Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato: 13.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Sandberg til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Per Sandberg (FrP): Jeg vil da gjerne stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Presset på boligmarkedet i Oslo er økende, både i pris og etterspørsel. Eierne av Taraldrud eiendom, som ligger i Ski kommune, kun 15 km fra Oslo, har i lengre tid ønsket en privat reguleringsplan for bolig- og næringsformål. I mangel på boliger i Oslo ville eiendommen ta store deler av det presset Oslo nå opplever, ved en reguleringsendring.

Hva kan statsråden gjøre for at eierne får forståelse for sine ønsker om en helhetlig reguleringsplan for eiendommen?»

Statsråd Børge Brende: Jeg vil først understreke at det er Ski kommune som har ansvaret for arealplanleggingen i kommunen. Spørsmålet om utvikling av Taraldrud-eiendommen til bolig- og næringsformål har ikke vært behandlet av Miljøverndepartementet. Departementet har derfor innhentet nærmere opplysninger fra kommunen om denne saken. Som vi også har vært inne på tidligere her i denne sal, har vi betydelig sans for det lokale demokrati. Dette ligger nå i kommunen til avgjørelse, men ettersom spørsmålet er stilt, og vi begge to står her, kan jeg redegjøre for hva kommunen sier om saken, og hvordan de har tenkt å behandle den.

Området det gjelder, er angitt som landbruks-, natur- og friluftsområde i kommuneplanen i Ski, og det ligger dessuten innenfor markagrensen. I forbindelse med revisjon av kommuneplanen for Ski kommune i 1999 sendte Taraldrud sameie inn et forslag som innebar en relativt omfattende bygging nord i kommunen, nær Oslo kommunes grense. Henvendelsen kom for sent i planprosessen og ble derfor ikke tatt opp til behandling av kommunen.

Ski kommune skal i inneværende år starte arbeidet med revisjon av kommuneplanen, med sikte på vedtak i 2003. Kommunen vil ha anledning til å ta opp spørsmålet om omdisponering av Taraldrud-eiendommen i forbindelse med revisjonen. Fylkesmannen og fylkeskommunen skal bidra i planarbeidet og påse at nasjonale og regionale interesser blir tilstrekkelig ivaretatt. Dersom det blir fremmet innsigelse til et planforslag fra fylkesmannen, fylkeskommunen eller nabokommune, og enighet ikke oppnås lokalt, må saken sendes Miljøverndepartementet til avgjørelse.

Jeg har etter dette ikke grunnlag for å gripe inn i spørsmålet om det bør bygges boliger på Taraldrud eiendom i Ski kommune. Dette er fortsatt en sak som ligger hos kommunen og fortrinnsvis bør løses der, som de aller fleste reguleringssaker.

Per Sandberg (FrP): Det er helt riktig som statsråden sier, at dette er det Ski kommune og lokaldemokratiet som skal ta seg av. Men vi kan jo heller ikke nekte for at boligproblematikken er et ansvar både for regjering og storting, og i den sammenheng synes jeg det er viktig om det kan signaliseres fra Regjeringen overfor Ski kommune at en kanskje kan være behjelpelig med å få regulert denne eiendommen til bolig- og næringsformål, i forhold til det presset som Oslo i særdeleshet er utsatt for nå. Vi vet jo også at staten har anlagt en firefelts vei midt gjennom eiendommen og delt eiendommen. Vi vet også at det er anlagt en høyspentlinje som tar store deler av eiendommen, det er anlagt en vannledning som tar store deler av eiendommen, det planlegges en turvei, og der er det også statlige etater inne i bildet. Vi vet også at Vegvesenet planlegger et kontrollsenter på eiendommen. Slik sett er staten indirekte med og tar store deler av eiendommen, og da skulle det kanskje heller ikke være noe problem for staten å gå inn og prøve å gi noen signaler i retning av at vi ønsker boliger på eiendommen.

