Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2001 kl. 10

Dato: 10.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Korsberg til miljøvernministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg har følgende spørsmål:

«Svenske myndigheter vil øke sine rovdyrstammer. Forslaget går ut på at antall ulv økes fra 70 til 500, jervestammen økes fra 270 til minimum 400, samt at bjørnestammen skal være på minimum 1 000 dyr og gaupebestanden holdes på ca. 1 500 dyr. Konsekvensen av den svenske rovdyrpolitikken vil bli en økt innvandring av svenske rovdyr på norsk jord, noe som vil medføre store tap for sauebønder og tap av annet jaktbart vilt som for eksempel elg og hjort.

Hva vil statsråden gjøre med dette problemet?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Den svenske regjeringen vil om kort tid legge fram for Riksdagen en proposisjon om sin rovviltpolitikk. De svenske forslag til bestandsmålsettinger innebærer for ulv et såkalt etappemål om ca. 20 ynglinger pr. år i Sverige, eller ca. 200 individer. Det foreslås en bestand på nærmere 500 individer av ulv som et langsiktig mål. Innen etappemålet nås, skal skadefelling i Sverige bare tillates i et begrenset omfang. Det skal videre tillates etablering av familiegrupper av ulv i hele Sverige, med unntak av i helårs reindriftsområder.

For jerv legges det opp til et mål om 90 ynglinger årlig. Dette er en økning i forhold til senere år, hvor jervebestanden i Sverige er redusert fra 70 til vel 40 ynglinger i løpet av få år. For bjørn og gaupe betyr ikke det svenske forslaget til bestandsmål som legges fram for Riksdagen, noen vesentlige endringer i forhold til dagens bestander.

Det er opp til det enkelte land å fastsette sine bestandsmål for store rovdyr innenfor de internasjonale rammer som gjelder. Derfor har også Norge gjennom St.meld. nr. 35 for 1996-1997 fastsatt våre bestandsmål for de samme rovdyrene. Siden dette i stor grad dreier seg om felles bestander med Sverige, er det en fordel å komme fram til bestandsmål i de to land som er forenlig når det gjelder å sikre levedyktighet, og når det gjelder å redusere tap og konflikter.

Fra norsk side står målsettingene fra St.meld. nr. 35 for 1996-1997 fast. Det innebærer for ulv et mål om minimum åtte-ti familiegrupper i Sør-Skandinavia. Norge bør ta sin andel av disse åtte-ti familiegruppene.

Det har i høst blitt gjennomført flere møter mellom forvaltningsmyndighetene og departementene i de to land for å sikre god kontakt og gjensidig informasjon. Fra norsk side er det på disse møtene lagt spesiell vekt på å formidle synspunkter på hvilke problemer norske myndigheter vil stå overfor ved voksende rovviltbestander i våre naboland.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er riktig, som statsråden sier, at det her er snakk om en felles bestand, og når svenskene øker antallet rovdyr, vil det gå ut over den norske sauebonden og bestanden av elg og hjort.

Vi bruker i dag rundt 120 mill. kr både i form av erstatning og forebyggende tiltak. Slik jeg vurderer det, vil jo dette måtte kunne økes så lenge det er nok av husdyr å forsyne seg av for rovdyrene.

Nå skal det settes i gang ulvejakt ved bruk av helikopter og snøscooter. Spørsmålet mitt, med tanke på jerv og gaupe, vil være: Vil myndighetene åpne for at man også kan bruke helikopter og snøscooter ved jakt på gaupe og jerv?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Når det gjelder spørsmål knyttet til eventuell felling av ulv, er det slik at Direktoratet for naturforvaltning har varslet at det kan bli aktuelt, men at det gjenstår arbeid rundt telling av bestander før direktoratet eventuelt fatter vedtak i saken, så også når det gjelder jaktmetode. Utover det er det ikke mulig for meg i dag å ha noen vurderinger knyttet til jerv og andre rovdyr hva angår felling.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker for svaret, og jeg skjønner at statsråden kan ha litt problem med å svare på disse sakene, som kanskje ligger litt langt inne i departementet. Men jeg vil vise til at man benyttet helikopter til jervejakt i Nordland for en tid tilbake, og at det var vellykket.

Det som vil være viktig, er å få tatt ut de kvotene som er satt for gaupe og jerv, for det er disse rovdyrene som utgjør den største trusselen mot sauebøndene.

Jeg kunne tenke meg å stille spørsmål om det også vil være mulighet for å vurdere forlengelse av jakttiden når det gjelder gaupe og jerv, for å få tatt ut de kvotene som er satt, og om man da kan vurdere en kraftig skuddpremie så det blir mer attraktivt å jakte på disse rovdyrene.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Disse spørsmålene er viktige, og de er konkrete, og da også konkrete av en slik art at jeg regner med forståelse, også hos representanten Korsberg, for at jeg vil bringe synspunktene fra representanten Korsberg tilbake til Miljøverndepartementet.