Stortinget - Møte mandag den 21. mai 2001 kl. 11

Dato: 21.05.2001

Formalia

Presidenten: Representantene Sverre Myrli, Anita Apelthun Sæle, Ivar Kristiansen, Odd Eriksen,Tomas Norvoll og Synnøve Konglevoll, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Østfold fylke, Morten Olsen, har tatt sete.

Fra den møtende vararepresentant for Nordland fylke, Arvid Falch, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte i Stortinget fra og med 21. mai og inntil videre, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Annen vararepresentant for Nordland, Karl N. Meløysund, innkalles for å møte under representanten Steinar Bastesens permisjon.

Presidenten: Karl N. Meløysund er til stede og vil ta sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra representanten Gunnar Skaug om permisjon mandag 21. mai i forbindelse med deltagelse i 17. mai-markeringen i Chicago, USA, i regi av Det norske nationalforbund

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Frank Willy Larsen fra og med 21. mai og inntil videre

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    For Buskerud fylke: Gerd Johnsen

    For Østfold fylke: Wenja E. Ringen

Presidenten: Wenja E. Ringen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møter i inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresident.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg tillater meg å foreslå Per Ove Width.

Presidenten: Per Ove Width er foreslått som settepresident. – Andre forslag foreligger ikke, og Per Ove Width anses enstemmig valgt som settepresident for inneværende ukes møter.

Statsråd Hanne Harlem overbrakte 6 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Vidar Kleppe vil fremsette to private forslag.

Vidar Kleppe (uavh): Jeg har den ære og glede å fremme to private forslag.

Det første forslaget er fra meg selv og går ut på at Stortinget ber Regjeringen avsette midler til å fullføre byggingen av Skjold-klasse MTB-er som planlagt, som et pilotprosjekt utenfor den ordinære budsjettramme.

Så vil jeg fremme et forslag på vegne av Jørn L. Stang og meg selv, om at minstesatsen for alderspensjonister og mottakere av uførepensjon fra folketrygden, gjeldende fra 1. mai 2001, minimum skal være lønnstrinn 1 – 150 305 kr pr. 1. mai 2000 – i statens lønnsregulativ, med årlig indeksregulering.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenens § 43 første ledd og tar sak nr. 1 opp til votering når debatten er avsluttet, og at det blir samlet votering over sakene nr. 2–4 ved slutten av dagens møte.

Ingen innvendinger er kommet mot dette forslag.

– Det anses vedtatt.