Stortinget - Møte onsdag den 28. mars 2001 kl. 10

Dato: 28.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Per Sandberg (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Bruken av snøskuter, eller ulovlig motorferdsel, blir av enkelte i Statens naturoppsyn fremstilt som å være et meget stort problem.

Deler statsråden dette inntrykket, og foreligger det planer om å intensivere oppsynet i utvalgte områder?»

Statsråd Siri Bjerke: Snøskuteren har sine legitime bruksfunksjoner som er anerkjent i lov- og regelverk. Det er når snøskuteren brukes til formål som ligger utenfordet som er tillatt etter lov- og regelverk, at bruken er et problem.

De myndigheter som er satt til å påse at gjeldende lover og regler følges, må selvsagt også vurdere i hvilket omfang og på hvilken måte oppsynet skal utføres. Dette blir en avveining, bl.a. mellom hvor stort problemet anses å være og de ressursene en rår over.

Statens naturoppsyn har også ansvar for oppsyn etter motorferdselloven med forskrifter. I tråd med den generelle policyen til Statens naturoppsyn legges det stor vekt på å informere om det regelverket som gjelder. Statens naturoppsyn har derfor i flere områder av landet medvirket til å utarbeide informasjonsbrosjyrer for å klargjøre regelverket for brukerne.

Statens naturoppsyn samarbeider nært med politiet i oppsynsvirksomheten vedrørende motorferdsel. Behovet for intensivert oppsyn blir vurdert bl.a. som følge av rapportering av ulovlig motorferdsel. Planlegging av slikt oppsyn er av operativ karakter og blir ikke forelagt meg.

Per Sandberg (Frp): Jeg takker for svaret. Statsråden slår på en måte fast dagens lovgivning, men den er jeg for så vidt innforstått med.

Årsaken til at jeg stiller spørsmålet, er et oppslag i Namdals-Avisa – dette gjelder området Namdalen – om to ungdommer som benyttet snøskuter for å dra på fisketur. De ble bøtelagt med 7 000 kr hver for den ulovlige motorferdselen. Det er selvfølgelig et paradoks sett opp mot at man får 500 kr i bot for å stå på hjørnet og selge narkotika, men det skal ikke jeg følge opp.

I denne forbindelsen sier altså informasjonsrådgiveren ved Statens naturoppsyn i Trondheim at Namdalen er et belastet område med tanke på ulovlig motorferdsel, og at de nå når det går mot påske, kanskje ser det som nødvendig å ta i bruk helikopter for å overvåke området.

Mitt spørsmål til statsråden er da: Er det riktig at det vurderes bruk av helikopter for å overvåke eventuell ulovlig motorferdsel med snøskuter i Namdalen?

Statsråd Siri Bjerke: Statens naturoppsyn har et bredt ansvar. De jobber innenfor budsjettrammer som det må jobbes hardt for å overholde, slik mange må, og jeg har tillit til at de utfører sine oppgaver på en god måte. Det er slik at Statens naturoppsyn samarbeider med politiet om ulovlig atferd også knyttet til bruk av snøskuter i de tilfeller hvor dette skjer, og måten arbeidet drives på for å få bukt med dette, blir en vurdering i det enkelte tilfelle. Men jeg har tillit til at dette gjøres på en fornuftig måte og ut fra det som er nødvendig lokalt.

Per Sandberg (Frp): Jeg takker igjen for svaret. Jeg registrerer at statsråden ser det slik at en tar hensyn til miljøet ved å bruke helikopter, med den støyen og forurensningen det må innebære, istedenfor at en tar i bruk ski og snøskuter for eventuelt å ivareta overvåkingen. Det er litt overraskende.

I den forbindelse var det også et folkemøte i det aktuelle området i går, og der kom det fram fra statssekretær Stein Lier-Hansen at det jobbes med en ny forskrift i forhold til bruken av snøskuter. Her gis det inntrykk av at loven skal få en oppmyking, slik at den lokale sjølråderetten igjen skal få innpass i kommunene, og da kanskje i tråd med det Dokument nr. 8-forslaget som Fremskrittspartiet fikk nedstemt for to år siden. Mitt spørsmål er: Er det riktig at en slik forskrift er under bearbeidelse, og at det eventuelt vil medføre en oppmyking i retning av Fremskrittspartiets ønske om lokal råderett, og at motorferdsel på områder hvor det er tillatt på barmark, også skal tillates på vinteren?

Statsråd Siri Bjerke: Siden behandlingen av det Dokument nr. 8-forslaget har Regjeringen arbeidet med oppfølging av det som Stortinget vedtok. Jeg kan bekrefte at vi arbeider med en oppfølging av det vedtaket. Retningen det arbeides etter, er at det skal være et større lokalt ansvar for oppfølging av de lover som gjelder på dette området. Vi har også satt i gang et forsøk helt konkret med en rekke kommuner, der dette prøves ut i praksis på litt ulike måter. Dette forsøket skal vare over flere år, men vi tar sikte på å ha regler og retningslinjer klare slik at forskriftene kan endres allerede fra neste sesong.