Statsråd Børge Brende: Først må jeg si at når det gjelder det generelle spørsmålet som representanten Sandberg var opptatt av, nemlig boligsituasjonen i det sentrale østlandsområdet, deler jeg hans oppfatning av at det her er viktig at man får fortgang i nybyggingen av boliger. Det jeg har gjort, er å sende ut et forslag på høring om at offentlige etater må komme med innsigelser i forbindelse med planprosesser innen tre måneder. Statens kartverk har regnet på dette og mener at det er millioner å tjene på raskere plansaksbehandling, slik at bygg og nye hus raskere blir realisert. Det tror jeg er et viktig bidrag.

Når det gjelder den aktuelle saken, tror jeg egentlig at representanten Sandberg, når han får tenkt seg om, er helt enig i at det ville være uholdbart hvis Regjeringen skulle begynne å gripe inn i lokale plansaksbehandlinger. Jeg registrerer at Sandberg mener at kommunen bør sette i gang med boligbygging her. Foreløpig kan ikke jeg ha noen oppfatning av det. Nå syns jeg kommunen må få jobbe med dette. Og skulle saken havne på mitt bord, som jeg da ikke håper at den gjør – jeg håper den løses lokalt – må jeg jo selvsagt si noe om det.

Per Sandberg (FrP): Statsråden og undertegnede kunne sikkert ha stått her langt utover det som er begrenset tid i dag. Utgangspunktet mitt, også ut fra det statsråden sier, var jo at jeg ønsket at kommunalministeren skulle besvare dette spørsmålet. For nå ser vi at Regjeringen også jobber med boligspørsmålet, og da særlig nybygging. Vi så at Arbeiderpartiet nå la fram sin strategi for nybygging og boligbygging i framtiden. Vi vet at 77 pst. av Norges befolkning flokker seg sammen i de store byene, og det vil også være situasjonen fram mot 2010. I særdeleshet vil det være Oslo som vil være presset. Og når vi vet at 2/3 av Oslos areal allerede er båndlagt og ikke kan bebygges med boliger, må det være i alles interesse å ta i bruk de nærliggende områdene, slik som i Ski. Jeg er selvfølgelig helt enig med statsråden i at man ikke ønsker at verken regjering eller storting skal gripe inn i Skis demokratiske prosesser, men på en eller annen måte må det være mulig fra regjering og storting å gi et signal om det som er ønskelig i forhold til boligbygging, og særlig da nybygging. Utgangspunktet mitt overfor statsråden var om han kunne være med og bidra til å gi slike signaler.

Statsråd Børge Brende: Jeg vil mer enn gjerne bidra til at det blir økt boligbygging, spesielt i de områdene hvor det er sterkt behov for det. Det Regjeringen har gjort, er, som jeg sa, gjennom et høringsutkast å legge opp til at planprosessen skal ta mye kortere tid, slik at statlige instanser ikke kan vente i årevis med å benytte seg av innsigelsesretten. De må reagere i løpet av tre måneder. Kommunalministeren har kommet med flere initiativ for å rydde opp i det forferdelig firkantete og vanskelige lovverket vi har knyttet til bygningsloven. Det er nedsatt et utvalg som skal se på det. Jeg har også gjennomgått andre tiltak fra miljømyndighetene som kan være aktuelle for å gjøre planprosessen enklere.

Når det gjelder transformasjonen av områder som tidligere har vært benyttet til industri, over på boligbygging, har vi en kjempejobb å gjøre. Man har så vidt startet i denne regionen. Man ser jo gode eksempler: Kornsiloen på Grünerløkka bl.a. har blitt til studenthybler. Man må i mye større grad tenke i den retning.

Men jeg er betenkt hvis man skal løse boligutfordringer i sentrale østlandsområder ved å bygge igjen de få grønne lungene som er, og slik har jeg heller ikke oppfattet representanten. Dette er en balansegang, og best løses disse arealspørsmålene lokalt og ikke på mitt bord.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.