Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Sylvia Brustad (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Etter olje- og energiministerens møte med Naturkraft og deres eiere sist uke har det oppstått betydelig tvil om hva som er Regjeringens standpunkt til de konsesjoner selskapet har fått for bygging av gasskraftverk.

Kan jeg derfor be statsråden redegjøre for hvilke signaler som ble gitt i møte med Naturkraft, og hva som er Regjeringens holdninger til en eventuell forlengelse av selskapets konsesjoner?»

Statsråd Einar Steensnæs: Tirsdag 29. januar ble det avholdt et møte i Olje- og energidepartementet etter anmodning fra Naturkraft AS. Selskapet ønsket å drøfte et mulig samarbeidsprogram for deponering og rensing av CO2 i gasskraftverk og eventuelle vilkår for forlengelse av Naturkrafts konsesjoner med hensyn til idriftsettelse for de to planlagte gasskraftverkene på Kårstø og Kollsnes. I møtet sa jeg meg villig til å vurdere en eventuell forlengelse av konsesjonene basert på et samarbeid om bygging av CO2-frie gasskraftverk. Jeg understreket at vilkårene så langt ikke var drøftet i Regjeringen.

På bakgrunn av de reaksjonene som framkom i etterkant av møtet, ble saken drøftet nærmere med de øvrige regjeringspartiene. Konklusjonen ble offentliggjort i en pressemelding fredag 1. februar, og kan kort oppsummeres slik:

  • Olje- og energiministerens oppfordring og forslag overfor Naturkraft har Regjeringens støtte.

  • Dersom Naturkraft ikke finner å ville søke om forlengelse av konsesjonene på disse betingelsene, vil saken bli behandlet på ordinær måte. Forurensningsloven § 18.3 med hensyn til ny teknologi som er kommersielt tilgjengelig, vil bli tillagt avgjørende vekt.

Regjeringen ser det som svært viktig å etablere rammebetingelser som gjør det mulig å realisere CO2-frie gasskraftverk. Tiden arbeider for dette. For å oppnå rasjonelle, robuste og framtidsrettede løsninger vurderer vi nå en rekke ulike insentiver, rammevilkår og modeller i en dialog med bransjen. Jeg er glad for at det synes som om det er en økende støtte i Stortinget for en slik politikk. Regjeringen har bestemt at en prosjektgruppe, ledet av statssekretæren i Olje- og energidepartementet, skal arbeide fram forslag for å konkretisere tiltakene og støtteordningene i dette samarbeidsprogrammet. Stortinget vil kunne ta stilling til disse forslagene når stortingsmeldingen om bruk av gass kommer til behandling senere i år.

Sylvia Brustad (A): Arbeiderpartiet er også opptatt av å bruke den til enhver tid mest miljøvennlige teknologi, også i forhold til gasskraftverk. Det må være helt klart.

Jeg er glad for den retrett som Steensnæs nå faktisk gjør, og som han gjorde også på fredag, for de signaler som ble gitt i møtet med Naturkraft og deres eiere, var i høyeste grad selvmotsigende. På den ene siden ble det stilt krav om at det skulle bygges CO2-frie gasskraftverk, men samtidig skulle ikke selskapet få den tid de mente de trengte for å utvikle teknologien for å nå det målet. Dessuten var det helt klart – slik jeg oppfattet Høyres reaksjon, og slik vår reaksjon var – at det farvannet statsråden opererte med, var i strid med Stortingets flertall.

Fordi jeg føler at statsråden med dette svaret ikke er helt tydelig, vil jeg spørre: Kan statsråden nå garantere at selskapet får den tid de ber om, slik at det blir i tråd med det et flertall i Stortinget ønsker?

Statsråd Einar Steensnæs: Jeg kan forsikre representanten Sylvia Brustad om at jeg kommer til å fortsette kampen for at de gasskraftverk som skal bygges i dette landet, skal være CO2-frie, og jeg er, som jeg sa, glad for at det er økende støtte i Stortinget til dette.

Nå har altså Naturkraft avklart at det ikke finnes noe kommersielt grunnlag for bygging av slike konvensjonelle gasskraftverk. Det gir oss selvfølgelig en mulighet til å komme gjennom i et samarbeid med Naturkraft om å bygge CO2-frie gasskraftverk. Men hvis et slikt samarbeid skal etableres, innebærer det selvfølgelig en forpliktelse for begge parter, og dette må vi avklare med Naturkraft. Mitt forslag i møtet med Naturkraft var nettopp for å gi tid. Jeg tilbød Naturkraft å forlenge de konvensjonelle gasskraftverkskonsesjonene mot et forpliktende samarbeid når det gjelder CO2-frie gasskraftverk. I dag er de konvensjonelle gasskraftverkene ikke noe alternativ. Men jeg kan si at Regjeringen selvfølgelig vil forholde seg til de forutsetninger som Stortinget til enhver tid fastsetter – i denne saken som i alle andre saker.

Sylvia Brustad (A): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er glad for det han sier.

Etter dette møtet kom det i hvert fall klart fram at statsråden hadde stilt klare krav til forlengelsen av konsesjonen. Det var i strid med hva et flertall i Stortinget ønsket, ikke fordi et flertall i Stortinget ikke også ønsker den mest miljøvennlige teknologien som til enhver tid er tilgjengelig, men fordi selskapet selv sier at de trenger mer tid for å komme fram til den teknologien som kan gi så nært som mulig CO2-frie gasskraftverk.

La meg da – bare for å få det helt klart – spørre én gang til: Kan statsråden garantere at selskapet får den tid de trenger til å nærme seg en teknologi for CO2-frie gasskraftverk, og – hvis de mener at det ikke er mulig å få til det – at de likevel får tid og mulighet til å bygge det de faktisk har fått konsesjon for?

Statsråd Einar Steensnæs: Det går ikke an å foreta en konsesjonsbehandling i Stortinget. Jeg foretok heller ikke noen konsesjonsbehandling i møtet med Naturkraft. Hvis Naturkraft ber om en forlengelse av konsesjonstiden, underlegges den søknaden normal behandlingsprosedyre, med de høringsrunder, den klagefrist og den forsvarlige saksbehandling som er nødvendig. Ut fra dette vil jeg legge Stortingets forutsetninger og rammer til grunn for behandlingen. Men jeg understreker at § 18.3, å legge den til enhver tid beste teknologi til grunn, også vil bli lagt til grunn i dette tilfellet, og det blir krevende om Naturkraft finner å ville bygge konvensjonelle gasskraftverk.

: