Stortinget - Møte onsdag den 10. januar 2001 kl. 10

Dato: 10.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Med undring må vi konstatere at tomtefesteloven fortsatt ikke er trådt i kraft, men at Atle Torvund i Justisdepartementets lovavdeling tvert imot antyder at loven først vil «gjelde i løpet av 2001», ifølge Dagens Næringsliv 19. desember 2000. Tomtefesteloven ble som kjent først vedtatt i 1996, og det er ikke mulig å se noen gode grunner for den usedvanlig sene saksbehandlingen.

Når vil statsråden sørge for at tomtefesteloven blir iverksatt?»

Statsråd Hanne Harlem: Etter vedtakelsen av lov om endring av lov om tomtefeste av 7. juli 2000 nr. 70 har det vært lagt vekt på å holde en jevn fremdrift når det gjelder forberedelsen av ikrafttredelsen av tomtefesteloven, avviklingen av prisreguleringen på området og den endelige utarbeidelsen av forskrifter til loven.

Vi er nå inne i arbeidets avslutningsfase, og jeg tar sikte på at loven settes i kraft 1. juli 2001.

Folk flest og de myndigheter som skal forvalte loven, bør få rimelig tid til å sette seg inn i regelverket, bl.a. de nye forskriftene som kommer. Derfor bør det gå noe tid fra forskriftene er kunngjort og informasjon har nådd ut, til loven trer i kraft. Lovgivning av denne type, som bl.a. berører forretningsvirksomhet, bør dessuten normalt tre i kraft fra et årsskifte, og unntaksvis fra halvårsskiftet 1. juli, noe som jeg nå altså legger opp til.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne takke for svaret.

Noe av det viktigste som sies, er at denne type lovgivning i utgangspunktet bør tre i kraft fra et årsskifte. Det er noen forsøk på forklaring på hvorfor det da ikke har kunnet skje fra inneværende årsskifte. Jeg vil gjerne utfordre statsråden på det, om vi kunne få en noe nærmere begrunnelse for at det ikke var mulig å få tomtefesteloven iverksatt fra 1. januar 2001.

Jeg går ut fra at vi fort blir enige om at dette er en lov som omfatter veldig mange, fordi det dreier seg om boliger eller andre eiendommer for folk flest. Og den usikkerheten som har vært i denne loven nå gjennom mange, mange år, er til stor sjenanse – vil jeg tro – både for tomtefester og tomteutleier. Så jeg skulle gjerne vite hvorfor denne loven ikke er iverksatt – slik som alle har trodd, det har til og med vært gratulasjoner på lederplass i en av våre riksaviser – fra 1. januar 2001.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er selvfølgelig enig i at det er ønskelig at en lov trer i kraft så raskt som mulig etter at den er vedtatt i Stortinget. Det enkle svaret på hvorfor vi ikke har klart å ikraftsette den fra 1. januar, er rett og slett at arbeidet med utarbeidelse av forskrifter og avvikling av prisreguleringsforskriften ikke har vært mulig å få gjennomført så raskt som vi isolert sett skulle ønske, til at vi har klart å rekke det. Det er ikke noe mer komplisert svar på det enn som så. Jeg skulle ønske det hadde vært mulig, men sammen med de andre oppgavene som de samme menneskene skal ivareta, har vi altså holdt en jevn fremdrift, men ikke klart å holde så høy fremdrift som representanten Hernæs hadde ønsket, og jeg for så vidt isolert sett også hadde ønsket.

Bjørn Hernæs (H): Følgende oppfølging: Begge parter i denne saken er jo enige om at diskusjonen og striden rundt tomtefesteloven er en av de klassiske konfliktlinjene i norsk politikk. Det er kanskje nettopp derfor det også oppfattes som så lite tilfredsstillende at det ikke har vært mulig å få til en sikker rettsorden på dette området.

Nå kommer det i tillegg inn at det i Arbeiderpartiets program for stortingsvalgperioden 2001-2005 står følgende:

«Ordningen med festetomter bør derfor avvikles.»

Tomtefesteloven skal jo også evalueres etter to år, og da blir mitt spørsmål: Inngår det i departementets videre arbeid og forberedelser at man skal følge opp Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for inneværende periode, og kan vi vente at det fortsatt skapes usikkerhet om tomtefesteloven i den forstand at man kan risikere at det blir arbeidet for at den skal oppheves?

Statsråd Hanne Harlem: Det er jo ikke noen tvil om at en regjering utgått fra Arbeiderpartiet vil være opptatt av å oppfylle Arbeiderpartiets program. Det programmet ble vedtatt i november og gjelder for stortingsperioden 2001-2005, og jeg kan bekrefte at det i hvert fall ikke foreløpig er satt i gang noe konkret arbeid i Justisdepartementet med sikte på å få til Arbeiderpartiets programformulering.

Arbeidet i Justisdepartementet så langt har kun tatt sikte på å få ikraftsatt den loven som Stortinget har vedtatt, og vi har ikke hatt noen illusjoner om at det sittende storting ønsker å gjøre noen endring i den gjeldende tomtefesteloven, slik den ble vedtatt i juni.