Stortinget - Møte onsdag den 28. mars 2001 kl. 10

Dato: 28.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Akershus fylkeskommune skal bygge nytt sentralsykehus, og byggestart er fastsatt til 1. oktober. Utbyggingen kommer i konflikt med høgskolen, og avdelingen må skaffes nye lokaler. Avdelingen har ca. 500 studenter og bidrar sterkt til rekrutteringen av sykepleiere til SiA. Flere mulige lokaliseringsalternativer har vært vurdert.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre høgskolen lokaler til kommende studieår, og kan statsråden garantere at opptaket av studenter til høgskolen neste år vil gå som planlagt?»

Statsråd Trond Giske: Etter at det ble bestemt at Høgskolen i Akershus skal flytte til Lillestrøm, har departementet arbeidet med ulike alternativer for lokalisering der. Flytting av den samlede virksomheten ved høgskolen vil ta tid. Det er ennå ikke gitt startbevilgning til nybygg. Det bygget som huser sykepleierutdanningen, er blant de første som skal rives når et nytt sentralsykehus i Akershus skal bygges. Det må derfor finnes en midlertidig løsning for sykepleierutdanningen. Departementet jobber med ulike alternativer for det.

Jeg kan forsikre om at departementet legger stor vekt på at det skal finnes en tilfredsstillende lokalløsning, og at studentopptaket kan gå som forutsatt.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg oppfatter det slik at de problemene vi har nå med lokaler, ikke vil påvirke studentopptaket. Jeg oppfatter at dette vil gå som planlagt.

Da blir mitt neste spørsmål til statsråden: 1. oktober er deadline, slik som det ligger an til nå. Arbeider statsråden også ut fra den deadlinen, eller ser statsråden for seg at dette eventuelt kan bli forskjøvet og av den grunn tar dette noe roligere enn han ellers ville ha gjort med 1. oktober som deadline? Dette er viktig for meg å få klart, slik at en har det som en ramme.

Statsråd Trond Giske: Så vidt jeg har registrert, har det ikke kommet noen annen dato enn 1. oktober fra dem som har ansvaret for utbyggingen, så vi forholder oss fortsatt til det. Om det skulle bli en utsettelse, får vi eventuelt ta det når det kommer, men foreløpig er det ikke noen som kan si sikkert at det blir en utsettelse. Vi må finne en løsning som fungerer, jeg var nær ved å si uavhengig av byggestart, men iallfall i forhold til byggestart på ulike tidspunkt. Så det må vi ha innbakt i våre planer.

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil følge opp dette. I og med at statsråden opererer med 1. oktober som deadline, vil det si at man har 5–6 måneder på seg, og fortsatt er det ikke funnet nye lokaler. Da blir mitt spørsmål: Bekymrer det statsråden at han pr. i dag ikke har alternative, nye lokaler for denne utdanningen?

Det har jo vært lansert en del mulige lokaliseringsalternativer, ett knyttet opp til Telenor-bygget på Kjeller. Det var jo et alternativ en periode – et etter min oppfatning godt alternativ. Ser statsråden det fortsatt som et alternativ i og med at det er Statsbygg som kan bli involvert i forhold til dette nye Telenor-bygget? Ser han dette som et mulig lokaliseringsalternativ for sykepleierutdanningen når den må flytte ut 1. oktober, eller jobber han primært med andre alternativer?

Statsråd Trond Giske: Når det helt konkret gjelder bygget som Telenor har hatt på Kjeller, ble det satt noen frister for vår behandling av det som ikke la til rette for det vi mente var en forsvarlig saksbehandling og vurdering av de ulike alternativene. Nå viser det seg i ettertid, både når det gjelder det ene og det andre stedet, at slike frister kanskje settes for å presse departementet, og at det kanskje finnes muligheter i ettertid. Det betyr at det er mange dører som står åpne, det er mange alternativer som kan vurderes, og vi må jo finne en løsning som er hensiktsmessig for de sykepleierstudentene som skal være der, for Høgskolen i Akershus sin samlede virksomhet, og også kanskje legge best mulig til rette for den framtidige lokaliseringen av Høgskolen i Akershus. Så det er mange hensyn som skal tas, og vi skal prøve så godt vi kan å ivareta dem når vi skal finne en tilfredsstillende løsning for sykepleierutdanningen til høsten.