Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Tor-Arne Strøm (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Luftfartsverket har lenge ønsket å etablere nytt treningssenter for brann- og havarivern for sitt personell ved landets flyplasser. I 1998 ble det vedtatt at Luftfartsverkets treningssenter skal samlokaliseres med Norges Brannskole på Fjelldal i Tjeldsund kommune. Stortinget har bevilget tre mill. kr til forprosjektering av slikt nytt treningssenter.

Hvilken fremdrift legger statsråden opp til for å iverksette Stortingets vedtak?»

Statsråd Torild Skogsholm: I statsbudsjettet for 2002 orienteres det om den vanskelige økonomiske situasjonen i Luftfartsverket og den store usikkerheten som særlig knytter seg til inntektssiden. Det vises derfor til at det kan være aktuelt å komme tilbake til Stortinget med forslag til revisjon av Luftfartsverkets budsjett for 2002. I budsjettinnstillingen ber dessuten Stortinget konkret om at Regjeringen må foreta en gjennomgang av Luftfartsverkets økonomi og komme tilbake til Stortinget med dette senest i vårsesjonen 2002.

Jeg tar sikte på å legge fram forslag til revidert budsjett for Luftfartsverket i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. I den forbindelse vil framdrift og prioriteringer for alle planlagte investeringer bli vurdert nærmere.

Tor-Arne Strøm (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg synes ikke svaret er godt nok i og med at man for mange år siden har planlagt at man skulle legge et sånt treningssenter til Tjeldsund. Når man gjør vedtak i Stortinget, forventer man at Regjeringen følger opp de vedtakene som blir fattet. Nå har jeg også forståelse for at man skal ha en gjennomgang av hele problemstillingen i forhold til Luftfartsverket, men vi må også ta med i betraktningen at både Tjeldsund kommune, Kystverket og fylkeskommunen faktisk har brukt 12,5 mill. kr i forprosjektering for å få på plass dette anlegget. Jeg håper derfor at statsråden og Regjeringen har ambisjoner om å følge opp det vedtaket selv om man får en evaluering av disse tingene. Dette er også god distriktspolitikk, så jeg forventet et litt annet svar fra statsråden, jeg må medgi det.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan forsikre at samferdselsministeren er veldig opptatt av at vi skal finne gode distriktsmessige løsninger på mange områder. Jeg vil også minne om at når det gjelder dette vedtaket som det ble vist til fra Stortinget – jeg var litt usikker på hvilket vedtak det var – var det tidligere samferdselsminister Odd Einar Dørum som besluttet at dette treningssenteret skulle legges til Tjeldsund.

Nå har vi en sånn situasjon innenfor Luftfartsverket i dag når det gjelder økonomi, at vi er nødt til å se ting i sammenheng. Det er meget vanskelige vilkår innenfor luftfarten på den måten at trafikken har gått dramatisk ned. Og som jeg nevnte, har man store problemer på inntektssiden av den grunn. Vi er nødt til å se i en helhetlig sammenheng hvilke prioriteringer vi skal gjøre når det gjelder investeringer på alle hold, og da må også dette treningssenteret inngå i de vurderingene.

Tor-Arne Strøm (A): Jeg registrerer svaret fra statsråden, og jeg rekner med at dette er en sak man ikke er ferdig med. Jeg hadde forventet at man nå prøvde å sette litt fortgang i det, og at man, selv om man skal ha en evaluering, får lagt dette treningssenteret til Tjeldsund, i og med at de jeg refererte til i stad, også har brukt en god del midler for å få gjort denne jobben. Men jeg registrerer at vi kommer tilbake til saken.

: