Stortinget - Møte onsdag den 28. mars 2001 kl. 10

Dato: 28.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Vegdirektoratet har utarbeidet et forslag til handlingsprogram for Statens vegvesen for perioden 2002-2011 som skal bygge på St.meld. nr. 46 for 1999-2000 og Nasjonal transportplan.

I hvor stor grad har Vegdirektoratet fulgt opp de vedtak og flertallsmerknader som ble gjort i Nasjonal transportplan?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Samferdselsdepartementet og Fiskeridepartementet sendte ut retningslinjer for etatenes arbeid med sine respektive handlingsprogram for perioden 2002-2011 i oktober i fjor. I tillegg ble det gitt supplerende føringer for arbeidet i februar i år. Disse supplerende føringene er gitt nettopp på bakgrunn av samferdselskomiteens innstilling og Stortingets behandling av stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan den 15. februar i år.

Vegdirektoratet har utarbeidet forslag til handlingsprogram for de strekningsvise investeringene på stamvegnettet, mens vegkontorene har ansvar for å utarbeide handlingsprogram for den øvrige virksomheten i fylket.

Etatenes forslag til handlingsprogram skal legges fram for fylkeskommunen til uttalelse, og fristen for den fylkeskommunale behandlingen er satt til 20. juni 2001. På grunnlag av denne behandlingen vil Statens vegvesen fastsette de endelige handlingsprogram for etatene for planperioden. Stortinget vil bli orientert om hvordan hovedtrekkene i anbefalt strategi er fulgt opp i etatenes handlingsprogram, og om oppdaterte virkninger i forbindelse med budsjettproposisjonen for 2002.

Jeg legger til grunn at Statens vegvesen i arbeidet med handlingsprogrammene følger opp flertallsmerknader ved behandlingen av Nasjonal transportplan. Dette forholdet er også påpekt i de supplerende retningslinjene fra departementene. Handlingsprogrammene vil ligge til grunn for oppfølgingen gjennom de årlige budsjettene.

Per Ove Width hadde her overtatt presidentplassen.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg er meget fornøyd med svaret som er gitt, men jeg har et tilleggsspørsmål til statsråden. I innstillingen til Nasjonal transportplan har komiteen særlig vektlagt ulykkesbelastede strekninger. I hvor stor grad vil statsråden og Vegdirektoratet ta hensyn til at enkelte veger har fått kanalisert mye ekstra trafikk og derved fått økt ulykkesrisiko og flere ulykker? Vil statsråden, etter at høringsrundene er over, også legge stor vekt på disse ulykkesbelastede strekningene?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det vil være kjent for representanten Nistad at sikkerhet er et av hovedtrekkene i Nasjonal transportplan, og at transportplanen bygger på nullvisjon – at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde. Og nettopp for å komme i retning av denne visjonen er det helt vesentlig at investeringene vi skal foreta, har som hovedsiktemål å forebygge ulykker. Derfor ligger det som en generell føring over handlingsprogrammenes arbeid at man skal sikte mot investeringer som har ulykkesreduserende effekt. Og jeg tar for gitt at det også ligger til grunn for arbeidet både i Vegdirektoratet og i de enkelte fylker.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for det gode svaret, særlig for at han vil legge vekt på å forebygge ulykker og få ned antallet strekninger med spesiell ulykkesrisiko.

I innstillingen til Nasjonal transportplan sa en enstemmig komite at man ville ha en opprusting av hele E16 i Oppland og Sogn og Fjordane, og spesielt skulle strekningen fra Steinklepp i Sogn og Fjordane til Øye i Valdres prioriteres. I høringsnotatet som nå har kommet fra Vegdirektoratet, er det avsatt penger fra Steinklepp til krysset Borlaug i Sogn og Fjordane, men det er ingen ting til strekningen fra Borlaug i Sogn og Fjordane til Øye i Valdres. Et kart som Vegvesenet og Viking Redningstjeneste har utarbeidet viser at ulykkene – etter at Lærdalstunnelen åpnet, har jo trafikken der økt 100 pst. – de er i Valdres. Vil statsråden vektlegge dette?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det er riktig at det i innstillingen til Nasjonal transportplan ble fokusert på strekningen E16 i Oppland og Sogn og Fjordane, og spesielt på fjellstrekningen Steinklepp–Øye. Komiteen bad da om en plan for opprusting av den veien, og det tar jeg helt for gitt at Vegdirektoratet vil etterkomme, for så å prioritere å komme tilbake med forslag til utbedringstiltak i samsvar med planen. Da tar jeg det for gitt at man legger til grunn nettopp å eliminere særskilt ulykkesbelastede punkter.