Stortinget - Møte torsdag den 5. april 2001 kl. 10

Dato: 05.04.2001

Dokument: (Innst. S. nr. 176 (2000-2001))

Sak nr. 4

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vedrørende Aetat – påstander om mulig triksing med jobbtall i arbeidsformidlingen

Talarar

Votering i sak nr. 4

Kari Økland (KrF) (ordfører for saken): Denne saken vedrørende Aetat tok kontroll- og konstitusjonskomiteen opp på eget initiativ. Bakgrunnen var påstander om mulig triksing med jobbtall i Arbeidsformidlingen og rapporten fra Det Norske Veritas om registrering av formidlingstall som kom 18. oktober i fjor. Rapporten avdekket en omfattende feilregistrering av antall formidlinger i Aetat og konkluderer med at omfanget av overregistreringer kan ha utgjort 25-30 pst. av de totale formidlingstallene for 1998 og 1999, og at bare et lite mindretall av kontorene oppgir at de kun har registrert formidlinger som har vært i samsvar med regelverket. Disse forholdene fant altså komiteen så pass alvorlige at den besluttet å reise sak.

Hvordan kunne så slike forhold oppstå? I rapporten fra Veritas oppgir de fleste som er intervjuet, høyt press på oppnåelse av måltall for antall formidlinger som hovedårsak til at de har foretatt registrering av formidlinger som ikke har vært i samsvar med regelverket. Arbeidsdirektoratet peker på at vanskeligheter knyttet til registrering av antall formidlinger koblet med nye krav til omstilling og effektivitet, utviklet seg til noe mer – en ukultur i deler av etaten, preget av triksing og uryddighet.

Komiteen har hatt både møte og korrespondanse med statsråden om saken og har merket seg at statsråden har tatt saken alvorlig, og at han har tatt initiativ til full gjennomgang av Aetats arbeidsmetoder, noe som var nødvendig for å sikre fullstendig opprydning og gjenreisning av tillit til etaten.

Arbeidsdirektoratet har nå gjennomført en del tiltak for å rydde opp i forholdene som ble avdekket.

  • For å sikre at alle medarbeidere forstår og praktiserer gjeldende retningslinjer for registrering av formidlinger har rutiner og praksis for registrering av formidlinger ved samtlige av Aetats lokale kontorer blitt gjennomgått på grunnlag av en egen instruks fra arbeidsdirektøren.

  • Det er gjennomført en ny gjennomgang av formidlinger i perioden 20. november til 5. desember i fjor, og det ble da ikke avdekket noe tilfelle av tilsiktet feilregistrering.

  • Det er også gjennomgått andre sider av Aetats registreringer og statistikkproduksjon, og kun små avvik er funnet.

  • For å vurdere årsakene til at avvikene som ble avdekket av Veritas, ikke ble fanget opp av de etablerte revisjons- og kontrollsystemene i etaten, har internrevisjonen gjennomgått kvalitetssystemet og andre styrende dokumenter. Rapporten deres konkluderer med at det var på grunn av utformingen av kvalitetssikringsrutinene at avvikene ikke ble oppfanget. Formidlinger ble ikke sett på som et risikoområde, og revisjonen omfattet derfor ikke denne delen av virksomheten.

Komiteen er tilfreds med gjennomføringen av de tiltak som ble iverksatt av Aetat, men anser at det kan være behov for gjennomgang av rutiner for å vurdere forenklinger, og at Aetat arbeider videre med forståelsen for korrekt registrering. Komiteen er tilfreds med at statsråden vil følge dette opp overfor etaten.

En enstemmig komite anbefaler at saken vedlegges protokollen.

Gunnar Skaug (A) (komiteens leder): Saksordføreren har nå på en utmerket måte redegjort for komiteens enstemmige innstilling. La meg bare supplere med å si at også for Arbeiderpartiet har dette vært en meget alvorlig sak, og jeg synes det er grunn til å gi uttrykk for at vi er meget tilfreds med den måten statsråden har ryddet opp i saken på. Vi vil der gjerne vise til bl.a. den grundige og hurtige gjennomføringen av de ulike tiltakene som ble iverksatt av Aetat for å rydde opp i det avdekte jukset med formidlingstall høsten 2000, som saksordføreren helt riktig redegjorde for.

La meg også bare si at vi i den forbindelse har merket oss at det ikke er funnet eksempler på bevisst juks for å «pynte» på resultatoppnåelsen, og at saksbehandlere i Aetat har utvist full åpenhet overfor kontrollørene. Gjennomgangen bekreftet også at regelverket og rutinene er og har vært meget kompliserte. Jeg er derfor glad for at statsråden vil sørge for en gjennomgang av fastlagte rutiner for å vurdere ikke minst forenklinger og forbedringer.

Jeg har også med tilfredshet registrert at Aetat arbeider videre med forståelsen for korrekt registrering. Jeg tror derfor at det også er grunn til å stole på at statsråden vil følge opp dette forholdet overfor etaten.

Det er også tillitvekkende at statsråden har bedt Aetat Arbeidsdirektoratet om å utarbeide en skriftlig redegjørelse for etatens samlede revisjons- og kontrollinnsats, og som statsråden sier i et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen:

«I den grad denne avdekker forhold som Stortinget bør være kjent med, vil Stortinget bli orientert på egnet måte.»

Helt til slutt: I forbindelse med arbeidet for å videreutvikle departementets styring av Aetat – og da vil jeg vise til departementets brev av 10. november 2000 – vil det bli foretatt en særskilt gjennomgang av dagens mål- og resultatindikator. Jeg synes det er gledelig at kontroll- og konstitusjonskomiteen på dette punktet er enig og tilfreds med at man også her har benyttet uhildede selskaper i arbeidet, og at det, som allerede nevnt, ikke er funnet eksempler på bevisst juks.

Nå er presselosjen tom, men hvis det er kanaler utover i huset, synes jeg det i denne saken også er grunn til å trekke fram media. Det er jo ikke alltid vi er like glad i hverandre, vi stortingsrepresentanter og media, men i denne saken synes jeg det er god grunn til å gi honnør til en våken og pågående presse. Jeg burde kanskje ha navngitt avisene. Det skal jeg ikke gjøre, men jeg vil iallfall gi media honnør for å ha satt også denne saken på dagsordenen.

Svein Ludvigsen (H): Bare en kort kommentar: Aetat er tatt for juks takket være kritisk journalistikk, og både etaten og dermed dens ledelse og ansatte er skandalisert. Jeg skal ikke legge stein til byrden, men den triksingen som etaten har bedrevet, er selvsagt ikke akseptabel. Det er en ukultur. Men jeg synes det taler til etatens fordel at den når dette ble kjent, umiddelbart tok nødvendige grep for å få tingene på plass.

Det var komiteen som tok initiativ til å bringe saken inn for Stortinget, og jeg håper at det i seg selv i ettertid er avskrekkende for både denne etaten og eventuelle andre etater. Det understreker alvoret i saken at den endte i stortingssalen.

Statsrådens resolutte håndtering av saken er tilfredsstillende, og fra Høyres side har vi derfor heller ikke noe mer å legge til.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 2599)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet:

Innst. S. nr. 176 (2000-2001) – Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vedrørende Aetat – påstander om mulig triksing med jobbtall i arbeidsformidlingen – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.