Stortinget - Møte onsdag den 29. november 2000 kl. 10

Dato: 29.11.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 34

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Planleggingen for neste års russefeiring er i gang på de ulike skolene. Det er tidligere opplyst fra statsråden at det arbeides med denne saken også i departementet. Det er lagt fram forslag til planer av ressurspersoner som har lang erfaring angående russearbeid, blant annet ved Horten videregående skole.

Hvordan vil departementet følge opp dette arbeidet, slik at det kan komme neste års russekull til gode?»

Statsråd Trond Giske: Jeg viser til mitt svar 16. juni 2000 på representanten Skarbøviks spørsmål 9. juni til skriftlig besvarelse, hvor det på bakgrunn av negativ omtale i pressen av årets russefeiring ble spurt om hva departementet kan gjøre for å få til en endring i positiv retning av denne feiringen.

I svaret opplyste jeg at vi er i gang med en breiere drøfting av ulike sider ved det å være russ, og hvor det ikke bare ses på selve russefeiringen, men også på hvordan den skal kunne innpasses i en fornuftig utnytting av siste delen av skoleåret innen videregående opplæring.

Årets russefeiring viste også mange eksempler på feiring i positive former, noe som først og fremst synes å avhenge av et godt samarbeid mellom vedkommende skoles ledelse og russen om hvordan feiringen skal foregå. Dette forutsetter forståelse fra skolens ledelse for at russen har behov for å feire avslutningen av tolv års skolegang, samtidig som russen forstår at feiringen kan foregå på en ordentlig måte.

Russefeiringen bør ses i sammenheng med utnyttelsen av siste del av skoleåret, noe som har vært tatt opp med både lærerorganisasjonene og Elevorganisasjonen. Jeg ønsker også å se utnyttelsen av siste del av skoleåret i sammenheng med de pågående drøftingene med lærerorganisasjonene om en handlingsplan for forenkling av avtaleverket.

Oppgaven blir å få formidlet de holdningene som er grunnlaget for et slikt godt samarbeid mellom en skoles ledelse og russen, til alle videregående skoler. Jeg tar sikte på å sende et rundskriv til fylkeskommunene og alle videregående skoler hvor det pekes på hvilke forhold det bør legges vekt på ved den enkelte skole ved planlegging og gjennomføring av russefeiringen.

Det blir vurdert å legge ved rundskrivet eksempler fra skoler på planer for gjennomføring av russefeiring i positive former, f.eks. fra Horten videregående skole, som representanten Skarbøvik nevner i sitt spørsmål.

Elsa Skarbøvik (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at man fortsetter å tenke i de baner som det ble gitt uttrykk for i mitt spørsmål tidligere.

Statsråden sa i finansdebatten at man hadde gått over fra prat til handling. Her er muligheten til å bevise dette. Jeg har tidligere etterspurt det, og nå er vi halvveis i skoleåret. Russetiden er jo en del av skoletiden for mange skoleungdommer, og det sitter kreative personer – bl.a. på Horten videregående skole – som har planer og som trenger penger for å realisere disse og for å komme kommersialiseringen i møte, noe som også var nevnt fra statsrådens side i det skriftlige svaret. Det kunne f.eks. tas kontakt med Familiedepartementet om en ressurspakke. Jeg vil spørre om når tiltak kan settes i verk slik at vi kan unngå slike oppslag som vi bl.a. så i aviser sist mai om at russeformannen må beklage russens opptreden.

Statsråd Trond Giske: Om vi kommer dit hen at vi allerede til våren 2001 kan sørge for at all russ gjennomfører russefeiringen på den måten som representanten Skarbøvik har som mål, vet jeg ikke. Det tror jeg er litt ambisiøst selv for denne statsråden å få til. Men det vi skal gjøre, er som sagt å sende ut et brev til alle videregående skoler med informasjon om og gode eksempler på hvordan dette kan gjennomføres. Det skal vi få ut i såpass god tid at det blir anvendelig til russefeiringen 2001.

I forhold til ressurser, er jo det, som representanten Skarbøvik egentlig også selv sier, et spørsmål om budsjetter og bevilgninger. Der har jeg ikke noe konkret svar, for jeg kjenner ikke til de konkrete tiltakene som eventuelt vil koste mange penger. Som jeg ser det, må veldig mye av dette kunne gjøres innenfor de lokale budsjettene som finnes for de videregående skolene.

Men det er klart at i forhold til avtaleverk og det å få brukt skoleåret bedre også gjennom russefeiringen, må det nok konkret handling til på sentralt hold. Det jobber vi med i disse dager.