Stortinget - Møte onsdag den 28. mars 2001 kl. 10

Dato: 28.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Sverre J. Hoddevik til fiskeriministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av fiskeriministeren.

Sverre J. Hoddevik (H): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren innenfor fiskeriministeren sitt ansvarsområde:

«Det er nå kjent at Fiskeridepartementet i samarbeid med berørte fylkeskommuner har gjennomført et omfattende forprosjekt for Stad Skipstunnel, slik Stortinget har bedt om.

Kan statsråden bekrefte at Stortinget får seg forelagt denne saken i inneværende sesjon, slik statsråden tidligere har gitt uttrykk for?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Under Stortingets behandling av St.meld. nr. 34 for 1997-98, Om gjennomføring av et forprosjekt for skipstunnel gjennom Stadlandet, ble det konkludert med at det måtte utarbeides et bedre grunnlag før en kunne treffe vedtak om eventuell bygging av en slik tunnel. Tidligere hadde man en rekke delutredninger for enkelte temaer, men man hadde ikke foretatt en helhetlig vurdering av det foreliggende materialet.

Gjennom forprosjektet, som er gjennomført i samarbeid med Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fylkeskommuner, har man gjennomgått det eksisterende materialet om en slik skipstunnel, og man har gjennomført nye vurderinger der det har vært behov for det. I prosjektet har man bl.a. sett på byggetekniske, geologiske, sikkerhetsmessige og miljømessige forhold.

På bakgrunn av resultatet fra forprosjektet og i tråd med plan- og bygningslovens bestemmelser om konsekvensutredninger har Kystverket utarbeidet en konsekvensutredning for tiltaket. Denne er nå sendt på høring, med høringsfrist 28. mai 2001. Etter høringen skal Kystdirektoratet på bakgrunn av konsekvensutredningen og høringsuttalelsene avgjøre om utredningsplikten er oppfylt, eller om det er behov for tilleggsutredninger.

Det er således først gjennom konsekvensutredningen og høringen av denne at man vil ha en dokumentasjon på at tiltakets virkninger for miljø, naturressurser og samfunn er ivaretatt. Før man har denne informasjonen, vil man heller ikke ha det fullstendige grunnlaget for å kunne ta stilling til om og eventuelt på hvilke vilkår tiltaket kan gjennomføres.

Under debatten om Nasjonal transportplan i Stortinget den 15. februar uttalte fiskeriministeren at man ville komme tilbake til eventuell utbygging av Stad skipstunnel i løpet av våren.

Bestemmelsene i plan- og bygningsloven krever konsekvensutredning, som nå er utarbeidet og sendt på høring. Jeg kan derfor vanskelig se at det er mulig å få lagt fram denne saken i inneværende sesjon.

Regjeringen vil legge saken fram for Stortinget på en egnet måte når man har resultatet av konsekvensutredningen og behandlingen av denne.

Sverre J. Hoddevik (H): Det er slik at man naturligvis ikke kan sette plan- og bygningsloven til side, men det er fristende å spørre statsråden om Regjeringa er bevisst på at det allerede foreligger godkjente reguleringsplaner for påhuggene på begge sider av Stadlandet, og at fylkesmannen for så vidt for lengst har uttalt seg om de miljømessige sidene i forbindelse med disse planene og har konkludert med at så vel for anleggsperioden som for driftsperioden er Stad skipstunnel uproblematisk ut fra et miljøhensyn. Nå er det brukt 8 mill. kr fra departementets og fylkeskommunens side, og tidligere har private interesser brukt et par millioner kroner. Spørsmålet blir: Hvilke høringsinstanser kan forventes å ha overraskende og banebrytende kommentarer som kan rokke ved det prinsipielle i denne saken, sett i lys av de utredninger som er gjort gjennom mer enn ti år?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Når det gjelder planstatus for området, ble den tatt med da man utarbeidet forprosjektet. Det er også slik som representanten gir uttrykk for, at plan- og bygningsloven naturligvis må overholdes. Det vil være å håpe at forprosjektet og forarbeidet ellers i denne saken er så solid og godt at man kan konstatere at utredningsplikten er overholdt, når vi kommer så langt, og at vi også er i den situasjonen at vi ikke får merknader som fører til ytterligere forlengelse av den tiden som trengs før man kan komme med et forslag til Stortinget. Men det vil man altså ikke kunne ha endelig svar på før høringsfristen er ute den 28. mai i år.

Sverre J. Hoddevik (H): Det kan nok hende at Regjeringas behandling av denne saken av mange blir oppfattet som en slags trenering. Riktignok kan statsråden dele ansvaret med Bondevik, som satt år i regjering uten å behandle saken. Sist Arbeiderpartiet forsøkte å konkludere, var svaret negativt. Det var i fiskeriminister Jan Henry T. Olsens tid.

Skjønner statsråden den frustrasjonen som knytter seg til å gå inn i en ny fireårsperiode uten en prinsipiell avklaring, etter en så lang saksgang?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Når det gjelder hovedrapporten om forprosjektet om Stad skipstunnel, er den datert mars 2001. Sett i lys av at dette forprosjektet nylig har kommet til Fiskeridepartementets hus, så har man lagt til rette for en framdriftsplan i forhold til høring som er så rask som mulig på det nåværende tidspunkt. Det som vil være denne regjeringens opplegg for en videre behandling, er nettopp å holde et høyt tempo av den grunn som representanten her gir uttrykk for, at man gjennom mange år har drevet med delutredninger. Nå får man en helhetlig vurdering og en utredning som gir grunnlag for et endelig forslag til Stortinget, som Regjeringen vil komme tilbake til så raskt det lar seg gjøre, og da på en egnet måte, som jeg sa i mitt hovedsvar.