Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2001 kl. 10

Dato: 09.05.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Harald T. Nesvik til finansministeren, blir tatt opp av Lodve Solholm.

Lodve Solholm (Frp): På vegner av Harald T. Nesvik vil eg stille finansministeren følgjande spørsmål:

«Det gis ikke fradrag for inngående merverdiavgift for kjøp av campingbiler registrert som lastebiler til bruk i næringsvirksomhet. Campingbiler med store lasterom og overnattingsmulighet kan være et velegnet driftsmiddel i næring. Mye tyder på at flere ligningskontorer og fylkesskattekontorer har godtatt fradrag for inngående merverdiavgift ved kjøp av campingbiler til bruk i næringsvirksomhet.

Vil statsråden ta initiativ til å endre regelverket slik at det blir klar hjemmel for å gi slik fradragsrett?»

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Etter merverdiavgiftsloven foreligger det ikke rett til fradrag for inngående merverdiavgift på varer og tjenester utelukkende til bruk til personbefordring, herunder anskaffelse, vedlikehold, bruk og drift. Det gjelder også for virksomheter som er registrert i merverdiavgiftsmanntallet, og innebærer derfor at anskaffelse av et personkjøretøy til bruk i avgiftspliktig virksomhet ikke gir rett til fradrag.

Hva som skal regnes som personkjøretøy, er nærmere definert i egen forskrift til merverdiavgiftsloven. Campingbiler er ansett som personkjøretøy i denne sammenheng. Fradragsrett for inngående avgift er da generelt avskåret, også om kjøretøyet i tillegg til selve persontransporten brukes til varetransport og overnatting.

Anskaffelse av lastebil til bruk i avgiftspliktig virksomhet gir rett til fradrag for inngående merverdiavgift, forutsatt ordinær bruk til varetransport.

Departementet kjenner ikke til at det i praksis er godtatt fradrag for inngående merverdiavgift ved kjøp av campingbiler i strid med de regler som her er nevnt.

Jeg vil understreke at merverdiavgiften er en avgift på forbruk. Ovennevnte bestemmelser har som formål å avskjære fradragsretten for inngående merverdiavgift ved anskaffelse av forbrukslignende art innenfor avgiftspliktig virksomhet. Andre land har lignende bestemmelser, eksempelvis Sverige.

Jeg kan ikke se at det er grunnlag for å utvide fradragsretten for anskaffelse mv. av personkjøretøy, herunder campingbiler. I denne sammenheng viser jeg også til at disse bestemmelsene ble videreført i forbindelse med Stortingets behandling av merverdiavgiftsreformen.

Jeg gjør for øvrig oppmerksom på at det innen skatteretten gjelder andre regler med hensyn til fradrag for utgifter til bil i næring.

Lodve Solholm (Frp): Eg takkar statsråden for svaret; eg er sjølvsagt skuffa over det. Ein ser at mottoet i Arbeidarpartiet held seg oppe: Med skattar, avgifter og offentlege inngrep skal vi tyngjast ned.

Dersom ein kjøper ein lastebil med skap og soveplass og utfører den same tenesta – eg kjenner ein som har ein slik campingbil – er alt i orden. Og når ein campingbil kan registrerast som lastebil, ser ikkje eg problemet her, korfor vi ikkje har moglegheit til å behandle dette likt.

Så seier statsråden at moms er avgift på forbruk. Kan statsråden då forklare meg korleis bruk av ein campingbil registrert som lastebil til transport av varer og som buplass, er forbruk, medan bruk av ein lastebil til nøyaktig det same ikkje er det?

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg vil bare vise til det jeg sa i mitt hovedsvar, at dersom man anskaffer en lastebil til avgiftspliktig virksomhet, gir det rett til fradrag for inngående merverdiavgift, forutsatt ordinær bruk til varetransport. Det sentrale spørsmål her er selvfølgelig spørsmålet om varetransport og næringsaktivitet.

Lodve Solholm (Frp): Statsråden seier også at departementet ikkje kjenner til at det kanskje er ei forskjellsbehandling mellom dei enkelte skattekontora. Vi sit inne med opplysning om at det er sannsynleg at så skjer, for dette kan jo vere eit skjønnsspørsmål. I og med at regelverket opnar for at ein campingbil skal kunne registrerast som lastebil, er det ikkje så vanskeleg å forstå at ei skjønnsavgjerd ved enkelte kontor då vil bli at ja vel, ok, når ein campingbil er registrert som lastebil og kan vere det etter regelverket, bør kanskje også campingbilen i næringsverksemd bli vurdert på same måten som ein lastebil.

Det er då berre å konstatere at statsråden ikkje er villig til å endre på dette, legge forholda til rette for å utvikle arbeidsplassar, så då må kanskje andre gjere det.

Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen: Jeg vil bare generelt understreke at det er mange særs vanskelige avgrensninger innenfor merverdiavgiftsregelverket. Her står vi overfor en av dem.

Jeg har for øvrig vist til at man fra departementets side ikke kjenner til at det i praksis er godtatt fradrag for inngående merverdiavgift ved kjøp av campingbiler i strid med de reglene som jeg her ellers har redegjort for.