saken opp med meg i brev av 14. juli i år. Jeg svarte i brev av 9. august at det dessverre ikke var midler til omprioriteringer for 2000 til en ytterligere oppmerking av leden på vestsiden av Vikna kommune.

Jeg er enig i at det er et behov for oppmerking av denne leden. Dette er ett av flere prosjekter langs kysten hvor det er behov for ytterligere tiltak. I budsjettforslaget for 2001 er det lagt inn en realøkning i budsjettet for nyanlegg til fyr- og merketjenesten på 14,9 mill. kr. I tillegg er det foreslått en realøkning på 2 mill. kr til økte vedlikeholdsutgifter. Regjeringen har lagt til grunn at det er behov for å øke sikkerheten for hurtigbåter og større passasjerferger.

I det foreliggende forslag om ytterligere merking av leden ved Vikna er det foreløpige kostnadsanslaget på rundt 2,9 mill. kr. Jeg er kjent med at det er en dialog om felles finansiering med både kommune, fylkeskommune og Kystverket, men at hovedtyngden av finansieringen vil ligge på Kystverkets budsjett.

Under forutsetning av at Stortinget slutter seg til Regjeringens budsjettforslag om en styrking av fyr- og merketjenesten, vil jeg be Kystdirektoratet vurdere prosjektet på Vikna i forhold til andre prosjekter, slik at det sikres en god faglig prioritering av de mest nødvendige tiltak som øker sikkerheten for menneskeliv, miljø og fartøy. Jeg gjør også oppmerksom på at sikkerhet og fremkommelighet til sjøs er et prioritert innsatsområde i St.meld. nr. 46 for 1999-2000 Nasjonal transportplan 2002-2011. Regjeringen har lagt inn en økning av planrammen i perioden 2002-2011 til Kystverket for dette formål. Konklusjonen min blir derfor at leden vest av Vikna kommune vil bli merket, men at tidspunktet for merking vil avhenge av de årlige budsjettprosesser og en faglig vurdering av dette tiltaket i forhold til andre viktige prosjekter.

Robert Eriksson (Frp): Jeg takker for svaret.

Det er gledelig hvis det er sånn å forstå at statsråden her nærmest kan kvittere ut at man har lagt inn de midlene som trengs for å få til en forsvarlig merking oppe i Vikna. I så fall ville det være en stor glede både for fiskerinæringen i Vikna og for befolkningen, som har kjempet nå i 40 år for å få den merkingen.

Man har også i en rekke tilfeller opplevd til dels store ulykker utenfor kysten, deriblant den mest kjente, «Sanct Svithun»-ulykken i 1962. Er det sånn å forstå at statsråden nå kan kvittere ut – hvis det budsjettvedtaket som Regjeringen har lagt fram, blir vedtatt med den bevilgningen – at Vikna kommune vil bli prioritert?

Statsråd Otto Gregussen: Det jeg gjorde helt klart, var at merkingen av innseilingen til Vikna vil bli prioritert. Det vil bli gjort i en faglig vurdering, og vi er faktisk i en situasjon hvor vi er nødt til å foreta prioritering av dette området sammen med andre. Så jeg kan bekrefte at det vil bli prioritert, og at arbeidet vil bli utført, men det er ikke mulig for meg på det nåværende tidspunkt å angi et eksakt tidspunkt for når dette vil skje. Innseilingen til Vikna er svært vanskelig. Det vil den også være i framtiden selv om den er merket. Så det er klart at dette er en viktig oppgave.