Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Det er hjemmel for bruk av inspektører om bord på norske trålere.

I hvilken grad er hjemmelen tatt i bruk?»

Statsråd Otto Gregussen: Stortinget har de siste to år bevilget 1,7 mill. kr til inspektørordningen på sjøen. Det er på denne bakgrunn ansatt fire inspektører. Disse brukes innen torskesektoren i Barentshavet og under det norske makrellfisket i Nordsjøen.

I Barentshavet brukes inspektørene om bord på trålere hele året, bortsett fra perioden september–oktober, da de brukes om bord på norske ringnotfartøyer under makrellfisket.

I torskefisket har inspektørene stått om bord i tråleren fra to til seks uker. I makrellfisket har inspektørene vært om bord i hele perioden fartøyet brukes til å fiske sin kvote.

Om bord på trålerne er det to inspektører som følger fartøyets vaktordning, mens det under makrellfisket er én inspektør.

Inge Myrvoll (SV): Jeg har for så vidt et enkelt oppfølgingsspørsmål. Da er det vel sånn at de avsatte midlene blir brukt, men at det er for små midler til å utvide ordninga? Vil fiskeriministeren si at det er en prioritert oppgave å øke den potten, og at det har en effekt å bruke inspektører?

Statsråd Otto Gregussen: Jeg kan bekrefte at de midlene som er avsatt til dette formålet, blir brukt. Jeg kan også gjenta det jeg sa i mitt forrige svar, nemlig at midlene avsatt til kontroll skal økes. Det er min holdning at fiskeridirektøren er den nærmeste til å vurdere hva som gir mest mulig kontroll basert på de midlene som vi har tilgjengelig. Hvis fiskeridirektøren kommer til at det mest effektive er at vi øker kontrollene om bord i fartøyene, vil jeg ta det til etterretning og følge det. Hvis han konkluderer med at midlene i kontrolløyemed er bedre anvendt om de brukes på andre forhold i fiskeriene, vil jeg fortsatt mene at han er den nærmeste når det gjelder å være kompetent til å vurdere hvor vi får mest mulig kontroll for pengene.