Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato: 24.01.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Marit Tingelstad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«NRK Oppland meldte 4. januar 2001 at fylkeskonservator fratas mer enn 50 pst. av midlene til kulturminnetiltak i forhold til tidligere praksis. Midlene skal heretter i hovedsak fordeles av Riksantikvaren etter søknad. Denne nye ordningen, der fylkesnivået blir saksbehandler for Riksantikvaren, vil føre til mer byråkrati og sentralstyring.

Er dette i tråd med Regjeringens forenklings- og effektiviseringsprosess i offentlig sektor?»

Statsråd Siri Bjerke: Kulturminnevern er en viktig sak for Regjeringen. Jeg vil derfor understreke at bevilgningene til bevaring av kulturminner økte med 20 mill. kr i budsjettet for 2001. Dette er et ledd i arbeidet med opptrapping av hele kulturminnefeltet. Påplussingen ble lagt på tilskuddsposter som sikrer at midlene går til konkrete tiltak. Det har derfor aldri vært mer penger til kulturminnetiltak.

En annen viktig målsetting for Regjeringen er å forenkle budsjettstrukturen og øke de frie midlene til kommunene. En rekke øremerkede bevilgninger er derfor overført til rammetilskuddet eller til kommunenes frie midler. Reduksjonene av den aktuelle øremerkede ordningen som er tatt opp i spørsmålet, er en del av dette arbeidet.

Jeg vil i den sammenhengen vise til at Regjeringen vil styrke det kommunale miljøvernarbeidet ved å gi kommunene økt ansvar og myndighet innenfor miljøvernpolitikken. Det skal settes i gang konkret arbeid med å overføre ansvar og myndighet bl.a. på kulturminnefeltet. Slike reformer må følges opp ved omfordeling av budsjettmidler, ikke ved å opprettholde øremerkede ordninger.

Når det gjelder omfordelingen av midler i årets budsjett, innebærer denne at fylkeskommunene har fått mindre øremerkede penger til fordeling, mens Riksantikvarens tilskudd til tiltak har økt betydelig. Totalt sett har altså midlene til kulturminnevern økt.

Det er viktig at vi framover finner rasjonelle og enkle måter å fordele midlene på, som er tilpasset oppgavefordelingen. Jeg vil følge dette nøye opp, og bidra til at fordelingen av årets midler til eiere av kulturminner skjer mest mulig effektivt i tett samarbeid med fylkeskommunene.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker for svaret og tillater meg noen kommentarer og tilleggsspørsmål.

La meg først understreke at jeg er klar over at det har vært økning på kulturminneposten, og den økte ytterligere etter avtalen mellom sentrum og Arbeiderpartiet. Det er jeg veldig tilfreds med.

Men jeg har merket meg at svært mange fylkeskommuner har reagert negativt på den funksjonsendringen som departementet har lagt opp til. Det er ikke noe rart, fordi fylkeskommunen har et delegert ansvar for forvaltningen på dette området. Det er også bygd opp betydelig kompetanse, erfaring og nærhet til brukerne på dette området.

Fylkeskommunen har videre utarbeidet fylkesdelsplaner for kulturminner for å synliggjøre saksfeltet og sette det i en forpliktende politisk sammenheng. Dette blir vanskeligere å følge opp når store deler av midlene nå «holdes tilbake» hos Riksantikvaren. Dette er dessuten i strid med det som vi i Senterpartiet legger i uttrykket «lokalt selvstyre», og som jeg skjønte på statsråden at Arbeiderpartiet egentlig er mye enig i.

Mener statsråden at dette som nå har skjedd, vil stimulere kommuner og fylkeskommuner til å integrere kulturminnearbeid i Lokal Agenda 21?

Statsråd Siri Bjerke: Utgangspunktet for oss har vært at de midlene som bevilges, raskere skal komme konkrete kulturminnetiltak i kommunene til gode.

Vi vil nå følge veldig nøye med på hvordan fylkenes kompetanse i kulturminnearbeid blir brukt i dette arbeidet, fordi det er viktig å ha et samspill mellom det å få aktivitet lokalt og det å bruke den kompetansen som finnes på fylkesleddet, uten å hindre en utvikling i retning av at kommunene skal få økt myndighet. Så hvis sider ved denne budsjettomleggingen får utilsiktede virkninger i form av byråkratisering eller andre problemer, vil vi vurdere hvordan vi kan finne løsninger på det.

Marit Tingelstad (Sp): Jeg takker for den siste presiseringen som statsråden kom med. Jeg synes det er fint at det kommer en erkjennelse av at hvis det har utilsiktede virkninger, så vil en endre på det. For fylkeskommunen som regionalt politisk organ er det lite tilfredsstillende å sitte igjen som lovforvalter uten særlig mulighet til å innvirke på bruk av kulturarven til positiv utvikling for våre lokalsamfunn.

Jeg har heller ikke registrert at det har vært uttrykt misnøye med den ordningen som har vært til nå. Derfor er jeg overrasket over endringene og tok opp spørsmålet.

For 2001 foreslås det at 5,7 mill. kr overføres fra post 60, fra regionale kulturminnetiltak til det generelle rammetilskuddet til fylkeskommunen under KRD-departementet, altså Kommunal- og regionaldepartementet. Men ifølge brev jeg har fra Buskerud fylkeskommune, finner en ikke igjen dette på KRDs budsjett. En må jo da tro at midlene er inndratt, noe som må sies å være svært uryddig i forhold til teksten i budsjettproposisjonen, og ikke minst svært uheldig for kulturminnetiltakene.

Hvordan ser fagstatsråden på dette?

Statsråd Siri Bjerke: Jeg vil igjen understreke at det er viktig at økt lokalt ansvar på et område følges opp med direkte lokale bevilgninger til det samme området, ellers blir det vanskelig å øke kommunenes selvstyre på nye områder. Likevel er nok kompetansesiden av fylkeskommunenes arbeid med kulturminner en sentral side av dette, og det er særlig det ansvaret som fylkeskommunen har, som jeg ønsker å følge nøye med på, for dersom vi skal få en vellykket desentralisering, vil det også være viktig hvordan denne kompetansen kan brukes.