Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato: 13.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Olaf Gjedrem (KrF): «Den politiske situasjonen på Madagaskar er spent etter valet.

Vil utanriksministeren ta initiativ som kan dempa spenninga?»

Utenriksminister Jan Petersen: På norsk side er vi sterkt bekymret for den meget vanskelige situasjonen som har oppstått etter presidentvalget på Madagaskar.

Som medlem av Sikkerhetsrådet står vi bak to uttalelser der rådet uttrykte alvorlig bekymring for situasjonen, oppfordret partene til å finne en politisk løsning på konflikten og støttet organisasjonen for afrikansk enhet, OAU, og generalsekretær Kofi Annans bestrebelser for å finne en løsning. Vi har også sluttet oss til to EU-uttalelser som anmoder partene om fredelige forhandlinger og en demokratisk løsning.

Norge holder fortsatt kontakt med andre sentrale aktører, bl.a. USA og Frankrike. Utviklingsministeren har også kontaktet sine kolleger i det såkalte Ulstein-nettverket og anmodet om påtrykk også fra deres side.

Opposisjonskandidaten, Marc Ravalomanana, som lot seg innsette som president 22. februar i år, har foreslått at det avholdes et referendum om presidentmakten. Det foreligger ingen avklaring om dette vil kunne finne sted. Fra amerikansk side har man nå signalisert at man er rede til å støtte en slik løsning.

Det er stor grunn til å rose Madagaskars sivilbefolkning for å ha utvist stor tålmodighet i en meget vanskelig situasjon, og for så langt stort sett å ha fulgt en ikke-voldelig linje.

Det viktige nå er å mane til forhandlinger slik at Madagaskars befolkning får det de har krav på: en demokratisk og rettmessig valgt regjering. Fra norsk side vil vi ta kontakt med USA for å vurdere hva som kan gjøres. I tillegg vil de kontakter som OAU har hatt, være med i vår vurdering. Dette samt FNs generalsekretærs engasjement vil være viktig for at folkeviljen skal få komme til uttrykk på Madagaskar.

Olaf Gjedrem (KrF): Takk for eit godt og positivt svar. Eg nyttar samtidig høvet til å gratulera og ynskja lukke til med leiarskapen i Tryggingsrådet. Det er ein historisk sjanse for Noreg til å vera med og verka inn på internasjonale hendingar i ei tid med store utfordringar.

Difor er det litt viktig i forhold til mitt synspunkt å gje òg denne konflikten ei viss merksemd. Me har fått eit valresultat som ikkje er offentleg, men det er iallfall sterke mistankar om i kva retning det går. Folk har etter mi vurdering vist eit beundringsverdig atterhald med ikkjevaldslina. Eg føler at verdssamfunnet bør stilla opp på dei svake si side, slik at dei får sitt demokrati, får behalda eit land dei har tru på og er stolte av, og kan bevega seg fritt og ha frie meiningar. Difor føler eg frå mi side at det er maktpåliggjande at flest moglege initiativ blir tekne for at dette folket òg skal koma gjennom denne konflikten på ein best mogleg måte.

Utenriksminister Jan Petersen: Takk for de ordene fra Gjedrem! De understreker at vår utenrikspolitiske dagsorden er smekk full for tiden, og det er hyggelig å kunne gjøre noe ordentlig. Jeg synes det er fortjenstfullt at dette problemet, som ikke har vært dekket spesielt utfyllende i Norge, nå får oppmerksomhet på den måten Gjedrem gir uttrykk for. Og jeg synes det er fortjenstfullt at det er kretser i Norge som er svært engasjert i dette spørsmålet, for målet må være at folk på Madagaskar får det styret som de demokratisk sett har krav på. Og det er ikke tvil om at det er mange spørsmål, for å si det litt forsiktig, som kan reises i den politiske prosessen som vi har hatt. Jeg har pekt på en del spor hvor vi skal kunne bistå. Det er ikke tvil om at amerikanernes, OAUs og FNs innsats her er viktig. Jeg er meget klar over det sterke engasjement som meget berettiget er en del steder, og vi skal forsøke å bistå så godt vi kan innenfor de rammer som jeg nå har lagt. Men som Gjedrem også påpekte: Vår utenrikspolitiske dagsorden er smekk full for tiden. Det er ingen grunn til å legge skjul på det.

Olaf Gjedrem (KrF): Eg vil gjerne til slutt berre be utanriksministeren ha ei viss merksemd mot denne konflikten, slik at Noreg, når situasjonen blir slik at me får ei avklaring, kan vera raskt ute med dei rette initiativa, m.a. godkjenning av valet av vonleg ny president, i høve til mitt synspunkt. Me kjenner jo i fellesskap til at det er sterke norske bindeledd historisk til Madagaskar, ikkje minst frå misjonen si side, og ein får jamleg rapportar om situasjonen der. Veldig mykje sterkt kan seiast om det som går føre seg. Difor er eg glad for at utanriksministeren òg har merksemd mot dette feltet, for det handlar om så mykje. Det er eit land som har vist eit beundringsverdig atterhald for å vinna framtida si, så eg vil be utanriksministeren vera merksam trass i at det er mange konfliktar i verda nå – òg gjennom Frankrike, som har ein spesiell posisjon i forhold til Madagaskar – og søkja å oppnå dei resultata me i fellesskap er einige om.

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er oppmerksom på de forskjellige roller man kan ha her, og vår rolle skal være på demokratiets side. Derfor skal vi ha oppmerksomhet omkring denne konflikten. Det skal jeg kunne love.

Jeg tror det er svært viktig at man nå forsøker å få løst denne konflikten på en fredelig måte, at det blir en ryddig overgang, og at de skritt vi tar, er tilpasset akkurat dette målet. Men det må ikke være noen tvil om at velgerfolkets standpunkter må få et uttrykk også ved det styresett landet skal ha.