Stortinget - Møte onsdag den 6. juni 2001 kl. 10

Dato: 06.06.2001

Dokument: (Innst. S. nr. 266 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:85 (2000-2001))

Sak nr. 2

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg og Per Roar Bredvold om instruks for vedlikehold av statlig eide bygninger, samt skille forvalter- og brukerrollen for alle statlige eiendommer

Talarar

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til 40 minutter, og at taletiden blir fordelt med 5 minutter på hver partigruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, har en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Shahbaz Tariq (A) (ordfører for saken): Forslagsstillerne fremmer forslag om at Stortinget skal be Regjeringen utarbeide en instruks for vedlikehold av bygninger som er i statlig eie. Begrunnelsen for forslaget er at det svært ofte viser seg at både statlig og kommunalt eide bygninger ikke får tilstrekkelig vedlikehold.

Videre har forslagsstillerne fremmet forslag om at Regjeringen skal intensivere arbeidet med å skille brukerrollen og forvalterrollen for eiendommer som er i statlig eie.

En enstemmig komite viser til at i 1993 ble den statlige husleieordningen innført for store deler av statlig virksomhet. Hovedhensikten med ordningen var å synliggjøre kostnader ved bruk av lokaler, og å få et tydelig skille mellom primærvirksomheten og bygningsdriften for bedre å kunne sikre verdibevaring av eiendomsmassen.

I St.prp. nr. 84 for 1998-99 fremkom prinsippet om at leien for eiendommene Statsbygg forvalter, skal være kostnadsdekkene, som betyr bl.a. at inntektene av leien skal gi dekning for drift og vedlikehold. En enstemmig komite mener dette er et godt prinsipp, som bør videreføres, og viser videre til at prinsippet om kostnadsdekkende husleie fikk støtte av Stortinget i Innst. S. nr. 81 for 1999-2000.

Når det gjelder utarbeidelse av en eventuell instruks for vedlikeholdsprosedyre, mener en enstemmig komite at det er hensiktsmessig å se det i lys av at det eksisterer ulike statlige eiendomsforvaltere. Derfor er det tidkrevende å utarbeide en instruks som skal omfatte alle bygg i statlig eie. Komiteen er imidlertid enig i at det må være mulig å lage systemer som f.eks. gjennom husleieordningen sikrer at bygningene vedlikeholdes.

Innføring av en ordning som skiller forvalterrollen og brukerrollen for samtlige av statens eiendommer, innebærer en omorganisering av en god del statlige eiendomsbesittere. Derfor ber komiteen Regjeringen vurdere alternative organisasjonsformer som kan sikre et godt vedlikehold av statlige eiendommer.

På denne bakgrunn foreslår komiteen overfor Stortinget at Dokument nr. 8:85 for 2000-2001, forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg og Per Roar Bredvold om instruks for vedlikehold av statlig eide bygninger samt skille forvalter- og brukerrollen for alle statlige eiendommer, vedlegges protokollen.

Per Sandberg (Frp): Fremskrittspartiet er klar over at det allerede har vært gjort mange organisatoriske endringer siden 1993 for å sikre vedlikehold og driftsansvar for eiendommer i statlig eie. Vi er også enig i at dette til dels har ført til en bedre oversikt over en del av statens eiendommer, og vi er klar over at dette snart gjelder de fleste av Statsbyggs eiendommer. Men vi i Fremskrittspartiet er av den oppfatning at det fortsatt er veldig mye å gjøre før hele statens eiendomsmasse er organisert på en måte som sikrer at det blir tilstrekkelig vedlikehold for å bevare verdien.

Vi peker på i våre merknader i innstillingen at Regjeringen fortsatt må ha fokus på å skille forvalterrollen og brukerrollen for samtlige eiendommer. Men det er også viktig at Regjeringen kanskje ser litt mer på akkurat dette med eier-/leieforhold i staten. Det sikreste tror jeg faktisk er at staten ikke har det store eierforholdet overhodet, men stort sett går inn i leierrollen, for det er ganske klart at staten har hatt store tap på grunn av dårlig vedlikehold av sine eiendommer. Og det bringer meg også over i kommunesektoren. Selv om vi ikke skal behandle eller si noe rundt det nå, ser vi også den samme problematikken i fylkeskommuner og kommuner, der vedlikeholdet er så dårlig at eiendommene faller dramatisk i verdi. Og det er en dårlig måte å bevare eiendomsmassen på.

Det som egentlig var formålet fra forslagsstillerne, var rett og slett å få utarbeidet en egen instruks for vedlikehold av statens eiendommer; det foreligger fortsatt ikke. Mitt ønske var at Regjeringen i hvert fall så på den problemstillingen og i hvert fall hadde en instruks som gikk på vedlikeholdet av statens eiendommer, uavhengig av hvorvidt det var leie eller forvaltning. Så vi er fornøyd med at forslaget blir vedlagt protokollen, og håper at statsråden tar med seg videre dette med en instruks om vedlikehold av statens eiendommer.

Presidenten: Tok Per Sandberg opp forslaget sitt? Presidenten hørte bare at han gav sin tilslutning.

Per Sandberg (Frp): Beklager, president. Jeg fremmer forslaget som er tatt inn i innstillingen.

Presidenten: Per Sandberg har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 3459)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Per Sandberg satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«I

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en instruks for vedlikeholdsprosedyrer for eiendommer i statlig eie.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme sak for Stortinget innen utgangen av 2001 om skille mellom forvalterrollen og brukerrollen for samtlige av statens eiendommer.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 84 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 11.07.56)Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:85 (2000-2001) – forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg og Per Roar Bredvold om instruks for vedlikehold av statlig eide bygninger, samt skille forvalter- og brukerrollen for alle statlige eiendommer – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.