Stortinget - Møte onsdag den 27. februar 2002 kl. 10

Dato: 27.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

Ågot Valle (SV): Jeg har dette spørsmålet til kommunal- og regionalministeren:

«Odda-samfunnet står i fare for å miste 150 arbeidsplasser. Dette er et hardt slag for en kommune som i løpet av 30 år har mistet 1 000 industriarbeidsplasser, og for en region som er i tilbakegang når det gjelder folketallet.

Vil statsråden sørge for at det blir tatt et samlet grep for å redde arbeidsplasser og tilføre nye i Odda og Indre Hardanger, og hvilke initiativ vil statsråden ta?»

Statsråd Erna Solberg: Odda-samfunnet er bygd opp rundt smelteverksindustrien, og den internasjonale konkurransen medfører et kontinuerlig press for omstilling, både i industrien og i det omkringliggende samfunnet. Det er lite jeg som kommunal- og regionalminister kan gjøre for å påvirke de internasjonale markedene for den norske smelteverksindustrien. Det Regjeringen kan gjøre, er å bidra til at norsk næringsliv har de samme rammebetingelser som sine internasjonale konkurrenter. Dette er vi godt i gang med, gjennom tiltak for å senke skatter og avgifter og ved å sørge for et næringsvennlig offentlig regelverk. I tillegg kommer selvsagt de selektive virkemidlene, som Kommunal- og regionaldepartementets ulike distriktspolitiske virkemidler. Utover dette er det bedriftene selv som må ta ansvaret for å være konkurransedyktige på internasjonale markeder.

Regjeringen har også blitt informert om mulighetene bedriften ser for å omstille virksomheten til produksjon av de finkjemiske produktene Dicy og CY-50. Bedriften har pekt på at en omstilling kan føre til at 50–60 arbeidsplasser ved virksomheten kan opprettholdes i første omgang, men at dette etter hvert kan komme opp i 100. Videre har bedriften lagt vekt på at omstillingen vil gi miljøgevinster, bl.a. gjennom fjerning av CO2-utslipp gjennom stans i karbidvirksomheten og anvendelse av CO2 i den nye produksjonen. For å få til omstillingen har bedriften angitt et behov for offentlig investeringsstøtte på 100 mill. kr.

Prosjektet ved Odda Smelteverk reiser spørsmål som er relevante i forhold til et framtidig kvotesystem for klimagasser. Miljøverndepartementet arbeider med en tilleggsmelding til St.meld. nr. 54 for 2000–2001, Norsk klimapolitikk, som i henhold til Sem-erklæringen vil presentere nasjonale tiltak og virkemidler før 2005. Generelt vil det bli lagt vekt på at klimavirkemidler skal utløse de billigste tiltakene, slik at vi får størst mulig utslippsreduksjon til lavest mulig pris.

Pr. i dag administrerer imidlertid ikke miljøvernforvaltningen støtteordninger av et omfang som kan realisere finansieringen av det konkrete prosjektet ved Odda Smelteverk.

Jeg kan ikke i dag gi noen løfter om ytterligere initiativ. Vi har til vurdering sammenhengen mellom miljøpolitikk/kvotesystem og CO2-reduksjonen ved støtte til en omlegging ved Odda Smelteverk. I tillegg vil hovedvirkemidlene innenfor Kommunal- og regionaldepartementets distrikts- og regionalpolitiske arbeid desentraliseres til fylkeskommunen fra neste år.

Utfordringene Odda-samfunnet nå står overfor, er ikke av ny dato. Kommunal- og regionaldepartementet er allerede tungt inne i omstillingsarbeidet i Odda. Kommunen har over de siste fire–fem årene mottatt 17 mill. kr fra Kommunal- og regionaldepartementets bevilgning til omstilling og nyskaping. Ifølge ordføreren har dette bidratt til etablering av 100 nye arbeidsplasser i Odda. Omstillingsarbeidet er altså godt i gang. Jeg ser det derfor som svært viktig at Odda nå drar nytte av de erfaringer man hittil har opparbeidet, dersom planene om ytterligere nedbygging av industrien skulle bli gjennomført.

Jeg ser at det ligger store omstillingsutfordringer ikke bare i Odda, men i hele Indre Hardanger. Det er derfor nødvendig at Hordaland fylkeskommune i samarbeid med kommunene og næringslivet i regionen utvikler en overordnet og helhetlig strategi for å gi regionen et løft. Dette vil være en viktig del av det å være regionalpolitisk utviklingsaktør, som vi drøftet i det forrige spørsmålet.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for svaret.

