Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg vil tillate meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Den siste tiden har det fra mange hold framkommet utsagn om omfattende kvotejuks i fiskerinæringen. Dette blir også bekreftet av aktører i næringen.

Har Fiskeridepartementet eller statsråden kjent til disse forholdene før den siste tidens avsløringer?»

Statsråd Otto Gregussen: Kontroll med ressursuttaket i våre havområder er en grunnleggende forutsetning for en stabil og langsiktig høy avkastning fra fiskeriene. Som fiskeriminister er jeg svært opptatt av dette.

Jeg er ikke ukjent med at det går og har gått rykter om at det finner sted ulovligheter i form av kvotejuks. Jeg er imidlertid kun i den aller siste tid gjort oppmerksom på at omgåelsene kan ha et meget stort omfang. Det lar seg ikke tallfeste hvor stort dette omfanget er, men det kan fastslås at omfanget er så stort at en økt kontrollinnsats og sterkere reaksjoner må iverksettes. Dette bekreftes av kontroll som foretas av Kystvakta, Fiskeridirektoratet og salgslagene.

Fiskeridepartementet tar selvfølgelig også velfunderte påstander om ulovligheter på alvor. Men det kan ikke være slik at utøvelsesreglene for denne næringen, med et mangfold av aktører innenfor enorme havområder, skal baseres på rykter. Det ville være uansvarlig av meg. Jeg må ta utgangspunkt i de opplysninger som fremkommer av kontrollinstansenes og påtale- og domsmyndighetenes virksomhet innenfor dette området. Og disse tegner et noe mindre dramatisk bilde enn det vi har kunnet lese ut av mediene de siste dagene.

Fiskeridepartementet arbeider kontinuerlig med å forbedre og effektivisere kontrollvirksomheten. Dette innebærer også å være i dialog med næringen og trekke veksler på det erfaringsgrunnlaget fiskere, kjøpere og andre aktører sitter inne med.

I går avholdt jeg et møte i Fiskeridepartementet med representanter fra Norges Fiskarlag, Fiskerinæringens Landsforening, Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd, Kystvakta, Fiskeridirektoratet og Justisdepartementet. På dette møtet var det enighet om en rekke tiltak for å komme kvotejukset til livs. Vi kommer ikke utenom at det må settes inn mer penger i kontrollen. Dette kan skje delvis ved omprioriteringer, at aktørene på kjøper- og selgersiden tar en større del av kostnadene ved økt kontroll, og at det bevilges friske midler fra fellesskapets side.

Det ble videre fokusert på behovet for innføring av landingsseddel samt strengere og mer effektive reaksjoner på det strafferettslige og administrative nivå. At påtalemyndigheten må prioritere de sakene som relaterer seg til kvotejuks, ble sterkt understreket i denne sammenheng. Likeledes skal arbeidet med å fremme gode holdninger innenfor næringen vektlegges.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg takker statsråden for svaret.

Innledningsvis vil jeg si at i denne saken, som i svært mange andre saker, er det viktig ikke å generalisere og fordømme en hel næring, men sette fokus på og innrette tiltak mot den enkelte lovovertreder.

Det blir hevdet fra ledende hold i fiskerimiljøet at et omfattende juks har vært kjent over lengre tid. Det blir framsatt påstander om fiskefusk for milliarder. Hvis så har vært tilfelle, er det å forvente at departementet og de politiske instansene, har hørt om denne ukulturen.

Vi må ha et offentlig system som inngir tillit til at det offentlige vil reagere raskt hvis ulovligheter skjer. Da er mitt spørsmål: Vil fiskeriministeren innskjerpe de interne rutiner slik at den ansvarlige instans, i dette tilfellet statsråden, blir gjort kjent med omfang og ulovligheter på en rask måte, slik at reaksjoner kan iverksettes?

Statsråd Otto Gregussen: Jeg er enig med representanten Kongshaug i at det er viktig at man ikke generaliserer i denne saken, og at man setter inn tiltak der de virker.

Det har alltid vært slik at man gjennomfører en omfattende kontroll. Slik skal det fortsatt være. Videre har det alltid vært slik at de som utfører denne kontrollen, rapporterer til fiskerimyndighetene om hvordan dette følges opp, og hvorvidt det følges opp i det omfang som er nødvendig for å få kontroll med de faktiske forhold.

Basert på den oppsummeringen vi gjorde på møtet i går, har vi konkludert med at det er grunnlag for å øke straffereaksjonene og kontrollere mer. Dette er og bør alltid være en helt naturlig del av fiskeriforvaltningens arbeid. Jeg vil sørge for at jeg hele tiden holdes orientert om situasjonen når det gjelder dette, og at de nye tiltakene som vi nå iverksetter, fungerer, slik at vi kommer dette til livs.