Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 2001 kl. 10

Dato: 07.02.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Jørn L. Stang (Frp): Jeg finner det høyst påkrevd å stille justisministeren følgende spørsmål:

«Fengslene i Norge blir stadig fullere, og trenden vil neppe snu med det første, grunnet hardere kriminalitet. I hele landet er det kun bortimot 2 900 fengselsplasser. Et utslag av plassmangelen er lengre tid for å komme inn til soning av fengselsstraff.

Ønsker statsråden å iverksette tiltak og videre sondere terrenget for utvidelse og leie av fengselsplasser?»

Statsråd Hanne Harlem: Kriminalomsorg i anstalt, dvs. fengslene, har 2 923 ordinære plasser, og det er en domsrestanse på ca. 1 400 dommer. Det tilsvarer omtrent den kapasitet som er midlertidig stengt som følge av rehabilitering ved fengslene i Oslo og Stavanger. Den stengte avdelingen ved fengslet i Oslo gjenåpner i neste uke. Uten disse midlertidige stengningene hadde vi antakelig ikke hatt noen domsrestanser av betydning. Den langsiktige kapasitetsprognosen viser imidlertid behov for flere fengselsplasser, noe det bl.a. ble redegjort for i stortingsmeldingen om kriminalomsorg, som Stortinget behandlet i oktober 1998. Vi tar sikte på å realisere dette ved bl.a. et nybygg i Østfold. Når det gjelder Østfoldfengslet, er det senest omtalt i St.prp. nr. 1 for 2000-2001. Planleggingen av dette pågår for fullt.

Når det gjelder spørsmålet om leie av fengselsplasser, må det understrekes at det særlig er fengselsplasser med et visst sikkerhetsnivå det er behov for. De krav som må stilles til slike soningsplasser, tilsier at leie ikke er særlig realistisk for å løse det behovet.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker for svaret. Jeg synes ikke det var særlig oppløftende.

Justisministeren henviser til at det er stengning på grunn av oppussing i fengslene som fører til at det er store soningskøer. Den faktiske situasjonen er jo at det tidligere også har vært store soningskøer, før oppussingen startet. Dette er en trend som nærmest har vært vedvarende gjennom flere år. Det er, som også justisministeren var inne på, ca. 1 400 dømte i soningskø i Norge, og det er vanskelig å se det som noen god kriminalpolitisk situasjon.

Dagens situasjon betyr at det blir lang tid mellom den kriminelle handling og straffen for den. Domfelte som møter til soning, slippes faktisk rett og slett ut igjen fordi det ikke er plass til dem. Det finnes ikke fengselsplasser.

Spesielt ille er situasjonen for dem som skal inn til lukket soning, og de som har fått de alvorligste dommene, som slippes fri fordi det ikke er fengselsplasser å oppdrive. Jeg har et generelt spørsmål: Er dette forhold som landets justisminister kan slå seg til ro med?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er helt enig med representanten Stang i at vi ikke bør ha soningskøer, og at det er et stort problem at det er soningskøer. Spørsmålet er: Hvordan løser vi det best? Mitt svar er at vi kommer veldig mye lenger i løsningen av dette ved å løse det som er hovedgrunnen til at problemet har oppstått, nemlig at vi har hatt midlertidig stengt to fengsler. Og som sagt, ett av disse fengslene åpner altså i neste uke. Det andre fengselet, i Stavanger, åpner i løpet av året. Da vil altså situasjonen være en helt annen.

Men det er, som også representanten Stang beskriver, den uheldige situasjonen at folk som har en alvorlig dom, ikke kommer inn til soning raskt nok. Derfor prioriteres alvorlige dommer først i køen, nettopp fordi det er verre at disse skal vente lenge, enn at de som ikke har like alvorlige dommer, må vente noe lenger.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker for svaret.

Jeg har på følelsen at justisministeren nok en gang prøver å gjøre situasjonen rosenrød. Jeg vil bare henvise til at sentrale personer i fengselsvesenet sier at mangel på fengselsplasser ikke lenger er en utfordring, men rett og slett et problem. I praksis er fengslene stappfulle.

For ca. ett år siden sa bl.a. avdelingsdirektør Jan Kato Fremstad i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling at Justisdepartementet har sett en bekymringsfull økning, og vi må se hva vi kan gjøre med situasjonen. Presset er størst i Vestre og Østre fengselsdistrikt, nettopp på grunn av det også justisministeren var inne på. Den samme Fremstad mener at det økte presset på fengslene ikke vil gi seg med det første. Dette er uttalelser som kommer fra Justisdepartementet. Dette er viktig, for i forhold til i fjor er soningskøen nå økt med 500, av årsaker som også justisministeren var inne på. Dette tyder på at Justisdepartementet nærmest er handlingslammet. Man skulle tro at det ville være påkrevd å søke løsninger i andre alternativer for avvikling av soningskøene.

Vil statsråden ta initiativ til å gå nye veier for å rydde opp i disse forhold, bl.a. se på mulighetene for leie?

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har nå to ganger prøvd å si – via presidenten – til representanten Stang at jeg ikke er uenig i problembeskrivelsen. Det er et alvorlig problem at vi har soningskøer. Det jeg ikke uten videre er enig med representanten Stang i, er at det er noen tryllestavløsning på dette. Vi åpner en ny avdeling om en uke, og vi åpner igjen om ikke altfor lenge fengselet i Stavanger. Da vil situasjonen se ganske annerledes ut enn det den gjør nå.

Jeg tror ikke det er noen løsning å leie fengselsplasser. Det vi primært har behov for, er fengselsplasser med et visst sikkerhetsnivå. Det er fengselsplasser med ringmur rundt, mange låste dører osv. Det er dessverre ikke veldig mange av denne type anstalter som er egnet til fengsler, som vi kan leie på kort varsel og som kan løse den midlertidige situasjonen som spesielt har oppstått mens man rehabiliterer de to fengslene som er under rehabilitering, og som heldigvis snart åpner.