Stortinget - Møte tirsdag den 12. februar 2002 kl. 10

Dato: 12.02.2002

Referatsaker

Sak nr. 8

Referat

  • 1.(146)

    Forslag fra stortingsrepresentantene Trond Giske, Karin S. Woldseth og Magnar Lund Bergo om endring av forskrifter for Fondet for utøvende kunstnere (Dokument nr. 8:51 (2001-2002))

    Enst.: Sendes familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

  • 2.(147)

    Forslag fra stortingsrepresentant Siv Jensen om å gi Norges Bank full uavhengighet (Dokument nr. 8:52 (2001-2002))

    Enst.: Sendes finanskomiteen.

  • 3.(148)

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om tiltak for å bekjempe seksuelle misbruk av barn (Dokument nr. 8:45 (2001-2002))

  • 4.(149)

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om tiltak for å begrense bruk av kniv til å skade andre mennesker (Dokument nr. 8:48 (2001-2002))

    Enst.: Nr. 3 og 4 sendes justiskomiteen.

  • 5.(150)

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om strengere kontroll med asylsøkere (Dokument nr. 8:47 (2001-2002))

    Enst.: Sendes kommunalkomiteen.

  • 6.(151)

    Forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Jan Arild Ellingsen og Karin S. Woldseth til tiltak mot bruk av trusler, vold og kjønnslemlestelser i utsatte familiemiljøer (Dokument nr. 8:50 (2001-2002))

Presidenten: Referatsak nr. 151 foreslås sendt kommunalkomiteen.

Carl I. Hagen har her bedt om ordet.

Carl I. Hagen (FrP): Referatsak nr. 151 er et forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Jan Arild Ellingsen og Karin S. Woldseth til tiltak mot bruk av trusler, vold og kjønnslemlestelser i utsatte familiemiljøer. Slik som den offentlige debatt har gått om disse spørsmål, vil jeg på vegne av vår gruppe fremme forslag om at dette Dokument nr. 8-forslaget behandles i henhold til § 28c, altså at det legges ut til gjennomsyn i minst én dag og føres opp på dagsordenen. Jeg beklager at jeg ikke har fått tatt dette opp til vurdering i vår gruppe før Presidentskapet behandlet det. Det er mitt ansvar. Men min begrunnelse for hvorfor en slik saksbehandling er bedre enn den som er foreslått av Presidentskapet, er den offentlige debatten vi nå har, hvor særlig unge kvinner, nemlig Kadra, Jeanette, Shabana og Nadia, har bedt om raske tiltak på dette området. De åtte konkrete tiltakene som det er fremmet forslag om i dette Dokument nr. 8-forslaget, har vært omdiskutert i den offentlige debatt, hvor representanter for andre partier også har tatt til orde for konkrete tiltak. I likhet med det jeg forstår den svenske riksdagen har gjort, bør også Det norske storting raskt kunne fatte noen konkrete vedtak for å komme disse unge jentene i møte med konkrete, navngitte tiltak, og ikke bare snakke om å gjøre noe en gang i fremtiden. Derfor fremmer vi forslag om å behandle dette Dokument nr. 8-forslaget i henhold til § 28c istedenfor slik som presidenten foreslår.

Karin Andersen (SV): Jeg mener dessverre at den behandlingsmåten som representanten Hagen nå foreslår, viser at forslagsstillerne er mindre seriøse enn jeg hadde forventet.

Jeg oppfatter det slik at Stortinget trenger å behandle denne saken. Fra SVs side skal vi love at vi skal behandle forslagene så raskt som overhodet mulig og vurdere hvert enkelt av dem, fordi vi ser at det er mulighet for å komme til enighet om en del. Jeg formoder at forslagsstillerne også vil være tjent med at forslaget får en slik behandling at det er mulig å få flertall for noe.