«Helhetlig grep»: Det dreier seg om å bidra til den omstillingsprosessen som Odda Smelteverk er inne i, som både er framtidsrettet og miljøvennlig – dersom de får det til – og å sikre andre arbeidsplasser i regionen.

La meg ta smelteverket først. Her er det tydelig at statsråden stoler på at markedet skal klare alle utfordringer, og det snakkes om generelle virkemidler. Jeg synes dette er for passivt. Det er kanskje ikke uventet av en Høyre-statsråd, men det er for passivt.

Den 5. mars vil styret ved smelteverket ta stilling til videre drift. Ett av alternativene er vedtak om omstilling til finkjemisk produksjon, som statsråden refererte til. Dette vil innebære 100 arbeidsplasser, en reduksjon av CO2-utslipp med 240 000 tonn og en enøkgevinst på 350 GWh – med andre ord en miljømessig og industriell gladhistorie, dersom staten bidrar. Da er spørsmålet mitt: Vil statsråden virkelig sitte passiv, eller vil hun legge til side dogmatiske kjepphester og se til at dette blir realisert?

Statsråd Erna Solberg: SVs engasjement for prosessindustrien er av ny dato. Jeg vil si at de generelle rammebetingelsene som SV over mange år har foreslått å gi denne type næring, ville ha ført til at mange av disse arbeidsplassene allerede ville ha vært nedlagt.

Vi har en stor utfordring når det gjelder deler av smelteverksindustrien i mange deler av Norge i dag. Vi har mange ensidige industriområder som har problemer knyttet til disse forholdene.

Jeg har sagt i mitt svar at vi vurderer miljøgevinstene i forhold til spørsmålet om tiltak før 2005, og om gevinstene ved det vil være så store at det begrunner et offentlig engasjement for å få til denne omstillingen. Men det må være forholdsmessighet mellom hvor mye penger man setter inn på tiltak, og hva man får av en miljøgevinst. Og det trenger vi å gå nærmere gjennom. Så lenge vi ikke har noen spesiell ordning for å gi støtte til denne typen tiltak over statsbudsjettet, vil det også være en sak som vi må komme tilbake til Stortinget med, hvis Regjeringen skulle finne frem til at dette var et særlig tiltak.

Ågot Valle (SV): Jeg takker for også dette svaret.

Jeg etterlyser en større forpliktelse overfor det som skjer i Odda. Det går ikke an å prate seg vekk ved på en måte å skylde på SV.

Men så til andre ting som må skje der. Statsråden refererer til at dette er en omstillingskommune, og det er riktig at mye positivt har skjedd der. Men det som er viktig framover, er at omstilling også betyr muligheter til etableringsstøtte, ikke bare til utredning og forberedelse til nye arbeidsplasser, slik det har vært til nå. Jeg utfordrer statsråden til å si noe om det og mulighetene for å forlenge omstillingsperioden.

Så til et annet spørsmål. Mitt spørsmål gikk jo på arbeidsplasser i hele regionen, og da gjelder det også Indre Hardanger. Både Høyre og SV har jobbet for å få hele tinglysingsregisteret for fast eiendom, det såkalte Hardangerregisteret, til Ullensvang. Nå er det planer om å plassere panteregisteret der. Men vil statsråden ta dette opp med justisministeren og stå hele løpet ut for å få til det som Høyre og SV har jobbet for?

Statsråd Erna Solberg: Vi har tilført Indre Hardanger ca. 20 statlige arbeidsplasser ved at vi har sagt at panteregisteret skal etableres i Ullensvang, en ganske stor etablering av arbeidsplasser i forhold til hvor mange arbeidsplasser staten faktisk oppretter utenom Oslo-området.

Når det gjelder spørsmålet om modellen og hele flyttingen av dette registeret, så var det basert på en modell som betød at meglerne og bankene skulle ta en del av arbeidet, noe de selv har gitt beskjed om i de innspillene som har kommet, ikke er aktuelt for dem. Derfor har Regjeringen på dette tidspunktet – selv om vi ikke har ferdigbehandlet alle delene av det – sett det som vanskelig å implementere hele den modellen som lå til grunn for Hardangerregisteret. Jeg synes det er vanskelig å si at en modell som er utformet, skal plasseres der, hvis det ikke blir en kostnadseffektiv løsning. Modellen, som opprinnelig var foreslått der, var en kostnadseffektiv løsning, men et ganske vesentlig element i modellen har ramlet ut, og da vil andre modeller å løse dette på fremstå som den riktige, kostnadseffektive løsningen. Derfor har vi sett at det er viktig å opprettholde noe av overføringen, bl.a. panteregisteret, til Ullensvang kommune.