Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til landbruksministeren:

«Tre ulike prisundersøkelser for matvarer har ikke brakt klarhet i hvilke ledd i matvarekjeden som har økt sine marginer, men det er enighet om at primærprodusentenes priskutt ikke har nådd frem til forbruker. Matmomsen skal reduseres til 12 pst. fra 1. juli 2001.

Hvordan vil statsråden sikre at momsreduksjonen kommer forbrukerne til gode?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Jeg har lagt vekt på å gjennomføre tiltak som skal bidra til reduserte matpriser i Norge. I jordbruksoppgjøret for 2000 ble det gjennomført en reduksjon av målprisene tilsvarende 900 mill. kr. Budsjettforliket innebærer at momsen på mat skal reduseres til 12 pst. fra 1. juli 2001 som et ytterligere bidrag for å oppnå reduserte forbrukerpriser. Gjennom disse tiltakene ønsker Regjeringen å imøtekomme forbrukernes ønske om lavere matvarepriser samt å vinne tilbake grensehandelen, hvor den norske verdikjeden i dag mister store produksjonsvolumer.

Det er særlig to virkemidler myndighetene rår over for å bidra til at reduksjonene kommer forbrukerne til gode:

  • oppmerksomhet om og god dokumentasjon på hva som faktisk skjer

  • effektiv konkurranse i markedene, slik at de prispåslag som kommer i de ulike ledd, blir minst mulig

Det er en politisk forutsetning at reduksjonene i målpris og moms skal komme forbrukerne til gode. Aktørene i matvarekjeden har også uttrykt klar vilje til å bidra til at det skal skje. For å sikre dette er det fra myndighetenes side viktig å kunne dokumentere hva som skjer, og å følge med i prisutviklingen på ulike ledd i verdikjeden. Flere forskningsinstitusjoner har lagt fram undersøkelser på prisutviklingen, og arbeider nå videre bl.a. med verktøy for løpende dokumentasjon av prisdannelsen og prisutvikling på mat i ulike ledd helt fram til forbruker. Aktørene har også lovet å stille sine data til disposisjon så en slik dokumentasjon blir mulig. Jeg forutsetter at det faktisk skjer.

Når det gjelder redusert momssats, innebærer det at den avgift som til slutt betales i siste ledd, blir halvert. Momsreduksjonen vil derfor virke på matprisene på tilsvarende måte som reduserte bensinavgifter vil gjøre på bensinprisen, eller for den saks skyld tobakksavgiften på tobakksprisen. Det dokumentasjonssystem som er under utvikling, tar sikte på å dekke hele det varespekteret momsreduksjonen omfatter. Gjennom effektiv konkurranse og tydelig dokumentasjon vil Regjeringen bidra til at de grep som er gjennomført, og planlegges gjennomført, faktisk gir lavere priser til forbrukerne, som forutsatt.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg vet at landbruksministeren er opptatt av disse spørsmålene, kanskje spesielt fordi han har gitt en del løfter på et tidligere stadium.

I inneværende år har så vidt jeg vet, tre forskjellige undersøkelser brakt opp i dagen at de priskuttene som bøndene har tatt, ikke har kommet forbrukerne til gode – det er faktisk det eneste jeg har sett de er enige om. Hvilke ledd i verdikjeden som har økt sine marginer, er man uenig om.

Nå skal altså momsen på matvarer reduseres fra 1. juli neste år, og da er veldig mange forbrukere opptatt av – selvfølgelig – at disse kuttene kommer forbrukerne til gode. Vi vet jo at svenskene reduserte sin moms på matvarer 1. januar 1996, og at det da var flere prosenter som ikke kom forbrukerne til gode.

Vil statsråden bidra til at Konkurransetilsynet får en sentral oppgave i dette bildet, slik at man ikke kan mistenke at de forskjellige forskningsinstitusjonene som deltar, representerer særinteresser?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: La meg først kort si at vi nå jobber videre med resultatet av de undersøkelsene vi har foretatt. Vi har fått avdekket at produsentprisen har gått ned, som spørreren riktig påpeker, vi har fått avdekket at engrosprisen har gått ned, altså prisen på hele og halve slakt. Men prisen til forbruker har ikke gått ned. Det betyr at det enten er på skjæresiden eller foredlingssiden eller i varehandelen man har tatt økte marginer, og nå har vi da plukket ut det segmentet i prisdannelsen og graver oss enda videre ned. Og om presidenten tillater det, vil jeg få si, som jeg har sagt utad: Reven skal røykes ut fra dette hiet. Jeg håper det er en parlamentarisk uttrykksform. Jeg vil også svare spørreren med at vi graver videre i dette spørsmålet.

For øvrig: Når det gjelder Konkurransetilsynets medvirkning, velger jeg å ta det med meg som en idé og et forslag når vi nå skal vurdere hvordan momsovervåkingen skal etableres.

Presidenten: Presidenten vil for sin del anta at landbruksministeren har rev innenfor sitt fagområde, og kan ikke motsette seg sammensetningen av ord.