Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Kenneth Svendsen (Frp): «I høring datert 16. juli 1997 foreslo Vegdirektoratet forenklede godkjenningsprosedyrer for bruktimporterte biler som tidligere hadde vært registrert i minst 6 måneder innenfor et EU-land eller USA. Over 3 år senere er det fortsatt nærmest umulig å få godkjent bruktimporterte biler som er produsert for det amerikanske markedet.

Synes statsråden at en behandlingstid på over 3 år er akseptabel når en vet at tilsvarende godkjenning ikke representerer noe problem i for eksempel Sverige?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Forslaget som det vises til, ble møtt med innvendinger fra høringsinstansene, og Vegdirektoratet besluttet derfor at forslaget ikke skulle gjennomføres. Dette er både bilimportører og interesseorganisasjoner orientert om. Motstanden rettet seg mot at forslaget ville kunne føre til at importører av amerikanske biler produsert for det europeiske markedet, ble forskjellsbehandlet når det gjelder krav om dokumentasjon for oppfyllelse av sikkerhetsmessige krav.

Jeg ser det som svært viktig at biler på norske veier holder høy sikkerhetsmessig standard, og ønsker ikke en utvikling med godkjenning av importerte bruktbiler som ikke tilfredsstiller grunnleggende europeiske krav til sikkerhet, eller at det kan oppstå usikkerhet knyttet til dette spørsmålet.

Når det gjelder reglene for godkjenning av importerte bruktbiler i Sverige, har ikke tiden gitt anledning til å framskaffe en tilfredsstillende oversikt over hvordan disse praktiseres. Denne delen av spørsmålet vil det derfor bli redegjort for i et eget brev til representanten Kenneth Svendsen.

Kenneth Svendsen (Frp): Det var et særdeles lite tilfredsstillende svar. Det er faktisk slik at hvis det importeres biler fra USA til et EU-land – Tyskland, Sverige, ja uansett – godkjennes bilene der, basert på de krav som er i USA.

Kravene som er i USA, er ikke dårligere enn de europeiske kravene, men de er utformet på en annen måte. Og da er det litt underlig at selv om bilen har vært registrert i Tyskland, Sverige eller andre land som har de samme reglene som Norge, går det altså ikke an å få den registrert i Norge. Dette har ført til uvanlig høye priser på amerikanskproduserte biler i Norge på grunn av at importørene har monopol på denne importen. Man får ikke ut kjøretekniske spesifikasjoner, og dermed får man ikke godkjent import av slike bruktbiler. Ser ikke ministeren dette problemet? Og vil han ta tak i det og gjøre noe med det?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er, ut fra de opplysningene jeg sitter inne med, ikke slik at det eksisterer et felles EU-regelverk for godkjenning av import av brukte amerikanske biler ment for det amerikanske markedet. Derimot, når det gjelder import av biler som er produsert for det europeiske markedet, eksisterer det felles regler. Det er ulike krav i ulike EU-land når det gjelder amerikanske biler produsert for det amerikanske markedet.

Det er slik at kravene til sikkerhet er ulikt utformet når det gjelder amerikanske biler og europeiske biler. Jeg ønsker fortsatt å ha høye krav til sikkerhet, og at vi skal basere oss på de regler som hovedsakelig gjelder for EU-området. Slik denne saken nå ligger an, ser jeg ingen grunn til å ta ytterligere initiativ for regelverksendringer.