Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2001 kl. 10

Dato: 10.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til miljøvernministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av miljøvernministeren.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille miljøvernministeren følgende spørsmål, som vil bli besvart av samferdselsministeren:

«Hedmark, Akershus og Østfold vi bli berørt av at Miljøverndepartementet vil åpne for ulveimport fra Finland. Dette for å sikre friske gener til den svensk-norske ulvestammen.

Forstår statsråden at en del mennesker som bor i disse områdene, reagerer negativt på at en slik import av rovdyr foreslås?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det pågår i dag et interessant genetisk forskningsarbeid for å belyse viktige spørsmål knyttet til den skandinaviske ulven. Det arbeides bl.a. med å finne svar på hvilket slektskap det er mellom ulike bestander av ulv, og om det forekommer genetisk utveksling mellom bestander. Fortsatt er dette arbeidet bare i startgropen, og det vil ta noe tid før resultater foreligger.

Forskning viser at den skandinaviske ulvestammen har vært fåtallig over en lengre periode. For å sikre levedyktighet over tid er det for det første behov for å sikre en minimumsbestand med individer som gir avkom. For det andre vil det være nødvendig å sikre et genetisk mangfold som gir levedyktighet. Dette tilsier at det over tid kan være behov for en viss genetisk utveksling med andre ulvestammer.

Det er ikke aktuelt å foreta en genetisk utveksling gjennom aktiv import av ulv fra andre bestander. Min utfordring er å sikre den skandinaviske ulvebestandens overlevelse over tid, samtidig som hensynet til andre interesser kan ivaretas. Dette krever bl.a. et nært samarbeid med myndighetene i våre naboland.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som var et interessant svar, og som også vektlegger dette med samarbeid mellom de nordiske landene, som jeg også synes er meget viktig.

Oppfølgingsspørsmålet går på følgende: Kjenner statsråden eller Miljøverndepartementet til tidligere import av ulv til Norge – lovlig eller ulovlig? Dette er påstander som av og til dukker opp.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er riktig, som representanten Bredvold sier, at det av og til oppstår rykter om utsetting av ulv i Skandinavia og i nærområdene. For det første har det aldri vært gitt tillatelse til slik utsetting, for det andre er det ulovlig ifølge viltloven, og sett med norske myndigheters øyne er det heller ikke aktuelt å gjennomføre slik utsetting.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker for svaret.

Det dette også ofte går på, er livskvalitet. Og jeg ser at statssekretær Stein Lier-Hansen sier at det ikke er noe akutt behov for import av nye ulvegener. Jeg håper statsråden tar dette med seg videre, slik at vi veier livskvalitet opp mot dette.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er én av de faktorene som må vektlegges. Men det er også viktig å følge den genetiske utviklingen, fordi det er ulike oppfatninger både når det gjelder mengder rovvilt, og også om hvor slikt vilt skal tillates å leve ifølge norske myndigheter. Men det er i alles interesse når disse spørsmålene er avklart, at det rovviltet som skal leve, får en livskraft som gir viltet en framtid. Derfor er det viktig å fortsette forskningen på dette området, og det er viktig å vurdere bl.a. dette, slik at man ikke hindrer naturlig vandring. Men jeg gjentar det jeg sa i mitt hovedsvar, at det ikke er aktuelt med import eller utsetting av dyr for å sikre dette.