Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2002 kl. 10

Dato: 27.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg vil stille utdanningsministeren følgende spørsmål:

«Videregående opplæring gis i dag med utgangspunkt i 15 grunnkurs og til sammen 110 videregående kurs som bygger på ett eller flere av grunnkursene. Fag- og svennebrevordningen omfatter 250 ulike yrker som har sitt utgangspunkt i et av VK I-kursene.

Hvordan vil Regjeringen sikre at det faglige tilbudet, som i dag er bygd opp gjennom fylkeskommunene, blir sikret i en eventuell ansvarsoverføring til enkelte kommuner innen én region?»

Statsråd Kristin Clemet: I utgangspunktet vil jeg si at dette er en noe hypotetisk problemstilling. Det foreligger for tiden ingen søknader om forsøk på dette området. Jeg er riktignok kjent med at enkelte kommuner er interessert i en ansvarsovertakelse for videregående opplæring, og hvis en eller flere kommuner søker om et slikt forsøk, må naturligvis søknaden vurderes og behandles. Blant de forhold som i så fall må vurderes, er søkerens muligheter for å håndtere det mangfoldet innen fagopplæringen som spørsmålsstilleren her har vært opptatt av. Hva svaret på en eventuell søknad vil bli, det kan jeg naturligvis ikke vite nå.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Det vil jeg gjerne kommentere.

Når jeg stiller dette spørsmålet, er det jo fordi kommunalministeren i møte med fylkesordførerne i desember i fjor gav tydelige signaler om mulige forsøksordninger for overføring av bl.a. videregående opplæring fra fylkeskommuner til storbyer og storbyregioner. Det er bakgrunnen for at jeg stiller dette spørsmålet. Hvis det er slik at Regjeringen ikke har noen tanker om å gjøre dette, så blir jeg beroliget.

Statsråd Kristin Clemet: Vi har det slik i Norge at det er kommunene som har ansvaret for grunnskolen, og så er det fylkeskommunene som har ansvaret for videregående opplæring. Vi har ikke noen umiddelbare planer om å gjøre noe med det. Derimot verserer det nærmest noen rykter, får jeg si – jeg kan lese det i mediene – om at enkelte kommuner overveier å søke om å få gjennomføre forsøk med å overta ansvaret.

Som sagt: Det foreligger ingen slike søknader nå, og det er naturlig å behandle dem først hvis og når de foreligger. Sett fra mitt ståsted da vil det være det utdanningsfaglige og det utdanningspolitiske perspektivet som er viktig. Får vi bedre utdanning, eller får vi dårligere utdanning? Får vi et bedre eller dårligere skoletilbud? Det må være det som er sentralt for utdanningsministeren. I tillegg vet vi at det også er andre politiske spørsmål, knyttet til kommunestruktur osv., som denne sal er opptatt av. Men sett fra mitt ståsted er det det utdanningsfaglige som er viktig, og det er jo det også spørsmålsstilleren er opptatt av. Mangfoldet er blant de tingene som eventuelt da må kunne ivaretas.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg er beroliget av undervisningsministeren og hennes svar. For hvis det er noe som har vært en suksess, er det nettopp den videregående opplæring, Reform 94. Fylkeskommunene har jo også bygd opp et meget godt og kompetent apparat når det gjelder både skoledrift og fagopplæring i forhold til bedrifter, og kommer til å få enda større oppgaver, tenker jeg, i forhold til voksenopplæring og kompetansereformen.

Statsråd Kristin Clemet: Når det gjelder Reform 94, er det klart at mye er positivt, men vi har også en god del utfordringer og en del problemer. Jeg er personlig ganske spent på å se hva som skjer nå når dette blir et relativt sett mer betydelig virksomhetsområde for fylkeskommunene, og om det kan føre til enda større oppmerksom om dette feltet – hvilket jeg ville synes var veldig bra.

Så må jeg også legge til at når det gjelder initiativ som kommer fra lokalsamfunnene om å få gjennomføre forsøk, har jeg generelt en positiv grunnholdning, for jeg synes vi skal lytte til lokaldemokratiet og de ønskene som er der. Men som sagt: På dette området foreligger det ingen søknader. De vil bli behandlet seriøst når de kommer, og da vil det være det utdanningsfaglige og det utdanningspolitiske som vil stå i fokus for meg. Jeg vil studere om dette kan være et forsøk for å se om det kan lede til bedre skolepolitikk og skoletilbud eller ikke.