Den behandlingsmåten som representanten Hagen nå foreslår, er et opplegg som gjør at saken vil bli tapt, og at man ikke får gjort noen endringer som kan hjelpe de personene som vi nå er opptatt av. Så jeg vil anbefale at vi følger Presidentskapets innstilling.

Presidenten: Før vi går videre, ber presidenten representantene forholde seg til behandlingsmåten og prøve å la være å gå inn i en debatt om selve saken.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg er i all hovedsak enig i representanten Andersens vurdering, at dette er et spørsmål av stor viktighet som trenger komitebehandling. Selvsagt bør komiteen søke å avgi en innstilling så raskt som det er mulig, men den bør få anledning til å vurdere de overveielser som kommer fram gjennom behandling i komiteen. Jeg tillater meg derfor å støtte Presidentskapets tilråding.

Oddvard Nilsen (H): Jeg slutter meg til de to siste talerne. Dette er en alvorlig sak, og den bør få en skikkelig behandling. Det tror jeg den kan få gjennom en komitebehandling, og vi kan behandle den så raskt som mulig. Det er opp til oss selv.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg synest det er særs viktig at Stortinget får høve til ein debatt om dette spørsmålet. Men eg ser inga motsetning mellom å ha eit ynske om ei rask vurdering av dette Dokument nr. 8-forslaget og det å leggja grundig til rette for at alle gruppene får moglegheit både til å vurdera det forslaget som er kome frå Framstegspartiet, og eventuelt òg fremma andre forslag. Så eg vil gi mi støtte til Karin Andersens og Presidentskapets forslag.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF): For ordens skyld vil eg på vegner av Kristeleg Folkeparti gi støtte til at Dokument nr. 8-forslaget blir sendt over til kommunalkomiteen. Det er ingenting som tilseier at ein ikkje skal få ei rask behandling av saka der, dersom komiteen vel det. Då får ein moglegheit til å gå meir inn i saka. Eg gir støtte til dei tidlegare talarane.

Presidenten: Det er presidentens oppfatning at om spørsmålet behandles etter forretningsordenens § 28 tredje ledd bokstav c, behøver ikke det bety en nedvurdering av selve saken, men at saken som sådan er av en slik karakter at den vil være klar til en debatt. Stortinget bestemmer selv hvor stor og omfattende den debatten skal være.

Spørsmålet i seg selv er ikke om saken er moden for å kunne kreve en debatt. Spørsmålet er om saken bør forberedes av en komite før debatten settes i gang.

Presidenten fastholder Presidentskapets innstilling, men vil påse at kommunalkomiteen fastsetter en så rask avgivelsesfrist at det blir mulig for Stortinget å diskutere et dagsaktuelt tema på en konstruktiv og god måte.

Presidenten foreslår derfor at det voteres alternativt mellom forslaget framsatt av Presidentskapet og forslaget framsatt av representanten Carl I. Hagen til referatsak nr. 151.

Votering:Ved alternativ votering mellom Presidentskapets forslag og forslaget fra Carl I. Hagen bifaltes Presidentskapets forslag med 86 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 11.50.40)

Videre ble referert:

  • 7.(152)

    Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å endre valgloven slik at velgerne får større innflytelse over valg av personer til Stortinget (Dokument nr. 8:46 (2001-2002))

    Enst.: Sendes kontroll- og konstitusjonskomiteen

  • 8.(153)

    Forslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Thore A. Nistad, Øystein Hedstrøm og Per Ove Width om å gi frikort til beboere i nærheten av bompengestasjoner på paralellveier langs riksveier (Dokument nr. 8:44 (2001-2002))

    Enst.: Legges ut til gjennomsyn for tingets medlemmer i minst en dag og føres deretter opp på kartet til behandling, jf. forretningsordenens § 28 tredje ledd bokstav c.

  • 9.(154)

    Buskerud Fylkeskommune sender skriv datert 30. januar 2002 med uttalelse fra fylkesutvalget om vinterstengt eller brøyting av Rv 50 Hol – Aurland

    Enst.: Vedlegges protokollen.