Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 2001 kl. 10

Dato: 07.02.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Trond Helleland (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske:

«Dersom Kreftplanen skal gjennomføres, vil det være stor etterspørsel etter bl.a. radiografer. Høgskolen i Buskerud, avdeling for helsefag i Drammen, ønsker å sette i gang radiografutdanning. De har inngått en intensjonsavtale med Radiumhospitalet om faglig og praksisrelatert samarbeid, og har full støtte av Helseregion Sør. Høgskolen i Buskerud søkte 18. desember 2000 departementet om etablering av grunnutdanning i radiografi. Denne saken haster.

Vil statsråden bidra til et raskt og positivt svar?»

Statsråd Trond Giske: Det er fire høgskoler som tilbyr radiografutdanning: høgskolene i Bergen, Oslo, Sør-Trøndelag og Tromsø. I tillegg tilbys utdanningen midlertidig i Gjøvik. Utdanningen er dermed etablert to steder på Østlandet. Jeg vet at flere høgskoler har ønske om å etablere radiografutdanning.

Mitt departement har sendt søknaden fra Høgskolen i Buskerud til Sosial- og helsedepartementet. Der vil den bl.a. bli vurdert opp mot de andre søknadene. Jeg kan derfor vanskelig foregripe noen beslutning i denne saken nå.

Et av tiltakene som ble foreslått i Kreftplanen, var å få en nærmere avklaring av utdanningsbehovet for radiografer og stråleterapeuter. Norsk institutt for studier av forskning og utdanning, NIFU, har foretatt en slik analyse, og instituttet ferdigstilte sin rapport i desember i fjor. I lys av denne vil man vurdere behovet for ytterligere etablering av radiografutdanning. Med bakgrunn i helsemyndighetenes anbefalinger vil jeg ta stilling til lokalisering av eventuelle nye studietilbud for radiografer.

Trond Helleland (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg skjønner at saken er sendt over til helseminister Tore Tønne, fra Drammen, så det skulle iallfall gi grunnlag for håp.

Men da statsråden la fram sitt statsbudsjett på undervisningsområdet i høst, var han sikkert kjent med at Buskerud er det fylket som har færrest studieplasser når det gjelder høyere utdanning, i forhold til befolkningstallet.

Denne søknaden fra Høgskolen i Buskerud omhandlet et fagområde hvor behovene vil være store i årene som kommer. Skal en klare å få gjennomført Kreftplanen, er det nødvendig å utdanne 400-500 nye radiografer, inkludert stråleterapeuter, i løpet av 2003-2004. Høgskolen i Buskerud og Radiumhospitalet har den 1. desember undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid vedrørende radiografutdanningen. Dette gjør at høyskolen har tilgang på faglig veiledning, ekspertise og praksisplasser. Jeg ber derfor statsråden om en rask avklaring av dette spørsmålet, for for å gjennomføre Kreftplanen er det nødvendig å utdanne flere stråleterapeuter.

Statsråd Trond Giske: La meg først få oppklare en åpenbar misforståelse. Tore Tønne er trønder, han er ikke fra Drammen. Han er riktignok midlertidig bosatt i Drammen, men har fortsatt sitt hjerte i Trøndelag og sin dialekt i behold.

Utdanningen i Buskerud ligger denne statsrådens hjerte nær. Det var, vil jeg si, en av vinnerne på statsbudsjettet for 2001. Blant annet har vi nå også åpnet for en allmennlærerutdanning ved Høgskolen i Buskerud, som stortingsrepresentant Helleland helt sikkert vil være kjent med.

Jeg skal love å gjøre mitt for at denne saken skal få en rask avklaring. Men jeg synes det er viktig at vi har en helhetlig plan bak utdanningen innenfor helseområdet, og her spiller helseministeren og Sosial- og helsedepartementet en viktig rolle. Så når de kommer med sine innstillinger, vil jeg konkludere i denne saken.

Trond Helleland (H): Jeg regner med at fra en trønder til en annen går det an å formidle et budskap selv om vedkommende er bosatt i Drammen.

Det som er viktig her, er på en måte å få en klarhet i hvor raskt Helsedepartementet skal jobbe fram denne saken. Og når Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet da får berøring med den igjen, regner jeg med at avtalen mellom Radiumhospitalet og Høgskolen i Buskerud vil bli lagt vekt på. Jeg regner også med at det vil bli lagt vekt på at en enstemmig Helseregion Sør har gått inn for å etablere denne utdanningen i sin helseregion i Drammen.

Jeg ber statsråden om å videreformidle dette til Tore Tønne, og at han selv også vurderer dette i den videre behandling av saken.

Statsråd Trond Giske: Jeg føler meg trygg på at alle de momentene som representanten Helleland nå presenterer, er ting som vil bli tatt med i helseministerens vurdering. Jeg kan også love at vi skal ha kommunikasjon oss trøndere imellom i denne saken – det er noen som kanskje mistenker oss for at det skal gå skikkelig tregt når det er to trøndere som har ansvaret. Men jeg vil understreke at også vi trøndere kan være impulsive bare vi får tenkt oss godt om.