Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Thore A. Nistad til samferdselsministeren, vil bli tatt opp av representanten Morten Ørsal Johansen.

Morten Ørsal Johansen (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Ifølge nyeste statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken er en del fylker sterkt representert i ulykkesstatistikken, spesielt fylkene Østfold, Akershus, Aust-Agder, Oppland, Hedmark og Telemark.

Hvorledes vil statsråden ta fatt i denne uheldige utviklingen, og vil statsråden vurdere å øke vegbevilgningene til disse fylkene i forbindelse med revidert budsjett i vår?»

Statsråd Torild Skogsholm: Ved fordelingen av vegbevilgningene er det mange hensyn som skal tas. Reduksjon av trafikkulykker er ett av de viktigste hensynene. Ved fylkesfordelingen av rammene i forbindelse med utarbeidelsen av handlingsprogrammene til Nasjonal transportplan for 2002-2011 ble en del av midlene på postene 30 og 23 fordelt ut fra ulykkeskostnadene i de enkelte fylkene. I perioden 1995-1999 var det fylkene Oslo, Akerhus, Hordaland, Buskerud og Rogaland som hadde de høyeste ulykkeskostnadene. Andre kriterier som benyttes for å fastsette fylkesfordelingen, er bl.a. befolkning, veglengde og antall kjøretøy. Dette er også kriterier som har relasjon til sikkerhet.

I handlingsprogrammene for perioden 2002-2005 legges det opp til om lag en fordobling av trafikksikkerhetsinnsatsen innen trafikant- og kjøretøyområdet. Midler til særskilte trafikksikkerhetstiltak over investeringsbudsjettet er foreslått økt med 60 pst., fra om lag 970 mill. kr i perioden 1998-2001 til om lag 1 550 mill. kr i perioden 2002-2005. Dette siste viser at trafikksikkerhet også blir relativt høyt prioritert i de fleste fylker ved fordelingen av investeringsmidlene.

Antall skadde og drepte i vegtrafikken i de enkelte fylker varierer fra år til år. Det er derfor viktig å vurdere ulykkesutviklingen over flere år, slik en gjør i arbeidet med å utvikle langsiktige strategier for arbeidet med trafikksikkerhet.

Det er ut fra ulykkessituasjonen ikke grunnlag for å foreslå økte bevilgninger spesielt til disse fylkene i revidert nasjonalbudsjett. Eventuell justering i fordeling av midler mellom fylkene vil måtte tas som en del av den ordinære budsjettprosessen.

Jeg vil samtidig understreke at en rekke andre virkemidler enn økte vegbevilgninger er nødvendige i trafikksikkerhetsarbeidet. Eksempler på dette er målrettet reduksjon av fartsgrenser, kontroll av kjørefarten, tiltak mot promillekjøring og bedre føreropplæring.

Morten Ørsal Johansen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Staten tar inn ca. 40 milliarder kr i året for bil og bilbruk, og kun en fjerdedel av dette går tilbake til bilistene i form av utbedring av veger.

De fylkene jeg nevnte, har stor befolkningstetthet, de har høy trafikktetthet på vegene, og de er blant de fylkene som ligger høyest på ulykkesstatistikken. Bilistene i disse fylkene er av dem som betaler veldig mye inn til staten. Synes ikke statsråden det da vil være rimelig at disse fylkene prioriteres når bevilgninger til veger skal tildeles?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i stad i svaret, legges det også vekt på innbyggerantall i de ulike fylkene når man fordeler midler fylkesvis. De avgiftene som betales innenfor dette området, er ikke øremerket, som representanten her er inne på, og det vil de heller ikke bli framover. Så det er ikke nødvendigvis slik at der det er mange som betaler inn høye avgifter, vil det slå tilbake på veginvesteringer.

Jeg vil også minne om at vi forrige helg hadde en rasulykke, som da setter den type sikkerhet i fokus. Det gjelder altså helt andre fylker enn det det her er vist til. Det er også en viktig påminnelse for oss om at trafikksikkerhetsarbeidet er veldig viktig, enten det er ras eller andre trafikksikkerhetsutfordringer vi står overfor.

Morten Ørsal Johansen (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at statsråden er opptatt av trafikkulykker. Jeg er også glad for at statsråden ser på det med rassikring som en del av trafikksikkerhetsarbeidet, men vi må huske på at det er de ordinære trafikkulykkene som utgjør den største ulykkesandelen i vegbildet i Norge. Men jeg takker for svaret og er fornøyd med det.

: